ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναντήσεις με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού

Στη Φρανκφούρτη οι διοικήσεις των τραπεζών

Στη Φρανκφούρτη βρίσκονται οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών προκειμένου να έχουν συναντήσεις με το επιτελείο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism - SSM) τις επόμενες ημέρες.

Οι συναντήσεις έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και τα στελέχη του SSM θα συναντήσουν τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους κάθε τράπεζας σε χωριστές συναντήσεις. Πρόκειται για τον πρώτο κύκλο επαφών μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης με στόχο τη γενικότερη ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που απασχολούν το τραπεζικό σύστημα. Έμφαση θα δοθεί και σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες SSM φαίνεται πως έχει ενστάσεις για κάποιες πτυχές του πρόσφατου νόμου για την αξιολόγηση των διοικήσεων θεωρώντας ότι η έγκριση ή όχι της επάρκειας των διοικήσεων είναι θέμα του επόπτη.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η γενικότερη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα όπως διαμορφώνεται μετά την ανακεφαλαιοποίησης, με έμφαση την κατάσταση ρευστότητας, το κρίσιμο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους. Σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που πλέον έχουν ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ των 100 δισ. ευρώ, αποτελούν ένα από τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν κυβέρνηση - τρόικα προκειμένου να ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Επίσης θα εξεταστεί και η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στα business plan των τραπεζών.

Σε ότι αφορά την κυοφορούμενη αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών που θα γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την βοήθεια ανεξάρτητου εξειδικευμένου συμβούλου φαίνεται ότι αναπτύσσεται προβληματισμός στον SSM. Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση αξιολόγησης των διοικήσεων περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο και εφόσον εφαρμοστεί κατά γράμμα μπορεί να οδηγήσει σε ευρείας κλίμακας αλλαγές στα Δ.Σ των τραπεζών. Σύμφωνα με το μνημόνιο το ΤΧΣ θα πρέπει να επιλέξει εξειδικευμένο διεθνή σύμβουλο, ο οποίος θα αξιολογήσει όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.