ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προειδοποίηση του Ρέντσι, το κυπριακό βέτο και τα ερωτήματα για τη νομιμότητα της συμφωνίας

Σύνοδος Κορυφής: Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης

Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και ανησυχίες για το κατά πόσο είναι δυνατή η κοινή στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό είναι τα δύο κυρίαρχα στοιχεία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη αξία έχει η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ο οποίος έκανε λόγο για αντιφάσεις και έλλειψη πολιτικής εκ μέρους της Ένωσης.

Μ.Ρέντσι: Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών

«Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών, μόνον έτσι θα μπορέσει να σωθεί η Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

«Δεν είναι εύκολο να συμμερίζεται, κανείς, τις ίδιες ιδέες και τα ίδια επίσημα κείμενα με όλους τους άλλους συναδέλφους», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων για να γίνει και πάλι, η Ευρώπη, λειτουργική.

Ο Ρέντσι επανέλαβε ότι ο στόχος «είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία, ξεκινώντας, όμως, από τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδεώδη». Κατέστησε και πάλι σαφές, δε, ότι «αν υπάρξει συμφωνία με την 'Αγκυρα, θα πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο», αφού «οι κανόνες που θα ισχύσουν για την Τουρκία θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ και για τις χώρες εκείνες από τις οποίες αναμένουμε να φτάσουν μεταναστευτικά ρεύματα».

Σχετικά με την ευρύτερη πορεία πλεύσης που ακολουθεί η Ευρώπη, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τελευταία, η Ένωση έδειξε τα όρια, τις αντιφάσεις και τα προβλήματά της», τα οποία, κατά την άποψή του, οφείλονται «σε έλλειψη πολιτικής, κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών προσώπων».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, τέλος, με αναφορά στην δυσκολία εφαρμογής μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, δεν απέκλεισε την πιθανότητα «να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα της ενισχυμένης συνεργασίας, μεταξύ μιας ομάδας κρατών μελών η οποία να επιλέξει να βασίσει την πολιτική της στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης».

Αξιόπιστη συμφωνία ζήτησε ο Τσίπρας

Σε μία «αξιόπιστη συμφωνία», η οποία θα μειώνει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και παράλληλα θα δημιουργεί μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες προς την ΕΕ, προσβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Προσβλέπω σε μία αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Γενεύης και το κοινοτικό κεκτημένο.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά τα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας», δήλωσε ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία απόφαση που θα αποκλιμακώνει την κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια και φιλοξενία στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους.

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε  «συγκρατημένη αισιοδοξία» πριν από τις διαπραγματεύσεις για μια κρίσιμης σημασίας συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τους μετανάστες, υπογραμμίζοντας πως απομένουν «πολλά πράγματα προς διευθέτηση».

«Συμφωνώ με την εκτίμηση του προέδρου του Συμβουλίου (Ντόναλντ Τουσκ) ο οποίος κάνει λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία επιμένοντας στη λέξη συγκρατημένη», δήλωσε. «Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα προς διευθέτηση, μας περιμένουν εντατικές συνομιλίες», πρόσθεσε η Μέρκελ.
«Η Γερμανία θα δεσμευθεί με πολύ έντονο τρόπο. Διότι πρέπει πρώτα απ' όλα να βελτιώσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα», τόνισε η καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Με βέτο προειδοποίησε η Κύπρος

Η Κύπρος δήλωσε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το βέτο που διαθέτει για να μπλοκάρει μια ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αν η Άγκυρα δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

«Η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της (για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι που δεν κάνει», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο Euronews.

Ερωτηθείς αν θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Κύπρου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε: «Φυσικά ... Όσο η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Ερωτήματα για τη νομιμότητα της  συμφωνίας από τον Μπετέλ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε σήμερα ότι έχει λάβει «κάποιες εγγυήσεις» σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της πιθανής συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αλλά πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει πειστεί.

«Για εμένα το επιχείρημα της νομιμότητας είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε κάτι και στις αμέσως προσεχείς εβδομάδας να μάθουμε ότι είναι παράνομο», επισήμανε ο Μπετέλ στις Βρυξέλλες προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Μου δόθηκαν κάποιες εγγυήσεις αλλά δεν έχω ακόμη πειστεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

 

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΠΕΡΙ, ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ …ΜΑΣ ?

    ΤΣΙΠΡΑΣ -ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ -ΚΑΜΕΝΟΣ ΕΝΤΕΛΩΣ,
    ΡΕ ΡΟΛΟ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ?

    Τρία πρόσωπα σε καίριες θέσεις, που όμως έχουν το ‘’προτέρημα’’ της πολικής ΑΓΝΟΙΑΣ ! και μάλιστα της εξωτερικής πολιτικής.
    Η Ελλάδα συζητά μα την επίλυση του προσφυγικού και οι ‘’άοσμοι’’ και ακατάλληλοι ‘’πολυθρονάρχες’’ καλούν τον πρόεδρο της Αρμενίας και ‘’μιλούν’’ για την γενοκτονία των αρμενίων….
    Πόση εγκληματική επιπολαιότητα και άγνοια κινδύνου τους διακατέχει?
    Διαβάστε τι είπε ο ‘’μουγκός ‘’ του επεισοδίου με την Κανέλλη –Κασιδιάρη, εκεί όπου έπρεπε να παρέμβει και δυστυχώς ‘’ΜΙΛΗΣΕ’’ με τον πρόεδρο της Αρμενίας για την ..ΤΟΥΡΚΙΑ και τις σχέσεις μας.
    Τι ‘’άλλο’’ χειρότερο μπορούμε να δημιουργήσουμε, αυτογελοιοποιούμενοι και προκαλούντες εθνική δυστυχία και εθνικούς κινδύνους ?
    Είπε ο γνωστός σε όλους μας κ. Παυλόπουλος Προκόπης :
    [[Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον τουρκικό λαό, την οποία, όπως τόνισε, μετέφερε και στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι παρά τις όποιες διαφορές μας, στον ως το τέλος αγώνα κατά των αδίστακτων εγκληματιών τρομοκρατών είμαστε ειλικρινώς και ανεπιφυλάκτως αλληλέγγυοι.
    «Ακριβώς δε αυτή η τραγωδία και η συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό αποδεικνύει ότι όταν εμείς οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, επιμένουμε να υπενθυμίζουμε και τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, δεν το κάνουμε για λόγους αντεκδίκησης προς τον Τουρκικό λαό» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε: «Το κάνουμε μόνο για να θυμόμαστε στο διηνεκές και να μην επιτρέψουμε, στο παρόν και στο μέλλον, να διαπραχθούν τέτοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Είναι, λοιπόν, αυτές οι μνήμες και αυτά τα διδάγματα που μας ενώνουν και κατά των εγκληματιών τρομοκρατών της χθεσινής τραγωδίας στην Άγκυρα».
    Από την πλευρά, του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων και αλληλοκατανόηση Ελλάδος και Αρμενίας και συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παυλόπουλο, ότι δεν πρέπει να θυμόμαστε τις Γενοκτονίες για να εκφράσουμε μίσος, «εμείς θυμόμαστε τις Γενοκτονίες για να εκφράσουμε καταρχήν ευγνωμοσύνη προς αυτούς που μας έτειναν χείρα βοηθείας και μπορέσαμε να αναγεννηθούμε, και αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να προλάβουμε και να εξαλείψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον».
    Και ύστερα ‘’ψάχνουμε’’ να βρούμε ‘’θύτες’’ του μέλλοντός μας ?
    http://www.enikos.gr/politics/376775,O-dialogos-toy-Paylopoyloy-me-ton-proedro-ths-Armenias-BINTEO.html

  2. NB 20:49 17/03/2016

    ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ !!!
    «go back madam Merkel»
    Δεν υπάρχει πιο προσβλητική και ταυτόχρονα πιο δίκαιη κριτική από αυτή του Ρέντσι. Πράγματι, αν δει κανείς τις προεκλογικές δηλώσεις του Τσίπρα σε ύφος «go back madam Merkel» και την αρχική μετεκλογική του συμπεριφορά που γύριζε γύρω από τη Μέρκελ χωρίς να την συναντά, μαζί με τα τωρινά συνεχή ραντεβού και τηλεφωνικές συνομιλίες, , νιώθει το δούλεμα στο πετσί του. Αν ο Ρέντσι ήξερε ελληνικές παροιμίες, θα έλεγε για τον Τσίπρα «εκεί που έφτυνε, τώρα γλείφει». Βέβαια, καλώς συναντά ο Τσίπρας την Μέρκελ• O τρόπος συναντήσεων είναι το μεμπτό της υπόθεσης. Η σημερινή κυβέρνηση τσαλαπατά κάθε θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., αναγνωρίζει, νομιμοποιεί και αναβαθμίζει το λεγόμενο διευθυντήριο (ποιος θα το περίμενε από μία αριστερή κυβέρνηση) και ευτελίζει τις υπόλοιπες χώρες μέλη.
    Η κριτική έρχεται από την πραγματική αριστερά, αυτή που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι που πονάει πιότερο όλων.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.