ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

«Ναι» λέει ΕΣΕΕ στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Η ΕΣΕΕ συμφωνεί με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% (0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους), όπως ανακοίνωσε σήμερα, μετά την συνάντηση που είχαν οι φορείς με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι καταρχήν θετική. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες.

«Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων. Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει «το μη χείρον βέλτιστον». Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση, φαίνεται να είναι τελικά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου» προσθέτει η ανακοίνωση αιτιολογώντας την απόφαση.

«Με την εκδήλωση αλλά και την παρατεταμένη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας, έχει πλέον καταστεί σαφές ότι είναι πλέον αδύνατον 3.671.100 απασχολούμενοι να συντηρούν συνολικά περίπου 7.149.000 άτομα (1.160,5 χιλ. ανέργους και 5.988,6 χιλ. μη οικονομικά ενεργούς). Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα χρειαστεί εκ νέου μεταρρύθμιση, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι επώδυνη» αναφέρει στο συνοδευτικό υπόμνημα.

Παράλληλα, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ μπορούν να αποδώσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να προέλθει με δύο επιλογές: α) αύξηση των εργοδοτικών εισφορών (κατά 0,5% ή 1% των εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων) ή β) επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.