ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για τις δόσεις των 2+ 10 δισ.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016 -Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με … «γκρίνια»

«Γκρίνια» από τους δανειστές με το καλημέρα του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων, αλλά και ανακούφιση από Βρυξέλλες για τα προαπαιτούμενα που πέρασαν από το Κοινοβούλιο και διασφαλίζουν τις Τράπεζες.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει «ραντεβού» σήμερα με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, αφού όμως πρώτα καταθέσει στην Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2016, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2018: Κείμενα που βεβαίως οι πιστωτές θα λάβουν υπόψη τους λίγο πριν υποβάλλουν στο αποψινό EuroWorking Group την αναφορά τους για τα όσα συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δέσμης των 48 προαπαιτούμενων που πέρασαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάντως, αποτυπώνει την διάθεση των δανειστών να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση τόσο της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ όσο και και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Η ψηφοφορία στην Βουλή συνιστά ένα ακόμη βήμα προόδου», σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζοντας ότι «η Κομισιόν θα αξιολογήσει μαζί με τους θεσμούς την κατάσταση και θα υποβάλει τη σχετική αναφορά στην συνεδρίαση του EuroWorking Group».

Και αν για το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων -«σφραγίζοντας» την συμφωνία σήμερα σε επίπεδο συμβούλων υπουργών Οικονομικών και με την εκταμίευση των δόσεων μετά το Eurogroup της Δευτέρας- οι θεσμοί δείχνουν την ικανοποίησή τους, δεν έκαναν το ίδιο στην έναρξη του νέου γύρου των συνομιλιών με την Αθήνα για το δεύτερο «πακέτο» μέτρων..

Αντίθετα μάλλον «έτριξαν τα δόντια» στον αρμόδιο για το ασφαλιστικό, υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος μετά την συνάντηση που είχε με τους εκπρόσωπους των δανειστών  δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε περικοπές συντάξεων, αν δεν υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα». Πρόσθεσε δε ότι «οι τελικές πολιτικές αποφάσεις για το νομοσχέδιο της συνολικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα ληφθούν από το υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».

Εντωμεταξύ, με πιο ρεαλιστικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας -που έδειξε πρωτοφανή σημάδια αντοχής το καλοκαίρι, παρά το σοκ των capital controls- αλλά και με αγωνία για τη συγκέντρωση φόρων 12 δισ. ευρώ που πέφτουν μαζεμένοι στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2016 και ίσως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2018.

Στο βασικό σενάριο προβλέπεται ότι το 2015 η ύφεση της οικονομίας θα είναι «ήπια» και δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ. Και αυτό δεδομένου ότι τους καλοκαιρινούς μήνες υποχώρησε μόλις κατά 0,5%, παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και την πολιτική αβεβαιότητα στο ζενίθ. Είναι προφανές ότι η οικονομία διασώθηκε από το ρεκόρ του τουρισμού.

Για το 2016 οι τελευταίες προβλέψεις είναι ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περί το 1,2%, με πιο δύσκολο διάστημα τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς που οι φορολογούμενοι θα είναι εξαντλημένοι οικονομικά από τα φορολογικά βάρη και τα έξοδα του χειμώνα.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ήδη υπάρχει «κόπωση» των φορολογουμένων, οι οποίοι εκλήθησαν μέσα σε έξι μήνες (από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο) να καταβάλουν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και τον αυξημένο φόρο πολυτελείας, ενώ «τρέχουν» και οι αυξημένοι συντελεστές του ΦΠΑ.

Μοναδική διέξοδος για την κυβέρνηση είναι να εξοφλήσει υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους προμηθευτές. Για την ακρίβεια, να καταβάλει 1,9 δισ. ευρώ (λογαριασμοί που έμειναν εφέτος απλήρωτοι).

Γι' αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στην έγκριση της καταβολής της δόσης (ύψους 2 δισ. ευρώ).

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης πιέζεται να αυξήσει την απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ και να εξοφλήσει τους εργολάβους καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει μείνει πίσω (οι δαπάνες ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου 6,4 δισ. ευρώ) και ως το τέλος του έτους πρέπει να δαπανηθούν 3,5 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2015 με πολύ χαμηλό έλλειμμα (0,1% του ΑΕΠ), αλλά οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί λόγω της «φορολογικής κόπωσης» της οικονομίας.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να στηρίζεται στις τελευταίες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, και αυτές είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ύφεση 1,4% εφέτος, 1,2% το 2016 και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,1% το 2017.

Το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η υψηλή ανεργία, που βρίσκεται στο 24,6% και αναμένεται να κινείται πάνω από το 20% και μετά το 2017, όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει αισθητά.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.