ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Στουρνάρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Στόχος η μείωση των «κόκκινων δανείων» κατά 50 δισ. ευρώ

Με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα συναντηθεί σε λίγη ώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν η γενική κατάσταση των τραπεζών, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας. ΤτΕ και ευρωπαϊκές αρχές έχουν θέσει πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίας με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 36% που είναι σήμερα, και αντιστοιχεί σε 73,4 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, να περιοριστεί κάτω από το 10% μέχρι το 2022, δηλαδή να μειωθεί κατά περίπου 50 δις. ευρώ.. Με τη σημερινή εικόνα οι τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο ο τελικός όγκος θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την πορεία της οικονομίας. Αν η οικονομία επανέλθει σε ανοδική πορεία, τερματιστεί η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι τράπεζες επιστρέψουν σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ταχύτερα και δραστικά το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Αν όμως η οικονομία παραμείνει σε ύφεση το 2016, τα «κόκκινα» δάνεια αυξηθούν και η ανάκαμψη καθυστερήσει τότε το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα αντιμετωπιστεί αλλά η εικόνα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι εκτός των «κόκκινων» δανείων υπάρχουν δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να προστεθούν σύντομα στα «κόκκινα» δάνεια αν δεν ανακάμψει η οικονομία και δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα τα προβλήματα υπερχρέωσης ώστε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πέραν του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων που στο τέλος του 2015 είχε διαμορφωθεί κοντά στο 36% η ΤτΕ δημοσιοποιεί και τον δείκτη πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs), ο οποίος διαμορφώνεται κοντά στο 43% και ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τα δάνεια σε καθυστέρηση και τα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σύντομα σε καθεστώς καθυστέρησης.

Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι τράπεζες. Ωστόσο καθοριστικό σημείο είναι οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η θέσπιση μεγαλύτερης ευελιξίας στο πτωχευτικό δίκαιο και η δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει την εξαίρεση πώλησης σε τρίτους όλων των «κόκκινων» δανείων στεγαστικών πρώτης κατοικίας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αξίας μέχρι 500.000 ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικά-κάρτες μέχρι 20.000 ευρώ. Ουσιαστικά, επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, η πρόταση της κυβέρνησης επιδιώκει να διατηρήσει υπό καθεστώς προστασίας το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτός των επιχειρηματικών. Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε σημαντικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένα funds, ωστόσο θεωρούν ότι η πρόταση της κυβέρνησης, και η έμμεση προστασία που παρέχει στους δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, θα ενθαρρύνει τις τακτικές «στρατηγικών κακοπληρωτών», δηλαδή δανειολήπτες που ενώ είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι το περίπλοκο νομικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.