ΕΛΛΑΔΑ

Με επιστολή τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Οι δικαστές ζητούν την εξαίρεση τους από τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες»

Με επιστολή τους προς στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, έξι δικαστικές Ενώσεις εκφράζουν την αντίθεση τους στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» (δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης) των δικαστικών λειτουργών.

Ειδικότερα, οι δικαστικές Ενώσεις αναφέρουν στην επιστολή τους, ότι για τη μη δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, «για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, ενόψει των κινδύνων, που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμόδιων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκληματικών ή άλλων πράξεων εναντίον τους, εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν - είναι δε γνωστά περιστατικά εγκληματικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα εναντίον δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν διάφορες υποθέσεις».

Κατά συνέπεια, συνεχίζουν οι δικαστικές Ενώσεις, «απαιτείται να εξαιρεθούν οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από μια τέτοια δημοσιοποίηση των στοιχείων».

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των κάτωθι Ενώσεων: 1) Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, 2) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, 3) Ένωση Διοικητικών Δικαστών, 4) Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, 5) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και 6) Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mνήμων 20:58 18/11/2015

    «Όχι» δικαστών σε δημοσιοποίηση «πόθεν έσχες»
    ΑΘΗΝΑ 17/04/2012
    Έξι δικαστικές Ενώσεις, με επιστολές τους στον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου της Βουλής Ευάγγελο Αργύρη και τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πέτρο Χριστόφορο, εκφράζουν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που διατρέχει η ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των δικαστών και εισαγγελέων.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4065/2012 (άρθρο 3) θα αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των δικαστών, εισαγγελέων, των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των νομαρχών, δημάρχων, διοικητών οργανισμών, προέδρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, δημοσιογράφων, διοικητών Τραπεζών κ.λπ.
    Όπως είναι γνωστό, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης περιλαμβάνουν λεπτομερειακά περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων να υποβάλλουν τις επίμαχες δηλώσεις, όπως και όλων των συγγενών τους.
    Οι έξι Ενώσεις στην επιστολή τους προς τον κ. Αργύρη υπογραμμίζουν ότι η έκθεση σε «δημόσια θέα» των ονομάτων των συγγενικών τους προσώπων, των διευθύνσεων κατοικίας τους, των αυτοκινήτων τους (προσδιορίζεται η μάρκα και ο αριθμός κυκλοφορίας) των τραπεζικών τους λογαριασμών κ.λπ., πέραν του ζητήματος συμβατότητας της επίμαχης νέας νομοθετικής ρύθμισης με τις συνταγματικές διατάξεις περί λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 για την «προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», «δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους ασφάλειας για εμάς και τις οικογένειες μας, αλλά και ευκαιρίες τέλεσης ποινικών αδικημάτων σε κάθε κακόβουλο τρίτο».

    Οι Ενώσεις ζητούν από τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου της Βουλής να καθορίσει (όπως προβλέπει ο νόμος 4065/2012) τον τρόπο ανάρτησης των δηλώσεων περιουσιακής καταστάσεως των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έτσι ώστε να μην αποκαλύπτονται τα επίμαχα κρίσιμα στοιχεία.

    Δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η δημοσιοποίηση, έστω και για μια φορά, των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα προκαλέσει κινδύνους για τους δικαστές και «δεν θα είναι εφικτή μετά από αυτό οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση».

    Παράλληλα, οι Ενώσεις με άλλη, δεύτερη, επιστολή τους προς τον κ. Χριστόφορο αυτήν τη φορά, ζητούν να εξετάσει την «συμβατότητα» της νέας ρύθμισης που προβλέπει την ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στο διαδίκτυο, με τις διατάξεις του νόμου 2479/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
    Δηλαδή, ζητούν να εξεταστεί η συνταγματικότητα ή μη της επίμαχης νέας διάταξης για την ανάρτηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» στο διαδίκτυο.

    Τις επιστολές υπογράφουν οι πρόεδροι:
    1) Χαρ. Αθανασίου (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων),
    2) Χρήστος Παπανικολάου (Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας), 3 3) 3) Γεώργιος Φαλτσέτος (Ένωση Διοικητικών Δικαστών),
    4) Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης (Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος),
    5)Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου) και 6) Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης (Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους)

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.