ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Τα νέα προβλήματα της κυβέρνησης

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αυξάνουν τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και των οικογενειακών επιδομάτων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες αποτελούν τη βάση υπολογισμού φόρων, τελών αλλά και επιδομάτων.

Ειδικά το θέμα των επιδομάτων αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο δεδομένου ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και σε αυτά. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η μείωση των αντικειμενικών αξιών που ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα. Δηλαδή θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, τα οικογενειακά επιδόματα κ.λ.π.. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσει για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών

Ειδικότερα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να αλλάξουν τα περιουσιακά κριτήρια στο επίδομα θέρμανσης, αλλιώς οι δικαιούχοι θα πολλαπλασιαστούν. Με βάση τα ισχύοντα, το επίδομα δικαιούνται οι άγαμοι με περιουσία ως 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με περιουσία ως 200.000 ευρώ. Πλέον οι δικαιούχοι είναι πολλοί περισσότεροι.
Αλλαγές θα γίνουν και στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη όταν είχε επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς τον περασμένο Νοέμβριο. Σήμερα προστατεύεται απολύτως το 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τη λογική ότι τα όρια κύριας κατοικίας είναι 120.000 ευρώ για άγαμο, με προσαύξηση 40.000 ευρώ για σύζυγο και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί ως τρία, άρα για αξία κατοικίας ως 220.000 ευρώ το πολύ.
Θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν τα περιουσιακά όρια για όσους μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις περί αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή για όσους δικαιούνται επιδότησης ενοικίου, κάρτα σίτισης και δωρεάν ρεύμα. Σήμερα, το όριο είναι 90.000 ευρώ, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί και 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικο προστατευόμενο, με μέγιστη αξία περιουσίας τις 200.000 ευρώ.Φυσικά θα πρέπει επιστραφούν χρήματα στους φορολογούμενους για τις μεταβιβάσει ακινήτων που έγιναν μετά τις 21 Μαίου, καθώς και τις δωρεές και τις κληρονομιές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.