ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή στην «ιδεολογική» αντιπαράθεση

Ο απολογισμός του Μαξίμου για την συζήτηση στη Βουλή

Ενόσω τα κοινωνικά μέτωπα κατά της κυβέρνησης συνεχίζουν να παίρνουν φωτιά και καθώς το Μαξίμου βρίσκεται μεταξύ αγροτών-ελεύθερων επαγγελματιών και… απαιτήσεων των δανειστών, στο πρωθυπουργικό επιτελείο κάνουν την «σούμα» της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή και ετοιμάζονται να γυρίσουν σελίδα στην πολιτική αντιπαράθεση.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της ΝΔ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλυσε την εκκρεμότητας ηγεσίας που είχε επί 3 μήνες, στο Μαξίμου είχαν μία βασική ανησυχία: μήπως η ΝΔ επιχειρήσει, ως αντιπολίτευση, να… επιστρέψει στα «Ζάππεια», τροφοδοτώντας το ίδιο πολιτικό σκηνικό που επικρατούσε από το 2010, όταν η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο: δηλαδή, την εικόνα μίας κυβέρνησης να προσπαθεί μόνη της, μετά κόπων και βασάνων, να σύρει το κάρο του Μνημονίου επιχειρώντας να πείσει την κοινωνία και τους βουλευτές της για την αναγκαιότητα των δύσκολων αποφάσεων και μία αξιωματική αντιπολίτευση που τάζει στους πάντες τα πάντα, με το βλέμμα στραμμένο στην «θεωρία του ώριμου φρούτου».

Αλλαγή σελίδας

Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα γραφής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ (όπως η ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τους αγρότες να σεβαστούν την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί) άρχισαν να διασκεδάζουν τις σχετικές ανησυχίες του Μαξίμου. Ανησυχίες οι οποίες από χθες μπήκαν στον «πάγο», καθώς αν στο μέλλον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πραγματοποιήσει μία αιφνίδια αλλαγή στρατηγικής, όλα δείχνουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση γυρίζει σελίδα και επιστρέφει στην προ Μνημονίου εποχή: δηλαδή, στην αντιπαράθεση μέσω πολιτικών και ιδεολογικών επιχειρημάτων, κάτι το οποίο δεν ενοχλεί καθόλου τον Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, για τον πρωθυπουργό αποτελεί στρατηγική επιλογή να δρομολογεί μέτρα που να χαρακτηρίζονται από αυτό που στο Μαξίμου ονομάζουν «ταξική μεροληψία»: «ποτέ δεν είπαμε ότι θα αφήσουμε τους πάντες αλώβητους. Μας ενδιαφέρει να μην συμπιεστούν οι φτωχοί και να μην φτωχοποιηθούν οι μεσαίοι, όπως κάναμε με την διαπραγμάτευση για την πρώτη κατοικία. Ως εκεί όμως», υποστηρίζει κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι σε κάθε βήμα υλοποίησης του Μνημονίου «υπάρχουν περιθώρια να αναδειχθούν οι ταξικές διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ». Κατά την ίδια πηγή, «στα μπλόκα υπάρχουν μικροαγρότες και μεγαλοαγρότες. Στους δρόμους διαδηλώνουν με γραβάτες δικηγόροι που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην, αλλά και ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Δεν μπορεί να είμαστε με όλους». Μ’ άλλα λόγια, αυτό που εννοεί το Μαξίμου είναι πως η μεν κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πάρει μαζί της –ή, τουλάχιστον, να μην χάσει- τους «μικρούς», ενώ η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τους μεγάλους –είτε πρόκειται για μεγαλοδικηγόρους, είτε για μεγαλοδικηγόρους, είτε για μεγαλοαγρότες.

Ικανοποίηση Τσίπρα

Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αναδείξει, στην δευτερολογία του, τις πολιτικές διαφορές μεταξύ του ίδιου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενος, βεβαίως, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει φορέσει αντιμνημονιακό προσωπείο. «Επειδή ήταν η παρθενική σας ομιλία, σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ κ.Μητσοτάκη. Επιτέλους υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος σε όσα είπατε πριν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «προώθησε την ιδιωτική ασφάλιση», πως πρότεινε «τον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τις ασφαλιστικές εισφορές» και πως «υπερασπίστηκε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που σημαίνει 70% περικοπή των επικουρικών συντάξεων». «Τι καταθέσατε ως πρόταση; Ιδιωτική ασφάλιση, περικοπές στις συντάξεις αφού είστε ενάντια στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή περικοπές 70% στις επικουρικές, μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, συμψηφισμό στις επιδοτήσεις των αγροτών με τις εισφορές τους. Αυτά προτείνατε, σας ευγνωμονώ ειλικρινά», είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «μία αντιπολίτευση με ακραίες θέσεις, όμοιες με αυτές του ΔΝΤ».

Νωρίτερα, εξάλλου, αμέσως μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε από το βήμα της Βουλής, το Μαξίμου, μέσω non paper, είχε φροντίσει να «διαφημίσει» εκ νέου το ιδεολογικό «χάσμα» μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων της χώρας: «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική. Ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο έχασε κατά κράτος την πρώτη του συζήτηση στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος, αλλά αποκάλυψε ότι:

Επιδιώκει την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, γεγονός που μεταφράζεται σε εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων.

Προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση!

Επιμένει στις περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα -πάντα αμετανόητος…

Καλεί την κυβέρνηση να προσέξει την αδήλωτη εργασία!

Άσκησε κριτική στη ΝΔ και απένειμε έπαινο στον Τάσο Γιαννίτση», έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι, για να προσθέσουν: «Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμιά πρόταση για το ασφαλιστικό παρά, μόνο, επανέφερε στην επιφάνεια, σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή, το mail Γκίκα Χαρδούβελη! Ο κ. Μητσοτάκης συντάχθηκε κάτω από τις «φτερούγες του ΔΝΤ» αγνοώντας ακόμα και τις διαφορές που έχει το Ταμείο με Κομισιόν και ΕΚΤ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.