ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα

Επαφές του Γ. Παπανδρέου για το προσφυγικό: Αναγκαίος ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης του ζητήματος

Συναντήσεις με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, εκπροσώπους της κυβέρνησης και άλλων αρμοδίων φορέων για το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα είχε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου ενώ επισκέφθηκε και χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Σε όλες τις συναντήσεις και τις επισκέψεις του, συνοδευόταν από εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και την Πρόεδρο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mercy Corps, Linda Mason. Πρόκειται για οργάνωση που δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο για αυτά τα ζητήματα, όπως και στην Ελλάδα.

Το πρωί, επισκέφθηκαν την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπου αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα του προσφυγικού ζητήματος, από τις περιοχές - αφετηρίες των προσφύγων, μέχρι και το τέρμα της διαδρομής τους. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, όχι μόνον για τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και για τη δράση όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

gap

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους υπεύθυνους του καταυλισμού και με τους ίδιους τους πρόσφυγες, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και με τον Γενικό Γραμματέα
του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλο.

Ακολούθως, μετέβησαν στην Πλατεία Βικτωρίας, προκειμένου να δουν επιτόπου και οι εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, αλλά και να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο κινούνται στην προσπάθειά τους να αγγίξουν την ελπίδα που τους οδήγησε σε αυτόν τον δρόμο του ξεριζωμού.

Το απόγευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου και η Linda Mason, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλει η δημοτική αρχή προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις του πρόσφατου μεγάλου κύματος των προσφυγικών ροών.

gap kam

Σε όλες τις συναντήσεις ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε την αδήριτη ανάγκη να σχεδιαστεί άμεσα μια συνεκτική κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ισοδύναμη ενός μηχανισμού αντιμετώπισης του μείζονος προσφυγικού ζητήματος, που θα
απασχολήσει την Ευρώπη για τα επόμενα πολλά χρόνια. Ενός μηχανισμού που θα τύχει της αναγκαίας οικονομικής στήριξης.

Απαιτείται ρεαλισμός και αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και επομένως, σχεδιασμός και βούληση για τολμηρές και ρηξικέλευθες πολιτικές, που εκτός από την άμεση απόδοσή τους, να απαντούν και στα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, φαινόμενα που αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, θα πλήξουν τα ιδανικά πάνω στα οποία οικοδομήθηκε το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι.

Σημειώνεται ότι, ο Γιώργος Παπανδρέου, και με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει εδώ και καιρό συνεχείς επαφές με εκπροσώπους φορέων και στην Ελλάδα και διεθνώς, ώστε αφενός μεν να διατυπωθεί μια αξιόπιστη πρόταση για το ζήτημα, προκειμένου να τεθεί υπόψη των αρμοδίων Ευρωπαϊκών αρχών αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης, αφετέρου δε να δραστηριοποιούνται - παντού όπου συναντάται το πρόβλημα, όπως και στηνΕλλάδα - όλο και περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις με διεθνή δράση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.