ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεφυρώνεται σταδιακά το χάσμα στα θέματα-αγκάθια

Συμφωνία ως αύριο «βλέπει» η κυβέρνηση

Την επίτευξη συμφωνίας ως αύριο το βράδυ «βλέπουν» αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ενώ σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες, αφού σιγά σιγά, οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης-κουαρτέτου γεφυρώνονται, «με αμοιβαίες υποχωρήσεις», όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη.

«Θα συμφωνήσουμε ως το Σάββατο», έλεγε μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ και όσοι πήραν μέρος στην διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους.

Το απόγευμα νέα συνάντηση

«Κόκκινα δάνεια», πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και φόροι υπέρ τρίτων είναι τα θέματα που ακόμη παραμένουν κάποιες διαφορές, αν και οι συζητήσεις βρίσκονται «σε πολύ καλό επίπεδο», όπως διαβεβαιώνουν στελέχη και από τις δύο πλευρές του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης. Την ίδια στιγμή, σε άλλα θέματα που υπήρχε ασυμφωνία, όπως τα γενόσημα φάρμακα, φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια, εξ ου και το Μαξίμου «ρισκάρει» να μιλήσει για συμφωνία ως αύριο το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης θα έχουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους τεχνοκράτες-εκπροσώπους των δανειστών. Κατά πληροφορίες, έπειτα από τον χθεσινό τρίωρο μαραθώνιο συζητήσεων, τα εκκρεμή ζητήματα έχουν μπει σε τροχιά… επίλυσης και δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα το βράδυ να έχουν τελειώσει όλα.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να υπάρξει συμφωνία για τα 10 συν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή να δοθεί το «πράσινο φως» για συνολικά 12 δισεκατομμύρια. Επ’ αυτού συνεδριάζει την Κυριακή το EuroWorking Group που θα κληθεί να επικυρώσει την σύναψη της συμφωνίας και να εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και την διάθεση των 10 δισεκατομμυρίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει μεν χρόνο ως την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, αφού αυτή έχει κανονιστεί για τις 23 του μηνός. Ωστόσο, στόχος του Μαξίμου είναι η διαπραγμάτευση να έχει κλείσει έως αύριο, διότι ως τις 21 του μηνός η κυβέρνηση οφείλει να έχει καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, όπου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα που θα διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018 και εξής.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mνήμων 10:08 13/11/2015

    Η χρεοκοπία είναι προ των πυλών… και η κυβέρνηση υπογράφει αμυντικές δαπάνες 500 εκατ. δολ.!!!

    Λεφτά υπάρχουν για όπλα αλλά όχι για… βούτυρο για τα παιδιά που πεινάνε.

    Ότι ο ελληνικός στρατός χρειάζεται ανανέωση είναι γνωστό. Ότι η Ελλάδα χρειάζεται πάντα να είναι έτοιμη για πόλεμο προκειμένου να διαφυλάξει την ειρήνη είναι επίσης γνωστό. Αλλά ενώ έχουμε… ανθρωπιστική κρίση που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κράτος έχει κάνει ριφιφί στα ταμεία και τους οργανισμούς προκειμένου να μαζέψει τα αποθεματικά τους για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, και την ίδια ώρα να υπογράφουμε συμβάσεις για εξοπλιστικά, αυτό δεν χωνεύεται.
    Είναι απίστευτος ο κυνισμός του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Ενώ η χώρα χάνεται, η χρεοκοπία είναι προ των πυλών, δεν υπάρχει φράγκο και περνάνε νομοσχέδια για δήθεν αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αυτοί υπογράφουν αμυντικές δαπάνες 500 εκατ. δολάρια και μάλιστα δίνουν και προκαταβολή 45 εκατ. ευρώ. Λεφτά υπάρχουν για όπλα αλλά όχι για… βούτυρο για τα παιδιά που πεινάνε. Έτσι δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι υπάρχουν στα σχολεία παιδιά που λιποθυμούν; Πώς δίνει λεφτά στην αμερικανική εταιρεία Lockheed και δεν τα μοιράζει στον κόσμο; Δεν είναι αριστερή κυβέρνηση; Και γιατί κατηγορούσε τους προηγούμενους για τις αμυντικές δαπάνες και τώρα κάνει το ίδιο; Και τέλος: Το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ και η πρόταση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου είχε ως κερασάκι στην τούρτα και 500 ψωροεκατομμύρια;

  2. NB 10:04 13/11/2015

    Συνελήφθη 92χρονος καστανάς και κατασχέθηκαν κάστανα και φουφού

    Επιχείρηση-σκούπα έκανε η αστυνομία στη Θεσσαλία και στα χέρια της βρίσκεται πλέον και ένας 92χρονος καστανάς.
    Ο υπερήλικος συνελήφθη γιατί δεν είχε ταμειακή μηχανή, ενώ οι αστυνομικοί του κατέσχεσαν τα κάστανα και τη φουφού. Ο 92χρονος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της «άνευ αδείας εμπορίας», του «αθέμιτου ανταγωνισμού», «της μη ύπαρξης ταμειακής μηχανής» και «της παράνομης χρήσης ρυπαίνοντος μηχανισμού» (δηλαδή της φουφούς).

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.