ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις της νέας Κυβέρνησης

Oι «μονομάχοι» υπόσχονται «επαναδιαπραγμάτευση» - Εφαρμογή συμφωνηθέντων θέλουν οι Βρυξέλλες

Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση η φράση «επαναδιαπραγμάτευση»... κυριαρχεί.

του Βαγγέλη Δουράκη

Η Ευρώπη πάντως σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι τα όποια περιθώρια υπάρχουν θα «ξεκλειδώσουν» μόνον αφού η νέα Κυβέρνηση δώσει «δείγματα γραφής» και δείξει αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μέτρων.

Από το νέο Κυβερνητικό σχήμα οι δανειστές αναμένουν πλέον να αρχίσει να εφαρμόζει τα όσα συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο: Οι προθέσεις των εταίρων είναι δεδομένες και τα μηνύματα που στέλνουν στους «μονομάχους» δεν χωρούν πολλές παρερμηνείες.

Μπορεί η «ατμόσφαιρα» στο Eurogroup του Σαββάτου αυτή την φορά να μην ήταν «βαριά» για την ελληνική πλευρά, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν στον γνώριμο τους από τις μακρές διαπραγματεύσεις, υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ότι «αυτή την φορά δεν θα ανεχθούν νέες καθυστερήσεις».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας μετά τον άλλο, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η επόμενη ημέρα των εκλογών δεν θα είναι η έναρξη μιας νέας διαπραγμάτευσης του Μνημονίου, αλλά η αρχή υλοποίησης της συμφωνίας που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το χρονοδιάγραμμα που θέτουν οι δανειστές προβλέπει την υλοποίηση του προγράμματος και την προώθηση των νόμων που θα εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Αυτό είναι και το «κλειδί» που θα επιτρέψει στους δανειστές να δώσουν το «πράσινο φως» στους ελεγκτές να επιστρέψουν στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν στο πρόγραμμα, θα συζητηθούν εφόσον έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του από την νέα κυβέρνηση.

Και βέβαια πάντα υπάρχει το ερώτημα εάν οι όποιες αλλαγές θα είναι προς το καλύτερο ή ..προς το χειρότερο: Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα ελέγξουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα νέα δημοσιονομικά στοιχεία, προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για την περίοδο που μεσολάβησε από την υπογραφή του νέου Μνημονίου έως και την επομένη των εκλογών.

Ως εκ τούτου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς το μνημόνιο προβλέπει τη λήψη και νέων δημοσιονομικών μέτρων στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που προβλέπει το πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να συμπεριλάβει τα νέα μέτρα ή τις νέες δράσεις σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015 που θα παρουσιάσει μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου .

Το άλλο μεγάλο στοίχημα για την νέα κυβέρνηση θα είναι η κατάρτιση της λίστας των προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων του νέου δανείου.

Και εδώ όμως η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μακρύ κατάλογο δράσεων που έχουν προβλεφθεί να υλοποιηθούν μέσα στον Οκτώβριο, στις οποίες όμως θα πρέπει να προστεθούν και όσες έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο και «πάγωσαν» εξαιτίας των εκλογών.

Πέρα όμως από τις δόσεις των δανείων η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να ανοίξει εντός του Οκτωβρίου τη συζήτηση για το χρέος, ενώ θα πρέπει παράλληλα να «τρέξει» τις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.