Neo

Προσδοκίες Τσίπρα από το ταξίδι στη Λισαβόνα

Μπορεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup να διεξάγεται σήμερα, ωστόσο η διαπραγμάτευση και η προσπάθεια της κυβέρνησης να διευρύνει τις συμμαχίες της δεν τελειώνει απόψε. Αύριο ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει για την Λισαβόνα, όπου αναμένεται το Σάββατο να διεξαχθεί η δεύτερη σύνοδος του «Μετώπου του Νότου», με οικοδεσπότη τον πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα. Πρόκειται για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα το περασμένο φθινόπωρο προκειμένου οι χώρες του Νότου να σχηματίσουν ένα μπλοκ δυνάμεων ως αντίβαρο στην γερμανική ισχύ στην Ευρώπη. Βεβαίως, το μέτωπο είναι κάπως… αλλαγμένο και αποδυναμωμένο, καθώς εκτός των Τσίπρα-Κόστα, ο μεν γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ετοιμάζεται, σε δύο μήνες, για την πολιτική συνταξιοδότησή του, ενώ ο Ματέο Ρέντσι δεν βρίσκεται πια στο «τιμόνι» της Ιταλίας. Όπως και να έχει, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το θέμα του ελληνικού προγράμματος και ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει στήριξη από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και την Ισπανία, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να αποκρουστούν οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Μένει, βεβαίως, να φανεί αν η στήριξη που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός θα «κεφαλαιοποιηθεί» στην διαπραγμάτευση. Πάντως, στο Μαξίμου προσδοκούν πολλά…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 18:06 26/01/2017

    ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ..
    Είναι και ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣΤΕΣ

    «Ο θυμός τού Σόιμπλε είναι για άλλη μια φορά εναντίον του Τσίπρα, διότι αυτές τις μέρες έκανε περιοδεία στην Ευρώπη αναζητώντας στήριξη έναντι των δανειστών. Ειδικά η επίσκεψη στον Ολάντ θύμωσε περισσότερο τον Σόιμπλε, διότι ήταν μόνο η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατά την προσφυγική κρίση απέτρεψε εκδίωξη της Ελλάδας από την Σένγκεν.
    Ως «ευχαριστώ» δεν είχε να κάνει κάτι άλλο από το να πάει στο Παρίσι για το πακέτο διάσωσης», σημειώνεται, ενώ σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρεται: «Ο Σόιμπλε είναι όμως θυμωμένος και με το ΔΝΤ, από τότε που υπήρξε η διαρροή της υποκλοπής συνομιλίας (…)
    Το θεωρεί ανόητο να συζητάς εμπιστευτικά θέματα στο τηλέφωνο, αλλά θύμωσε και με το περιεχόμενο, δηλαδή την εξαγγελία ότι το ΔΝΤ, αν χρειαστεί, θα πιέσει την Μέρκελ για την Ελλάδα. Θεωρεί ότι πρόκειται για προσπάθεια εκβιασμού».

    Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν σε ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε την Ελλάδα, σε επιστολή τους προς τον κ. Σόιμπλε εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι «ούτε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι βιώσιμη ούτε η καταπολέμηση της διαφθοράς δείχνει κάποια επιτυχία».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.