ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος του Μαξίμου η δημοσιονομική χαλάρωση

Κυβέρνηση: Το προσφυγικό ως διαπραγματευτικό χαρτί

Να συνδέσει την αντιμετώπιση του προσφυγικού με την επιδίωξη για δημοσιονομική χαλάρωση επιχειρεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί και την διχοστασία που επικρατεί στους κόλπους των δανειστών σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Και, μπορεί το Βερολίνο να διαμηνύει προς πάσαν κατεύθυνση πως δεν δέχεται δημοσιονομικές «εκπτώσεις» για τις χώρες που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών ροών, ωστόσο, Γαλλία, Ιταλία αλλά και Κομισιόν έχουν την αντίθετη άποψη. Έτσι, ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει ήδη τον σχεδιασμό του προκειμένου να καταφέρει να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να «απλώσει» σε βάθος χρόνου τις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Παρεμβάσεις Τσίπρα

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε χθες να ενεργοποιήσει σήμερα την Ώρα του Πρωθυπουργού και να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου για το προσφυγικό, προκειμένου να «σηκώσει» το εν λόγω θέμα και να δείξει ότι δεν πρόκειται να τεθεί εκτός κυβερνητικής ατζέντας. Την ανάγκη ενίσχυσης από την Ευρώπη αλλά και δημοσιονομικών «διευκολύνσεων» για τις χώρες που σηκώνουν το βάρος του προβλήματος υπογράμμισε χθες  ο πρωθυπουργός και στον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως το προσφυγικό «υπερβαίνει της δυνατότητες μιας χώρα στην διαχείρισή του», έκανε λόγο για «δραματικές εικόνες στο Αιγαίο» και τόνισε ότι αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον η αντιμετώπισή του. «Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης, αλλά απαιτείται στήριξη από την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν λίγο αργότερα ότι ο αγώνας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού «είναι αγώνας για να αναδειχτεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, εκεί που άλλοι υψώνουν τις σημαίες της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού λαϊκισμού».

Εκπτώσεις στο Μνημόνιο

Όπως προαναφέρθηκε, πέραν της χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, στο Μαξίμου σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να χαλαρώσει η δημοσιονομική πειθαρχία προς την Ελλάδα και να δοθεί στην κυβέρνηση περισσότερος ζωτικός χώρος, αλλά και χρόνος. Άλλωστε, ήδη στην Ευρώπη εξελίσσεται ο σχετικός διάλογος, ενώ προσφάτως, η εφημερίδα Wirtschaftswoche της Γερμανίας ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο μπορεί να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, αν η κυβέρνηση δεχθεί να παραμείνουν στα ελληνικά εδάφη περισσότεροι πρόσφυγες. Σημειωτέον ότι για την Ιταλία έχει ήδη συμφωνηθεί ότι τα 3,3, δισεκατομμύρια που θα επιβαρυνθεί η χώρα λόγω των προσφυγικών ροών θα «αφαιρεθούν» από τις υποχρεώσεις της ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα και, ως εκ τούτου, στο Μαξίμου ελπίζουν ότι το «προηγούμενο» της Ιταλίας μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» για χαλάρωση της θηλιάς και στη χώρα μας.
Σημειωτέον ότι την ανάγκη δημοσιονομικής χαλάρωσης για τις χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες υπογράμμισε προχθές και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκαλώντας την υπόγεια δυσφορία του Βερολίνου.

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mνήμων 17:45 30/10/2015

    Τέτοιες ψευτιές και τόσες προσβολές, πως τις ‘’αντέχουν’’ και οι ίδιοι ?

    Αξιοπρέπεια??

    ΤΩΡΑ από στιγμή σε στιγμή …έρχεται από τις 25.1.015 και μετά….
    «Ο λαός αποκτά αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
    Τσίπρας: «Τέρμα τα μνημόνια και η τρόικα την επομένη των εκλογών!»
    «Την επόμενη μέρα των εκλογών
    δεν θα υπάρχουν Μνημόνια και Τρόικα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακαναλική του συνέντευξη στο Ζάππειο Μέγαρο και πρόσθεσε ότι ακόμα και με αυτοδυναμία του κόμματός του θα επιδιώξει συνεργασίες.
    Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «καθαρή και ισχυρή εντολή, για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα» και υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο, ιστορικό ραντεβού και καλείται να αποφασίσει «αν θα συνεχιστεί η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα ή αν θα υπάρξει διέξοδος, ελπίδα, πραγματική διαπραγμάτευση, επιστροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα, αμέσως μετά τις εκλογές, λέγοντας πως δεν θα υπάρχουν μνημόνια και τρόικα.
    «Ο λαός αποκτά αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
    Δυστυχώς όμως ‘’ξέχασε’’ ΑΜΕΣΩΣ την επομένη των εκλογών, αυτά που μας υποσχόταν την …προηγουμένη.
    Και αφού επί ΕΞΗ(6) μήνες όχι μόνο δεν επέλυσε ,’όχι μόνο δεν έσκισε μνημόνια και υποχρεώσεις σήμερα ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ να μας ‘’φλομώσει’’ στην εκλογολογία για να ΚΡΥΨΕΙ τα δισεπίλυτα και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ για την ύπαρξή μας προβλήματα και χρεοκοπίες.
    Σήμερα γυμνός και καΜένος εντελώς από τις συναναστροφές του, ο ,σαν ντοπαρισμένος που χαμογελά χωρίς να γνωρίζει τον λόγο, αποδεικνύει και αποδεικνύεται πόσο ψεύτικος..χαρταετός ήταν που με την πρώτη βροχή ‘’επέστρεψε’’ στη βάση του ανήμπορος, ανίκανος με μόνο στοιχείο τη γύμνια του..σκελετού του.
    Σήμερα, εξακολουθεί να εξαπατά και να παραπληροφορεί τον λαό που τον ψήφησε, με τόση ευκολία και τόσο θράσος, που ΑΜΕΣΩΣ καταλαβαίνεις δύο πράγματα: ΄Η, είναι τόσο ψεύτης και διαβρωμένος ‘’αριστερός’’ , ΄Η, είναι τόσο ‘’λάτρης’’ της παραίσθησης που αποκαλύπτει και το πόσο επικίνδυνος και ΑΧΡΗΣΤΟΣ απεδείχθη με την πρώτη…βροχή.
    ‘’Μιλάει’’ για επενδύσεις και …νέους θριάμβους !
    Μιλάει για σεβασμό στην Τρίτη ηλικία , στα παιδιά, στη δικαιοσύνη. Κι όμως απέδειξε ΗΔΗ !!! το μέγεθος της πολιτικής και όχι μόνο ΑΤΙΜΙΑΣ ΤΟΥ.
    Καλεί ‘’πρόθυμους’’ μετανάστες , να ανοίξουν τα μνήματα των Ελλήνων συνταξιούχων, τώρα που είναι σχεδόν ανήμποροι να ζήσουν, για να ‘’ελευθερωθεί’’ από το βάρος της παρουσίας τους ώστε να ‘’αναπνεύσουν’’ τα ΝΕΚΡΑ ασφαλιστικά ταμεία …
    Ποτέ πια ‘’αριστερά’’ με ακροδεξιούς καΜένους ..σημαιοφόρους

  2. N Bράχος 15:01 30/10/2015

    «Είχα συμβουλέψει τον Τσίπρα να μην δίνει υποσχέσεις…»

    Σόιμπλε: Έχω την ίδια άποψη με την Μέρκελ για την Ελλάδα
    Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι κρατά πιο σκληρή στάση από την Άγκελα Μέρκελ αναφορικά σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τι είπε για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα.
    Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche ότι στο θέμα αυτό έχει την ίδια άποψη με τη Μέρκελ.
    «Στο ερώτημα ποια είναι η σωστή λύση για την Ελλάδα η καγκελάριος και εγώ συμφωνούμε απολύτως», υπογράμμισε.
    «Έχω καταβάλει πολλές δυνάμεις και έχω δεσμευθεί για να βρεθεί ένας δρόμος για την Ελλάδα ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια της (…) το 2012 ζήτησα ένα κούρεμα του χρέους ύψους 53%. Τέτοιος είναι ο ρόλος μου ως »του σκληρού» απέναντι στην Αθήνα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.
    Παρόλα αυτά ο Σόιμπλε άσκησε και πάλι κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. «Η Ευρώπη βασίζεται στον αλληλοσεβασμό. Πρέπει κανείς να δρα λογικά, αυτό καθιστά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τόσο εξαντλητικές (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις τελευταίες εκλογές λέγοντας στους Έλληνες ότι υπάρχει ένας πιο εύκολος δρόμος να παραμείνουν στο ευρώ χωρίς μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Ίσως δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει αυτές οι υποσχέσεις. Ακόμη και πριν από τις εκλογές είχα συμβουλεύσει τον τωρινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει τέτοιες υποσχέσεις».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.