ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία των δύο χωρών για το προσφυγικό

Αλ. Τσίπρας: Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των δουλεμπόρων

Συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών μετά τη συνάντησή τους στην Τουρκία.

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα που διακινούν πρόσφυγες, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί  με όρους καταστολής, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για ένα πολιτικό ζήτημα. «Πρέπει να αναλογιστούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους»  επισήμανε και τόνισε την ανάγκη πολιτικής, διπλωματικής λύσης για τη Συρία.

Χαρακτήρισε ακόμη απαραίτητη τη δυνατότητα των χωρών της Ε.Ε. να μοιραστούν το βάρος με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, μία ουσιαστική και αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης. «Εάν συνεργαστούμε καλά, μπορούμε να το πετύχουμε» εκτίμησε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα ενθαρρύνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία.

Από την πλευρά του  ο Αχμέτ  Νταβούτογλου είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να συνεργαστεί σε τεχνικά ζητήματα με την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση. Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα.

«Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας. Χωρίς αυτό, οι Σύροι δεν θα εγκατέλειπαν τη χώρα τους» συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν διαθέτουν καμία ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση.
Πρόσθεσε δε ότι, λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών και η δημιουργία ελληνοτουρκικών επιτροπών. «Συνομιλούμε και με τη Γερμανία, καθώς η κ. Μέρκελ έχει προτείνει τη διεξαγωγή μίας συνομιλίας με τη συμμετοχή τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας» συνέχισε.

ΤΣΙΠΡΑΣ- ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ 1

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.