ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχουν εκλογές στην ατζέντα

Το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θέτει ως στόχους η κυβέρνηση, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σημείωσε δε, πως σε αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την Τετάρτη τετ-α-τετ με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν.

«Υπάρχει στις 12 Ιανουαρίου προγραμματισμένο EWG το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Δεν υπάρχουν εκλογές στην ατζέντα. Το σενάριο που δουλεύουμε είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το α΄τρίμηνο του 2017 (...) για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς για την υπερφορολόγηση είπε: «Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε προέβλεπε μέτρα 5,4 δις. και ενημερώσαμε τον ελληνικό λαό ο οποίος μας έδωσε εκ νέου την εντολή» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε ότι η συμφωνία των Σαμαρά- Βενιζέλου προέβλεπε προσαρμογή 8-9 δις εντός διετίας, ενώ τα 5,4 δις της σημερινής κυβέρνησης αφορούν σε προσαρμογή 4ετίας.

Ερωτηθείς για τις χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο για τις οποίες η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, απάντησε ότι: «Έχουμε μάθει σε επιθέσεις από το 2012 (...) η αρμόδια υπουργός η κ. Γεροβασίλη θα απαντήσει αναλυτικά και με στοιχεία στη Βουλή» και συμπλήρωσε δηκτικά: «οι 27.700 υπάλληλοι που ανακάλυψαν δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν έχουν προοπτικές να γίνουν. Πρόκειται για εργαζόμενους σε κοινωφελή εργασία, που αφορά στους δήμους και πληρώνονται από το ΕΣΠΑ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προυπολογισμό» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Αναφερθείς στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι έχει επιλέξει να τροφοδοτεί ορισμένα μέσα με ειδήσεις και να βγαίνει μετά να καταγγέλλει την κυβέρνηση. «Δεν την τιμά (την αξιωματική αντιπολίτευση) να ταυτίζεται με εφημερίδες που δεν φημίζονται για την τήρηση της δεοντολογίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το Κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις δεν είναι οι καλύτερες δυνατές αυτή τη στιγμή» και συμπλήρωσε: «η θέση της ελληνικής πλευρά για το θέμα της ασφάλειας, έχει εκφραστεί σαφώς και κατηγορηματικά. Επιμένουμε στην κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής» σημείωσε. Ο κ Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνει θεσμικά τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τόνισε ότι στο Κυπριακό υπάρχει συναντίληψη και σταθερή γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής. Ερωτηθείς εάν θα μεταβεί στη Γενεύη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση του Ερντογάν και τη θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Για την έκδοση των 8 στρατιωτικών, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις δικαστικές αποφάσεις και μετά θα εξετάσει τη στάση της.

Για την υπόθεση της Πόλας Ρούπα και του ανήλικου παιδιού της δήλωσε ότι ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. «Η διοικητική μηχανή κινήθηκε με τον συντομότερο δυνατό τρόπο και το παιδί παραδόθηκε στην οικογένειά του» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Κυπριακό στο ράφι
    ==================
    Η έκθεση του διοικητή της CIA για τις υποσχέσεις Καραμανλή και την προώθησή του στην πρωθυπουργία: Ο Παπάγος ζει ακόμη, οι δύο διάδοχοί του Στεφανόπουλος και Κανελλόπουλος διεκδικούν με την πολιτική τους πορεία την πρωθυπουργία. αλλά οι Αμερικανοί έχουν προκρίνει τον Καραμανλή. Η φράση θα βάλει το Κυπριακό στο ράφι shelving) και μάλιστα με την ειρωνική προσθήκη «με τιμή» (σε εισαγωγικά), ικανοποιώντας δηλαδή ταυτόχρονα το εθνικό αίσθημα. Μερικά χρόνια αργότερα ο Καραμανλής θα υπογράψει τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, που είχαν χαρακτηριστεί από τον κυπριακό ελληνισμό και την ελλαδική αντιπολίτευση ως προδοτικές.

    Χρόνια αργότερα ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος,
    ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία, ο οποίος έχασε από τις μηχανορραφίες της CIA, δήλωσε:
    «Δεν επεχειρήθη από την ημέραν του Χαρ. Τρικούπη νόθευσις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, οία η σημειούμενη, διαρκώς επιδεινούμενη από του Οκτωβρίου του 1955. Παρεβιάσθησαν αυταί αύται αι ηθικαί προϋποθέσεις της λειτουργίας του… Δυστυχώς από του Οκτωβρίου του 1955 επεκράτησαν οι σκοτεινοί θάλαμοι των παρασκηνίων…».

    Ο τρόπος που οι ΗΠΑ χειρίζονταν τους πολιτικούς
    =====================================
    και έπαιρναν τις αποφάσεις φαίνονται και από ένα άλλο τηλεγράφημα, της 29ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το τηλεγράφημα παίρνουν την απόφαση να τελειώνουν με τον Παπάγο, προχωρώντας στη διάδοχη κατάσταση (Καραμανλής), αλλά αυτός πεθαίνει.

    Ο σταθμάρχης της CIA Άλφρεντ Άλμερ,
    προσωπικός φίλος του Καραμανλή, διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον διευθυντή της CIA Άλεν Ντιούλς. Ο Ντιούλς συνήθιζε να βλέπει την Ελλάδα και την Ευρώπη ως ένα πεδίο καλυμμένων επιχειρήσεων. Δεν έδειχνε κανένα δισταγμό στο να παρέμβει. Το δίκτυο που έστησε ο Ντιούλς με τον ελληνοαμερικανό πράκτορα Καραμεσίνη και τον Άλμερ έπαιξε τα επόμενα χρόνια καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα.

    Στη μέση του τριγώνου υπήρχε ο ελληνοαμερικανός Τόμας Πάππας, ο οποίος έως τη δεκαετία του ’70 αναλάμβανε δουλειές της CIA εμφανιζόμενος ως ένας λομπίστας επιχειρηματίας. Ο Άλμερ ήταν αυτός που είχε αναλάβει την επικράτηση και την αποδοχή του Καραμανλή στον χώρο του κόμματός του, στο οποίο ήταν ουσιαστικά νεοσσός.

    H CIA φρόντιζε να καθορίζει τα πολιτικά και επιχειρηματικά πράγματα στην Ελλάδα, αλλά το κυριότερο, να «ξεπλένει» όσους δέχονταν να συμμετέχουν στους σχεδιασμούς της. Τα στοιχεία για τη σχέση του Καραμανλή με τη CIA είναι από τα ανοιχτά αρχεία της υπηρεσίας. Μπορεί λοιπόν κάποιος να τα βρει σχετικά εύκολα. Είναι ωστόσο εντυπωσιακό πως, παρότι «ανοιχτά αρχεία», δεν έχουν ανατρέψει την επίσημη ιστορία για ένα νεαρό πολιτικό από το Κιουπκόι των Σερρών, που κατέβηκε στην Ελλάδα για να την κατακτήσει. «Ανήκουμε εις την Δύσην», έλεγε τα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση ο Καραμανλής.

    Και είναι βέβαιο πως είχε κάθε λόγο να το λέει.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.