ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την οριακή ήττα

Αυστρία: Προσφυγή της ακροδεξιάς κατά του αποτελέσματος για την προεδρία

Το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) κατέθεσε προσφυγή κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας στο λογαριασμό του στο Twitter, σε μία κίνηση που απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε συνταγματική κρίση.
xofer

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των προεδρικών εκλογών του περασμένο μήνα στην Αυστρία εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς η διαφορά ανάμεσα στον υποψήφιο των Πρασίνων και νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ περιορίσθηκε στη μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή σε 31.000 ψήφους.

Ο πρόεδρος του Κόμματος της Ελευθερίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για τις 12.00 ώρα Ελλάδος.

Αν και το προεδρικό αξίωμα στην Αυστρία έχει μάλλον συμβολικό χαρακτήρα, με τον πρόεδρο να έχει ωστόσο την εξουσία να διαλύει τη βουλή και να παύει τον καγκελάριο, οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών ανέπνευσαν με ανακούφιση με την ήττα του Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος θα ήταν ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ομως τώρα το Κόμμα της Ελευθερίας απειλεί να επαναφέρει την αντιπαλότητα που δίχασε την Αυστρία, ανάμεσα στους ψηφοφόρους της περιφέρειας, που υποστήριξαν τον ακροδεξιό υποψήφιο, και των μεγάλων αστικών κέντρων και τους υψηλού μορφωτικού επιπέδου ψηφοφόρους , που υποστήριξαν τον υποψήφιο των Πρασίνων.

Από τη στιγμή που η προσφυγή θα κατατεθεί επισήμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί εάν θα την κάνει δεκτή, εξετάζοντας εάν έχει παραβιασθεί νόμος και αν η παραβίασή του επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.