ΚΟΣΜΟΣ

Κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία

Ισπανία: Πολιτικό αδιέξοδο και με τρίτες εκλογές!

Η διεξαγωγή και τρίτων βουλευτικών εκλογών δεν θα κατάφερνε να άρει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία, καθώς το Λαϊκό Κόμμα (PP) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα ερχόταν πρώτο, αλλά δεν θα κατάφερνε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση.
rax

Η Ισπανία βρίσκεται εδώ και οκτώ μήνες σε αδιέξοδο έπειτα από δύο βουλευτικές εκλογές που δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή.

Το PP ήταν το μοναδικό από τα τέσσερα κυριότερα κόμματα της Ισπανίας που κέρδισε περισσότερες έδρες στις 26 Ιουνίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση της 20ής Δεκεμβρίου, φθάνοντας τις 137, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται των 176 που απαιτούνται προκειμένου να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που αριθμεί 350 μέλη.

Αν διεξάγονταν και πάλι εκλογές, το PP θα εξασφάλιζε το 32,5% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του επίσημου CIS (Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών), ελαφρά πιο κάτω από το 33% που εξασφάλισε τον Ιούνιο. Η δημοσκόπηση δεν δίνει εκτιμήσεις για την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Οι Σοσιαλιστές, ο κύριος αντίπαλος του PP τα προηγούμενα 40 χρόνια, θα έρχονταν δεύτεροι με ελαφρά καλύτερο ποσοστό, 23,1%, έναντι 22,7% που είχαν λάβει στις τελευταίες εκλογές.

Μια συμμαχία κομμάτων της αριστεράς, οι Unidos Podemos («Μαζί Μπορούμε») θα καταλάμβανε την τρίτη θέση με 19,6% των ψήφων, από 21,1% στις 26 Ιουνίου, ενώ οι φιλελεύθεροι Ciudadanos («Πολίτες») θα έρχονταν τέταρτοι με 12%, από 13% στις προηγούμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.