ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΕΤΕ

Τσίπρας: Ερχεται η ώρα της ανάπτυξης

"Η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια νέα εποχή.Μια εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας" ανέφερε στην αποψινή ομιλία του στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου ΕλληνικώνΤουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
tsipras

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα:

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι,

θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση, να απευθυνθώ στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Και επιτρέψτε μου από αυτό εδώ το βήμα να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο του Τουρισμού.

Τις Ενώσεις, τους Φορείς, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους του κλάδου που εργάστηκαν και θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά στην υπηρεσία της βαριάς βιομηχανίας του τόπου μας.

Διότι, ο κλάδος του Τουρισμού αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και θα είναι πάλι η αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα μας.

Ο Τουρισμός συνιστά το 10% του ΑΕΠ, ενώ οι παραγωγικές του διασυνδέσεις διαχέουν οικονομικό δυναμισμό σε άλλους, κυρίως ελληνικούς, κλάδους που φτάνει στο 25% του ΑΕΠ – στηρίζοντας ταυτόχρονα την απασχόληση σε τουλάχιστον 200 κατηγορίες επαγγελμάτων.

Τη χρονιά που μας πέρασε,η τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα άγγιξε νέα ρεκόρ.

Οι αφίξεις πέρυσι ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια.

Καιστοχεύουμε σε ακόμα μεγαλύτερα ρεκόρ, σε ακόμη περισσότερους επισκέπτες στη χώρα μας.

Και θέλω να ξεκινήσω, αναφερόμενος σε δύο σημεία τα οποία συνιστούν τόσο πάγιο αίτημα των ανθρώπων του τουρισμού, όσο όμως και χρέος της πολιτείας.

Τα δύο αυτά σημεία είναι αφενός η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και αφετέρου η εγγύηση της ασφάλειας.

Και αναφέρομαι σε αυτά γιατί, θέλω να στείλω από αυτό το βήμα ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας.

Στον τομέα της οικονομίας, με το πέρας της πρώτης και δυσκολότερης αξιολόγησης και τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η αβεβαιότητα μπορεί πλέον να δώσει τη θέση της στην σταθερότητα.

Η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Μια εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας.

Ο άλλος τομέας, με μεγάλη σημασία για τον Τουρισμό, είναι αυτός της ασφάλειας.

Γνωρίζετε όλοι ότι οι προκλήσεις τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις μας υπερβαίνουν.

Ζούμε στην ομορφότερη γωνιά της ταραγμένης Μεσογείου, σε μια Ευρώπη που σήμερα βιώνει μια έντονη κρίση ασφάλειας.

Κι όμως, σε αυτό το περιβάλλον έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Ένας φάρος σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Και αυτό το πετύχαμε με την επιμονή μας σε αρχές και την πίστη μας σε ένα συγκροτημένο σχέδιο.

Με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Που αποκατέστησε σχέσεις και έσβησε ανορθογραφίες στις σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες – όπως την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ισραήλ – αλλά και ευρύτερα – όπως τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Και γνωρίζετε επίσης ότι είχαμε – και έχουμε – να διαχειριστούμε ένα πανανθρώπινο ζήτημα.

Το προσφυγικό.

Και εκεί η στάση μας, έδειξε ευθύνη, αλλά επιτρέψτε μου να πώ ότι έδειξε και στοιχεία του ελληνικού πνεύματος και των αξιών που διέπουν αυτό τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Διότι, η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο και σε χιλιάδες κατατρεγμένους.

Αποδεικνύοντας έτσι,ότι η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δια και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης και της σεμνής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Οι εικόνες από τη Λέσβο – κατά την επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη – κατέγραψανανεξίτηλα αυτή την πραγματικότητα στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας.

Και έδωσαν λάμψη στη διεθνή εικόνα της χώρας και υποστήριξη στην προσπάθεια που κάνει να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον της.

Και κλείνοντας την αναφορά μου στο προσφυγικό, θα ήθελα να τονίσω ότι οι ανησυχίες μερίδας των επιχειρηματιών του τουρισμού, μπορούν να κοπάσουν.

Το λιμάνι του Πειραιά αδειάζει με σχέδιο, από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν προσωρινά εκεί.

Η κατάσταση στα νησιά αποφορτίζεται, με τη μείωση των ροών από την Τουρκία, ενώ σε μια κίνηση έμπρακτης στήριξης για τα νησιά της πρώτης γραμμής που σήκωσαν το βάρος της κρίσης αυξήσαμε τις προβλεπόμενες διανυκτερεύσεις μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

Και με αυτό το τελευταίο σημείο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στους βασικούς αρμούς της στρατηγικής μας για τον Τουρισμό το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από την προσπάθεια για προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

 • Στο πλαίσιο της τουριστικής μας πολιτικής, επιδιώκουμε την αύξηση του μεριδίου στην Ρωσική αγορά.

Ενισχύσαμε την παρουσία μας σε εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Ρωσία προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της μεγαλύτερης δυνατής προσέλκυσης Ρώσων τουριστών.

Λύνουμε άμεσα στο θέμα που προέκυψε με τις νέες βίζες και τα βιομετρικά στοιχεία προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις και ακυρώσεις από Ρώσους τουρίστες.

 • Αυξάνουμε το μερίδιο μας τόσο στην Βόρειο Αμερική όσο και στις νέες, αλλά συνάμα πολλά υποσχόμενες, αγορές όπως είναι η Κίνα και η Ινδία.

Ήδη, η ενεργοποίηση απευθείας πτήσεων με μεγαλύτερη συχνότητα από και προς τις ΗΠΑ καθώς και την Κίνα και την Ρωσία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

 • Επίσης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Συρία, στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν την ευκαιρία να ανοιχτούμε σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και λοιπές Αραβικές χώρες.

Και σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο Τουρισμού έχει προνοήσει με τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να προωθήσει το τουριστικό μας προϊόν στις νέες αγορές.

Παράλληλα όμως προχωρούμε και σε άλλες ενέργειες.

 • Προωθούμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Για παράδειγμα η ανακήρυξη του τρέχοντος έτους ως χρονιά Ελλάδος-Ρωσίας είναι σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση του Μοναστικού τουρισμού.

Ταυτόχρονα η αναβάθμιση των δικών μας πόλεων-προορισμών στην παγκόσμια κατάταξης αγοράς τουρισμού-πόλεων (CityBreak) θα ευνοήσει πολλαπλώς τις τοπικές αγορές ως προς την εστίαση και την κατανάλωση.

 • Με την επικείμενη βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού και την διευκόλυνση στις αδειοδοτήσεις, αυξάνονται οι προοπτικές περισσότερων επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού.

Ταυτόχρονα, το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό της χώρας και η ποικιλότητα του ελληνικού τοπίου προσφέρονται για την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος μέσω και άλλων εναλλακτικών μορφών, πέραν της αναψυχής.

Όπως για παράδειγμα ο αρχαιολογικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ο περιπατητικός τουρισμός και η ορειβασία, το ράφτινγκ και τόσα άλλα.

 • Η ενίσχυση των υποδομών, η δημιουργία περισσότερων μαρίνων, η ενίσχυση της κρουαζιέρας θα δημιουργήσουν στέρεες βάσεις για την περαιτέρω βελτίωση του τουρισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάξαμε ήδη αρκετά έργα υποδομών στο σχέδιο Γιούνκερ και παράλληλα προσανατολιζόμαστε στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την δημιουργία μαρίνων, κέντρων ιαματικού τουρισμού, συνεδριακών χώρων, γηπέδων γκολφ και λοιπών επενδυτικών δραστηριοτήτων που θα ενισχύσουν το αποτύπωμα του ελληνικού branding στον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού.

Και θέλω εδώ να υπογραμμίσω ποια είναι η βάση για την υλοποίηση των σχεδιασμών που αφορούν τον τουρισμό.

Και δεν είναι άλλη από τον συντονισμό των εμπλεκόμενων μερών για την επίτευξη των στόχων.

Είναι λοιπόν πρώτη μας προτεραιότητα να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων, Υπουργείων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει και φυσικά να μεταφερθεί απ’ άκρη σ’ άκρη η θετική εικόνα της χώρας.

Κυρίες και κύριοι,

Οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό είναι ανεξάντλητες και το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί το σταθερό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Συμμερίζομαι πλήρως την ανησυχία και τις δυσκολίες από την υιοθέτηση ορισμένων δυσάρεστων μέτρων τα οποία πάρθηκαν υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών.

Θέλω όμως να αναλογιστούμε όλοι τι θα είχε συμβεί αν η ελληνική κυβέρνηση δεχόταν άκριτα και χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση, τις αρχικές προτάσεις όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί.

Για παράδειγμα η αρχική πρόταση των θεσμών για τον ΦΠΑ στη διαμονή ήταν να πάει στο 23%, αντί για 13% όπως καταλήξαμε.

Επίσης, πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οδηγηθήκαμε στην πρόταση για αύξηση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, προκειμένου να αποφύγουμε την αρχική πρόταση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, που ήταν η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού στο από το 13 % στο 23%.

Καταλαβαίνετε νομίζω τις επιπτώσεις ενός τέτοιου καταστροφικού μέτρου, τόσο για τον τουρισμό αλλά και συνολικά για τους πολίτες.

Και θέλω τέλος, να αναφερθώ και σε κάτι που έχει επισημανθεί τόσο από τον ΣΕΤΕ όσο και από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Και αφορά τη θέσπιση του τέλους διανυκτέρευσης.

Ένα τέλος για το οποίο υπάρχει εξοικείωση λόγω της υπάρχουσας ισχύος του στις άλλες χώρες της Μεσογείου – όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος.

Και είναι νομίζω αυτό σημαντικό, για να κάνουν οι touroperators τους απαραίτητους σχεδιασμούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2016 και το 2017.

Θέλω όμως να επιστρέψω στα βασικά σημεία που προκύπτουν από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Και ίσως το πιο βασικό: Τη δέσμευση που αφορά το χρέος.

Η συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αν και οι λεπτομέρειες της είναι υπό διαμόρφωση, έχει κάποιες πολύ σημαντικές προεκτάσεις για την ελληνική οικονομία που θα ήθελα να αναπτύξω.

Με τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας γίνεται ντε φάκτο υπόθεση και των Ευρωπαίων.

Η διαχείρισή του και οι ανάλογες παρεμβάσεις καθ’ όλη την έκταση του χρονικού ορίζοντα καθιστούν στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια - καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας.

Η έμμεση εγγύηση των Ευρωπαίων ότι το δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο αποτελεί ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο κι ας μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν.

Όμως αυτό αποτελεί μια πάγια επιδίωξη όλων των προοδευτικών φωνών της Ευρώπης και ουσιαστικά βλέπουμε τον προάγγελο μιας θετικής εξέλιξης για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Επίσης, η εκταμίευση της δόσης, επιδιώκουμε να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η αγορά.

Υπολογίζουμε ότι με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρήματα του ΕΣΠΑ, θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δις στη πραγματική οικονομία, το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Γεγονός ικανό να ανατρέψει επί το θετικότερο τις ήδη ευχάριστες προβλέψεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο τρέχον έτος.

Και τώρα, λοιπόν, είναι η καλύτερη ώρα να ξεδιπλώσουμε τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό.

Ο Αναπτυξιακός νόμος που κατατέθηκε και βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, συνιστά μια τομή για την προσέλκυση επενδύσεων εξωστρεφούς προσανατολισμού, καθώς και για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Συγκεντρώνουμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχύσουμε τον αντίκτυπό τους στην ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και δημιουργούμε αναπτυξιακή τράπεζα, ειδικά για το σκοπό αυτό.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες και πρώτες πανευρωπαϊκά σε κεφαλαιακή επάρκεια.

Και γίνονται ήδη δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της EΚΤ, ενώ σύντομα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού που τόσο ταλαιπώρησε τις βιώσιμες επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Προχωράμε άμεσα σε ρύθμιση στο θέμα των κόκκινων δανείων – με προστασία της πρώτης κατοικίας - ενώ η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) εντός μιας σύγχρονης αγοράς – που θα λειτουργεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο το αναγεννημένο τραπεζικό μας σύστημα.

Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό θα δύνανται να επιτύχουν βιώσιμη αναδιάρθρωση των δανείων τους που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν σε πιο υγιή βάση και με λιγότερες αγκυλώσεις.

Ενισχύεται η παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών.

Απορροφούμε εμπροσθοβαρώς τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και είμαστε πρώτοι πανευρωπαϊκά.

Ήδη από τον Φεβρουάριο, η πρώτη πρόσκληση που εντάσσεται στις ενεργές δράσεις για τον Τουρισμό – ύψους 70 εκατομμυρίων – βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κυρίες και κύριοι,

ίσως τώρα βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο. Ένα βήμα πριν να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Από την πλευρά μας, τιμήσαμε τη συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι, δίχως να αποδεχθούμε πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Θέλω να επισημάνω ότι σε αυτή μας τη προσπάθεια βρήκαμε συμμάχους και στους κοινωνικούς εταίρους.

Ο ΣΕΤΕ, ως εργοδοτικός φορέας, συνέβαλε κι αυτός καίρια με τη συναίνεση του στην αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουμε.

Σε λίγους μήνες, λοιπόν, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ενίσχυση και τα νέα ρεκόρ του τουρισμού θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας.

Παρά τις διεθνείς συγκυρίες, είμαι βέβαιος ότι φέτος θα έχουμε τη καλύτερη τουριστική χρονιά, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των ποιοτικών προορισμών και έχουμε ήδη δουλέψει με σχέδιο και επιμονή για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Και θα τα έχουμε.

Από τη πλευρά μου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία θα είναι αρωγός με κάθε τρόπο στη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.

Σας ευχαριστώ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΩΣ ΓΕΝΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ !…

  Μετά την κατάρρευση των δύο μεγάλων κομμάτων στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και τη νίκη του «αντιμνημονιακού» μετώπου με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μετεκλογική πολιτική συμπεριφορά του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα.

  Βλέποντας το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να περιδιαβαίνουν τα κανάλια με τον αέρα του νικητή, η μνήμη μου ξαναγύρισε πολλά χρόνια πίσω, στα χρόνια της νιότης μου. Ξαναγύρισε στο 1976, όταν έγινα μέλος του ΠΑΣΟΚ και μετά στο 1983, όταν εκλέχτηκα γραμματέας της Οργάνωσης του Κόμματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, Οργάνωση Χώρου Δουλειάς (ΟΧΔ) λεγόταν τότε. Θυμήθηκα τους παλιούς συντρόφους να συγκρούονται με ιδεολογικό πάθος μέσα στις μπαρουτοκαπνισμένες αίθουσες της Κωλέτη.

  Θυμήθηκα τον εαυτό μου με το «Κεφάλαιο» του Μαρξ στο σπίτι και το Μπάραν και το Σουίζι παραμάσχαλα για την ιδεολογική καθοδήγηση στην Οργάνωση, θυμήθηκα το όραμα του σοσιαλισμού, την αυτοδιαχείριση και τις ατέλειωτες ώρες μελέτης του γιουγκοσλαβικού πειράματος, θυμήθηκα την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και το περίφημο συνέδριο στην Πάντειο -κρατώ ακόμα τα πρακτικά του- και σκέφθηκα, ρε μπας και κάποιοι Ελληνες θέλουν να δημιουργήσουν ένα γενόσημο του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου; Μήπως επιθυμούν να αναστήσουν το ΠΑΣΟΚ της νιότης μου, με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά;

  Μήπως θέλουν να ζήσουν το ίδιο επαναστατικό όνειρο, στέλνοντας στο διάβολο, Μνημόνια, Ευρώπη και Ευρωπαίους και όπου πάει; Και για τα ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιο πρακτικές σκέψεις: «Ας πάρουμε την εξουσία και μετά βλέπουμε».

  Μετά θυμήθηκα τη μαζική εισβολή στην Οργάνωση, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ατόμων της εαμογενούς Αριστεράς και του μετριοπαθούς Κέντρου, οι οποίοι δεν ήταν αιθεροβάμονες σαν εμένα, αναζητούσαν πιο πρακτικά πράγματα: Μια θεσούλα, μια προαγωγή, ένα επιδοματάκι, ένα δάνειο, όλα αυτά που είχαν στερηθεί και απολάμβαναν οι νικητές του εμφυλίου.

  Και ύστερα απ” αυτό το νοσταλγικό ταξίδι της μνήμης, η λογική με επανέφερε στο σήμερα, στη σκληρή πραγματικότητα και άρχισα με εργαλεία τον ορθολογισμό και την κριτική σκέψη να αναλύω την πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της εθνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης, όπως μας είχε μάθει ο δάσκαλός μας ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αρχισα να εξετάζω τις πιθανότητες να επαναληφθεί η ιστορία.

  Τώρα, αν η επανάληψή της θα είναι φάρσα ή όχι θα αποδειχθεί πολύ σύντομα. Κατ” αρχάς σε εθνικό επίπεδο το κίνημα, που γιγάντωσε το ΠΑΣΟΚ τη χρονική περίοδο 1974 – 1981 και προσπάθησε να βάλει τη «Δεξιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», περιλάμβανε εργατικά και κυρίως μικροαστικά στρώματα του χωριού και της πόλης.

  Ηταν λαϊκά στρώματα που, με ιδεολογική φαρέτρα τις ιδέες της Αριστεράς περί σοσιαλισμού, δικαιοσύνης και ισότητας, αναζητούσαν στον ήλιο μοίρα, αναζητούσαν την ίδια μοίρα που είχε εξασφαλίσει μεγάλο τμήμα των αλληλεξαρτώμενων με τη συντηρητική παράταξη ψηφοφόρων.

  Αντίθετα, το κίνημα που εκτίναξε το ΣΥΡΙΖΑ από το τέσσερα στο δέκα επτά τοις εκατό, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις -υψηλά ποσοστά στα ακριβά προάστια, προσχώρηση συντεχνιών κ.τ.λ.- περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό παρασιτικών και κλεπτοκρατικών στρωμάτων,
  τα οποία δεν αναζητούν στον ήλιο μοίρα, σαν τα φτωχά λαϊκά στρώματα του πρώιμου ΠΑΣΟΚ, αλλά διατήρηση των άνομων προνομίων τους,
  αυτών των προνομίων που κατάφεραν να αποσπάσουν από το κράτος με διαμεσολαβητές τα κόμματα εξουσίας, μέσα από ένα αυτο-τροφοδοτούμενο σπιράλ αδιαφάνειας, ρουσφετολογίας, κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και ατιμωρησίας.

  Δεν είναι τυχαίο πιστεύω που η εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενοχλεί αυτά τα στρώματα, διότι αναφέρεται γενικά μόνο στις περικοπές του Μνημονίου και στην άμεση επιστροφή τους και δεν τονίζει σαφώς το τεράστιο πρόβλημα αστικού εκσυγχρονισμού … ορθολογισμού της χώρας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.