ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός συσκέψεων το Σαββατοκύριακο

Προ των πυλών οι ομαδικές απολύσεις

Προ των πυλών φαίνεται ότι είναι πλέον το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, καθώς, το προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές, που συζητείται μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έχει αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε άρση των διοικητικών φραγμών επί αιτημάτων για απολύσεις που είναι πάνω από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία. 
velkouleskou_troika

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, του Ελεύθερου Τύπου, η υπερασπιστική γραμμή που υποστηρίζει πλέον η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είναι να υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων», ώστε να μην εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι εργαζόμενοι, αλλά να έχουν έστω και ένα υποτυπώδες πλέγμα προστασίας, όπως καταβολή δεδουλευμένων, το δικαίωμα αποζημίωσης ή ακόμη και της προτίμησής τους σε επαναπρόσληψη, με εγγυήσεις που θα υποχρεώνονται να παράσχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις.

Αυτή η προέγκριση δεν θα έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εμπλοκή του κράτους ή του υπουργείου Εργασίας. Με απλά λόγια στο νέο καθεστώς απολύσεων, πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος ή αυτών που θα αποφασιστούν με το νέο εργασιακό νόμο, το υπουργικό βέτο που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις μαζικές απολύσεις καταργείται οριστικά.

Η προέγκριση ή ο προέλεγχος των απολύσεων θα διενεργείται από ανεξάρτητο όργανο (ενδεχομένως από τον Οργανισμό Διαιτησίας – ΟΜΕΔ ή άλλη επιτροπή), όπως συνηθίζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αν οι απολύσεις θα απαγορεύονται αν δεν τηρούνται κάποιες από τις εγγυήσεις που θα πρέπει να τις συνοδεύουν (και δεν υπάρχουν σήμερα) θα φανεί από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. pitsirikos 21:59 19/11/2016

  Αμα μεταφερεις ειδησεις του Ε.Τ εισαι αναξιοπιστος,κιτρινος απ’την κορυφη μεχρι τα νυχια και αξιοθρηνητος!!!!!!!!!!!!!

 2. Αυτή δυστυχώς είναι η αριστροδεξιοφασιστική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου !
  Αντί να βρήσκονται τρόποι που θα βοηθούν επιχειρηματίες να εδραιώνουν τις επαγγελματικές τους βλέψεις για την μείωση της ανεργίας , ειδικά στους νέους μας με ευκολίες στην πίστωσή τους και στην απλοποιήσει των δικαιολογητικών της γραφειοκρατίας ετσι ώςτε να δημιουργηθεί
  Κατάλληλο κλίμα ανάπτυξης στην μαστιζόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία ,
  η καινούργια Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται και νομοθετεί ομαδικές απολύσεις .
  Ως πότε Ελληνες ,ψηφοφόροι , Έλληνες Ενεργοί πολίτες θα ενεχεσθε αυτήν την νόθα και καταστρεφτική για το μέλλον της Χώρας μας διακυβέρνηση των καρεκλοκενταύρων ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.