ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε-Γ. Ντάισελμπλουμ: Εκταμίευση της δόσης τις επόμενες εβδομάδες

Το κρίσιμο Eurogroup: Όλοι ελπίζουν σε συμφωνία

Κομβικής σημασίας για την Ελλάδα είναι το σημερινό Eurogroup.Θετική εισήγηση από το Euroworking Group για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Όπως είπε, τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων θα αξιολογηθούν πλήρως από τους θεσμούς. Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει βούληση να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά και να αξιολογήσουμε την «πλήρη εμπλοκή» του Ταμείου.

Ερωτηθείς για το εάν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: « Σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF».

Η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Ελπίζω ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με το πρόγραμμα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπάρχει ανάγκη να έλθουμε πιο κοντά στο ΔΝΤ, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ολλανδός αξιωματούχος. «Δεν θα υπάρξει πραγματικό κούρεμα των δανείων...αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι η ετήσια επιβάρυνση εξαιτίας του χρέους», διευκρίνισε ο Ντάισλεμπλουμ, αναφορικά με το θέμα του χρέους.

Την αισιοδοξία του ότι, θα επιτευχθεί συμφωνία στα σημαντικά θέματα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του κοινοτικού οργάνου.  Ο κ. Σόιμπλε αρνήθηκε, πως υπάρχει αντιδικία με το ΔΝΤ, λέγοντας πως χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να υπάρχει κανένα πρόγραμμα.

Ελπίζω σήμερα να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας είναι σημαντική, θαρραλέα. Το θέμα του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι, σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Στόχος είναι να φθάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση.  «Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», πρόσθεσε ο κ. Σαπέν. Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτ’ απ’ όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή. Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Μ. Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση (της δόσης) προς την Ελλάδα, «είμαστε ευέλικτοι ως προς το ποσόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Σύνθετη και πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα και το χρέος ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν προσερχόμενος στο Εurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα και ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΤΑ »ΓΟΥΝΑΚΙΑ» ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ TOY ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ …ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    ==========================================
    Έρχεται το τέλος της διαπλοκής και θα καταλογιστούν ευθύνες είπε ο κ. Τσίπρας:

    -Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για το τέλος της διαπλοκής.
    Εγγυάται ότι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο.
    Ο λαός θα καθορίζει τις τύχες αυτού του τόπου
    και όχι το τρίγωνο εργολάβων της ενημέρωσης, των χρεοκοπημένων τραπεζιτών και των κομμάτων που εξυπηρετούν συμφέροντα.
    Εγγυάται ότι θα καταλογισθούν οι πολιτικές ευθύνες.
    Και θα αναζητηθούν και οι ποινικές εκεί όπου υπάρχουν, για αυτό το έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού, της εργατικής τάξης και της νεολαίας.
    Ενώ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι ασυλία και ατιμωρησία στην διαφθορά και τα συμφέροντα.
    Δεν χρωστάμε στη ντόπια διαπλοκή είπε ο κ. Τσίπρας:
    -Εμείς δεν είμασταν στις λίστες τις Siemens ούτε στη λίστα Λαγκάρντ, δεν χρωστάμε στην ντόπια διαπλοκή για αυτό και καταφεύγουν στην τρομοκρατία και στην προπαγάνδα της κινδυνολογίας.
    -Το σύστημα που πεθαίνει,
    αυτό που έλυνε και έδενε δεκαετίες,
    που έφτιαχνε συστήματα εξουσίας και τζάκια,
    που προπαγάνδιζε από τις τηλεοπτικές οθόνες, που διασπούσε και εξαγόραζε,
    ξέρει ότι εμάς δεν θα μας βάλει στο τσεπάκι του.
    Για αυτό και κατέφυγε στην τρομοκρατία του GREXIT,
    του bankrun,
    του χρέους που δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο,
    παρά να το πληρώνεις στον αιώνα τον άπαντα.
    Αυτήν την προπαγάνδα, όμως, αυτό το ρεσιτάλ κινδυνολογίας,
    το τελείωσε η ίδια η Ευρώπη.
    Τράβηξαν το χαλί της τρομοκρατίας οι ίδιοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Έμειναν μόνο κάτι οίκοι αξιολόγησης να στηρίξουν τους λύκους.
    Έμεινε μόνο ο κ. Σόιμπλε
    και ένας άθλιος τεχνητός τραπεζικός πανικός. Σκέφτονται να ξαναφέρουν αυτόν τον πανικό δυο μέρες πριν από τις εκλογές, αλλά είναι πια αργά, ο λαός δεν τσιμπάει…
    Θα γίνει πράξη το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ:
    -Γιατί είναι χρέος μας :
    Το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.
    Το επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
    Η δωρεάν ιατρική περίθαλψη.
    Η δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.
    H επιδότηση στέγασης σε 25.000 οικογένειες.
    Η 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.
    Η κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.
    Η κατάργηση της εξίσωσης φόρου πετρελαίου θέρμανσης/ κίνησης.
    Είναι χρέος μας να τερματίσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας που πνίγει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του λαού μας.
    Για να μην αναγκάζονται οι νέοι μας να φεύγουν στο εξωτερικό.
    Για να ανοίξουν δουλειές.
    Για αυτό και προτείνουμε :
    Κατώτατος μισθός στα €751.
    Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και του εργατικού δικαίου.
    Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις.
    Σχέδιο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.