AUTO - MOTO

Driven : Fiat Panda Cross 1.3 MultiJet Diesel

Fiat Panda Cross. ο λόγος για την πλέον ξεχωριστή έκδοση του Panda. Το Panda Cross το γνωρίσαμε ελαφρώς και από την προηγούμενη γενιά του ιταλικού μοντέλου, ωστόσο η τότε απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης το έκανε απαγορευμένο στις μεγάλες πόλεις με αποτέλεσμα να το… χαρούν μόνον οι ιδιοκτήτες της περιφέρειας.

Στη 2η ωστόσο γενιά του, το Fiat Panda Cross έχει σύμμαχο την άρση της απαγόρευσης του πετρελαίου αλλά και την μανιώδη ελληνική αγορά πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Το Fiat Panda Cross αποτελεί ξανά ένα άκρως ξεχωριστό και ιδιαίτερο σουλούπι με διαφορετικούς προφυλακτήρες, φωτιστικά σώματα, ζάντες αλουμινίου, μπάρες οροφής και άλλες πινελιές από το Panda 4x4 στο οποίο και βασίζεται. Το τελικό αποτέλεσμα αρέσει στους περισσότερους και αυτό βεβαίως είναι άκρως θετικό. Το σλόγκαν “Pocket Size SUV” που δεσπόζει πάνω στο αυτοκίνητο της δοκιμής είναι αναμφίβολα πετυχημένο.

Fiat_PandaCross2016Driven80ps-(7)

Το Fiat Panda Cross έχει έναν πολύπλευρο χαρακτήρα πίσω από το τιμόνι του και προορίζεται για πολλές χρήσεις. Σαφώς οι περισσότεροι αγοραστές στην Ελλάδα θα το προτιμήσουν σαν ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης με μοναδική εμφάνιση που είναι ψηλό, καβαλά εύκολα τα πεζοδρόμια, προσφέρει ψηλή θέση οδήγησης και πολύ καλή ορατότητα ενώ παράλληλα είναι άνετο, φιλτράρει καλά τις ανωμαλίες και τις κακοτεχνίες των δρόμων. Παράλληλα είναι ευκολοδήγητο με ελαφρύ τιμόνι και έναν πολύ σαφή επιλογέα στο 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Οι χώροι που προσφέρει για τέσσερα άτομα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικοί για το μέγεθός του ενώ ο χώρος των αποσκευών είναι χωρητικότητας 225lt τα οποία ενοχλούν μόνον λόγω του υψηλού κατωφλιού φόρτωσης.

Fiat_PandaCross2016Driven80ps-(10)

Όσοι ωστόσο θα επιλέξουν το Fiat Panda Cross επειδή κατοικούν στην περιφέρεια ή σε κάποιο χωριό θα το εκτιμήσουν για μερικούς ακόμα λόγους. Τα ελαστικά mud&snow με τα οποία εφοδιάζεται στο βασικό εξοπλισμό σε συνδυασμό με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος (158mm), την 4κίνηση και το περιορισμένο για 4κίνητο βάρος (1155kg) μπορούν να σε μεταφέρουν σχεδόν παντού. Εδώ είναι που κάνει τη δουλειά η αυτόματη 4κίνηση που μάλιστα σε σχέση με το Panda 4x4 προσφέρει και το πρόγραμμα Off Road - μέσω περιστροφικού διακόπτη στην κεντρική κονσόλα - με το οποίο κλειδώνει την κατανομή της ροπής στο 50-50 ανάμεσα στους δύο άξονες σε ταχύτητες μέχρι 50km/h. Επιπρόσθετα υπάρχει και το πρόγραμμα Hill Descent Control με το οποίο παρέχεται βοήθεια κατά την κατάβαση απότομης πλαγιάς. Τέλος έχουν επιτευχθεί ικανές γωνίες προσέγγισης (24 μοίρες) και διαφυγής 34 μοίρες).

Fiat_PandaCross2016Driven80ps-(13)

Σε όλα αυτά βεβαίως, είτε μιλάμε για κίνηση εντός πόλης είτε σε περιπετειώδεις διαδρομές, θα πρέπει να προσθέσουμε τον πολύ καλό 1.3 MultiJet Diesel των 80ps (5ps περισσότεροι από το Panda 4x4) και των 19.4kg.m. Ένα μοτέρ άκρως γνωστό καθώς χρησιμοποιείται σε ουκ ολίγα μοντέλα των Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Opel και Suzuki που παρότι θορυβώδες και με τραχιά λειτουργία διακρίνεται για την απόδοσή του. Εδώ σαφώς και δεν μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις ωστόσο βοηθά σημαντικά στην υπερκέραση εμποδίων, ξεκινά και κινεί σβέλτα το αμάξωμα σε ταχύτητες έως 60km/h ενώ δε θα δυσκολευτεί να κρατήσει μία ικανοποιητική ταχύτητα ταξιδιού στα 120-130km/h παρά την κακή αεροδυναμική και την όποια ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους. Στο πνεύμα της εποχής διακρίνεται και για την χαμηλή του κατανάλωση η οποία κατά τη διάρκεια που είχαμε το Fiat Panda Cross για δοκιμή δεν ξεπέρασε τα 5.5lt/100km.

Fiat_PandaCross2016Driven80ps-(16)

Βλέποντας όλη τη γκάμα του Fiat Panda συνειδητά και λογικά θα πρότεινα το Fiat Panda Cross σε όσους κινούνται κυρίως σε επαρχιακούς και δυσπρόσιτους δρόμους. Εκεί θα εκτιμήσουν τις off-road ικανότητες και τα υπόλοιπα χαρίσματα του μοντέλου. Όσοι ψάχνετε ένα ψηλό και μικρό crossover για κίνηση εντός πόλης προτιμήστε το Panda Cross με τον ίδιο κινητήρα. Δεν θα έχετε μία ανούσια για εσάς 4κίνηση και επιπρόσθετα θα σας μείνουν και - αρκετά - ρέστα.

Fiat_PandaCross2016Driven80ps_Top

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Fiat Panda Cross
Κυβισμός : 1248cc
Ισχύς : 80ps/4000rpm
Ροπή : 19.4kg.m/1500rpm
Βάρος : 1155kg
Εκπομπές CO2 : 125gr/km
Επιτάχυνση 0-100km : 14.3sec
Τελική Ταχύτητα : 160km/h
Κατανάλωση (μέση) : 4.7lt/100km
Διαστάσεις : 3705x1662x1657mm
Τιμές & Εξοπλισμός Fiat Panda Cross

Fiat_PandaCross2016Driven80ps-(14)

Πηγή : www.highoctane.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.