ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ELA, η ΕΚΤ, η «προφητεία» περί capital controls και η «μισή αλήθεια»

Η «προφητεία» Βαρουφάκη για τα capital controls όπως αποτυπώθηκε στο ρεπορτάζ του εξαιρετικού συναδέλφου Paul Mason και της Θεόπης Σκαρλάτου … «αποκαλύπτει» την μισή αλήθεια: Ο τότε υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε αυτό το ενδεχόμενο λες και ήταν κάτι απρόσμενο.. μια εξέλιξη που θα την επέβαλλαν ξαφνικά οι «κακοί δανειστές» χωρίς καμία απολύτως υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς.

Και όμως.. Όποιος  είχε στοιχειώδη γνώση του πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποιοι είναι οι κανόνες  των Βρυξελλών, αλλά και των κινήσεων που έκανε τότε η Αθήνα πάνω σε αυτή την «σκακιέρα», δεν θα είχε καμία αμφιβολία ότι το «λουκέτο» στις τράπεζες ήταν -με μαθηματική ακρίβεια- αναπόφευκτο…

Δεν ήταν άλλωστε λίγοι εκείνοι που το συζητούσαν στα πολιτικοοικονομικά «πηγαδάκια», κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού το φώναξαν για να λοιδορηθούν και ορισμένοι τόλμησαν και να το γράψουν.

Με αφορμή λοιπόν την συνέντευξη Βαρουφάκη και της «προφητείας» του ενώπιον του Paul Mason, παραθέτω αυτούσιο άρθρο του υπογράφοντα, το οποίο αναρτήθηκε εδώ στο matrix24 στις 24 Απριλίου του 2015 (δηλαδή 2 μήνες σχεδόν πριν από την «προφητεία» Βαρουφάκη), Υπό τον τίτλο «ELA … και Βοήθα Παναγιά Μου!!». Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί στην Ελλάδα ίσως κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, μήπως και καταφέρουμε να κάνουμε λίγο πιο εύκολη την ζωή μας και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας: Η αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής capital controls σαφέστατη και βασίζεται σε στοιχεία και ενδείξεις που μπορεί να διακρίνει ένας οικονομικός συντάκτης… Πόσο μάλλον ένας υπουργός Οικονομικών.

“ELA από εδώ.. ELA από εκεί … ο Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας (ή ELA όπως τον έχουμε μάθει) έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, τουλάχιστον ως λέξη ή ως έννοια εάν προτιμάτε: Για το πώς λειτουργεί όμως και γιατί έχει ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός για λογαριασμό της Ελλάδας, μάλλον ελάχιστοι ξέρουν…

Χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, θα  επιχειρήσουμε να «συστήσουμε» τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA) γιατί εάν ποτέ έρθει εκείνη η «αποφράδα» ημέρα που θα ακουστεί από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι η φράση «δεν διαθέτω άλλα χρήματα στην Ελλάδα μέσω ELA», τότε θα πρέπει ίσως να γνωρίζουμε πως την επομένη κιόλας θα εφαρμοστούν capital controls, δηλαδή μέτρα περιορισμού κίνησης κεφαλαίων και όρια στις αναλήψεις χρημάτων μέσω των ATM’s.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως: Με μια απλοϊκή προσέγγιση ας υποθέσουμε πως μια τράπεζα έχει 1.000 ευρώ καταθέσεων.. Αυτό σημαίνει πως διαθέτει και αντίστοιχα μετρητά;;; Όχι φυσικά.

Από το ποσό των 1.000 ευρώ  που ας πούμε πως κατέθεσε κάποιος πολίτης σε μια τράπεζα,   στο ταμείο του το ίδρυμα διατηρεί μόλις τα … 50 ευρώ (αυτό είναι χοντρικά το μέγεθος παγκοσμίως)!!! Γιατί; Μα επειδή τα υπόλοιπα 950 είτε τα δανείζει (και εισπράττει βεβαίως του τόκους), είτε τα επενδύει με στόχο πάντα την κερδοφορία και την απόδοση των τόκων στους καταθέτες.

Τώρα, εάν το ποσό της κατάθεσης αρχίζει να περιορίζεται (με σταδιακή φυγή κεφαλαίων όπως στην Ελλάδα), αντίστοιχα τα μετρητά -το «ζεστό» χρήμα- που μένει στην μπάνκα… μειώνεται.

Από την στιγμή που η αγορά δεν λειτουργεί ομαλά και η τράπεζα δεν μπορεί να δανειστεί από άλλη ή την Κεντρική της Τράπεζα γιατί τα ενέχυρα που δίνει θεωρούνται «τοξικά» (και ενώ  παράλληλα «κοκκινίζουν» όλο και περισσότερα δάνεια, δηλαδή δεν «επιστρέφονται» και τα κεφάλαια που έχουν χορηγηθεί ή δεν αποδίδουν οι επενδύσεις της), τότε ενεργοποιείται ο ELA: Όταν το 50αρικο μειωθεί για παράδειγμα κατά 10ευρώ, μέσω του ELA η ΕΚΤ θα δανείσει αυτό το ποσό αποδεχόμενη εγγυήσεις που θεωρούνται «ριψοκίνδυνες» για να μην λείψει χρήμα από τα ταμεία και να έχει επάρκεια η αγορά..

Και εδώ είναι το «ωραίο» της υπόθεσης: Από την στιγμή που ένα τραπεζικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί κατ΄ αυτό τον τρόπο, πέρα από το γεγονός ότι τα ποσά που λαμβάνει τα εξοφλεί με πιο «τσουχτερό» τόκο από ότι τις νορμάλ εποχές, εκχωρεί και ως εγγυήσεις για να δανειστεί χρήματα μέσω του ELA τα δάνεια που έχει στο χαρτοφυλάκιό του!!

Με άλλα λόγια, η κίνηση της Κυβέρνησης να «σηκώσει» τα διαθέσιμα των Οργανισμών και να τα «μεταφέρει» στην Τράπεζα της Ελλάδας, «υποχρέωσε» τον Μάριο Ντράγκι για να μην λείψουν από τα ταμεία των τραπεζών να «δανείσει» τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα με 2,3 δισ. ευρώ το τελευταίο δεκαήμερο.. Για να το κάνει όμως έπρεπε να τους δοθούν κάποιες «υποθήκες». Για τι «υποθήκες» μιλάμε; Για στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δοθεί στους έλληνες πολίτες.

Αυτή την στιγμή, η Φραγκφούρτη (ΕΚΤ) έχει δικαίωμα εάν δεν εξοφληθούν τα ποσά που δανείζει να βγάλει σε διεθνή πλειστηριασμό τα συγκεκριμένα ενέχυρα και ξαφνικά ένας αγρότης στην Θεσσαλία που έχει δώσει υποθήκη στην τάδε ελληνική τράπεζα την γη του… μπορεί ξαφνικά να βρεθεί να χρωστάει σε τραπεζίτη της …Φιλανδίας!!

Και το «καλύτερο» όλων -έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα- είναι ότι εάν σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι αποφασίσει να σταματήσει να χρηματοδοτεί την Αθήνα μέσω ELA, αμέσως θα επιβληθούν μέτρα περιορισμού στις …αναλήψεις των ATM’s .. Γιατί όπως είπαμε.. η μπάνκα θα είναι λειψή…”.

Και το σχετικό link που παραπέμπει στο άρθρο: http://www.matrix24.gr/2015/04/ela-ke-voitha-panagia-mou/

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΧΡΗΣΤΟΣ 14:07 15/11/2023

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.