ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φουντώνει» η διαπραγμάτευση, εν αναμονή του ΔΝΤ

«Αντίβαρα» στην συμφωνία ψάχνει το Μαξίμου

Ένα συνολικό πολιτικό «πακέτο», που θα καταστήσει διαχειρίσιμους κοινωνικά, αλλά και κοινοβουλευτικά, τους συμβιβασμούς που θα απαιτήσει η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση ψάχνει το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που τα βλέμματα όλων στρέφονται στην αποψινή συνεδρίαση του ΔΝΤ, αλλά και σε τυχόν αποφάσεις του Ταμείου για την παραμονή ή τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ως την περασμένη Παρασκευή, η ανταλλαγή e-mail και σημειωμάτων μεταξύ Αθήνας και εκπροσώπων των δανειστών ήταν έντονη και οι διεργασίες για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε ένα «ανεκτό» για όλους πλαίσιο συμφωνίας είναι έντονες.

Οι υποχωρήσεις…

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατήσει όρθιες όλες τις «κόκκινες γραμμές» της, αλλά ότι θα χρειαστεί να… αποχρωματίσει κάποιες. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή του πρωθυπουργού προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, καθώς συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαιώνουν ότι η ρήξη με τους δανειστές ή η προσφυγή σε εκλογές παραμένουν «εκτός λογικής» του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, όλα δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά χαράσσει ήδη μία γραμμή άμυνας, προκειμένου να φανεί ότι επιθυμεί συμφωνία και να ικανοποιήσει κάποιες εκ των απαιτήσεων των «σκληρών» εκ των δανειστών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο όριο για το 2019 (ενδεχομένως και για το 2018) είναι σχεδόν βέβαιο, ενώ η φιλοδοξία της κυβέρνησης για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018. Βεβαίως, παρότι τα δύο προαναφερθέντα αποτελούν μείζονες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, η αγωνία στην κυβέρνηση είναι έκδηλη, καθώς ουδείς γνωρίζει αν αυτές οι υποχωρήσεις θα… είναι αρκετές. Και τούτο την ώρα που ο ένας μετά τον άλλο, όλοι οι κυβερνητικοί διαμηνύουν ότι οι πολιτικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα έχει ήδη ενημερώσει τους δανειστές ότι αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων δεν περνά από την Βουλή, ενώ μεγάλη δυσκολία υπάρχει και με την προληπτική κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων.

… και τα αντίβαρα

Πάντως, ακόμη αν οι δανειστές αρκεστούν στις ως άνω παραχωρήσεις της κυβέρνησης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα τις αντέξει. Για τον λόγο αυτό, το Μαξίμου επιμένει ότι η κάθε υποχώρηση «κρίνεται στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας», όπως τονίζει καθημερινός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα. Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει στη Βουλή και στους πολίτες ένα «πακέτο» το οποίο δε θα περιέχει μόνο επώδυνα μέτρα, αλλά και κάποιες θετικές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μία «ρήτρα» μείωσης φόρων και εργοδοτικών εισφορών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητώντας από τους δανειστές να αποδεχθούν την ενεργοποίησή της εφόσον υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων. Παράλληλα, μεγάλη μάχη δίνεται για το θέμα των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρεί να αποκρούσει την γερμανική αξίωση για 3,5% πλεόνασμα επί 5ετία και στόχο 3% για τα επόμενα 5 χρόνια. «Αυτό σημαίνει στραγγαλισμό και λιτότητα ως το 2028, δύσκολα μπορεί να γίνει δεκτό», τονίζουν συνομιλητές του υπουργού Οικονομικών, αποκαλύπτοντας ότι η βασική «μάχη» διεξάγεται για το ύψος των πλεονασμάτων.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΒ 18:44 06/02/2017

    Αριστερά με τους ακροδεξιούς καΜένους εντελώς?

    Ποια κεντροαριστερά κύριοι?

    Με Πάκηδες, καΜένους, Χαϊκάληδες και Τερενσίες , θα σωθούμε?
    Και ο Χαϊκάλης υπουργός …για το ασφαλιστικό !
    Και ο Τερενσίας ο ..γρήγορος υπεύθυνος για το κυβερνητικό… ‘’έργο’’!

    Ο φοροφυγάς ,τζογαδόρος, ευρολάγνος ‘’καυλολόγος’’ ηθοποιός και βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, εξασφάλισε μια υπουργική θέση, υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων. Ηθελε να ψηφίσει Οχι στη συμφωνία, τον μετέπεισαν και κατόρθωσε, έτσι, να πάρει υπουργείο!
    Ο κ. Χαϊκάλης συμμετέχει στο υπουργικό σχήμα, στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπεύθυνος για τις κοινωνικές ασφαλίσεις, κάτω από τον Γιώργο Κατρούγκαλο
    Ο δεξιόστροφος πολυπράγμων ‘’ κωμικός’’ για όλους και με όλους, είχε εκδηλώσει την σθεναρή πρόθεση να καταψηφίσει την συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση στη βουλή. Τελικά, ο κ. Χαϊκάλης ψήφισε Ναι στη συμφωνία, αλλά φαίνεται ότι εδόθη ως αντάλλαγμα υπουργικός θώκος για να μεταπειστεί.
    Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα του Τσίπρα για το ασφαλιστικό? Οι γνώσεις του κ. Χαϊκάλη για το χρηματιστήριο, τη φοροδιαφυγή, την πολιτική και όχι μόνο ‘’καυλολογία’’ τον καθιστά ‘’μοναδικό’’ και ασυναγώνιστο υποψήφιο για την εκπόνηση της μελέτης του ασφαλιστικού προβλήματος. Επί πλέον, οι οικονομικές και διαστημικές γνώσεις του κ. Τέρενς θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προσγείωση του κ. καΜένου εντελώς στον Άρη και στη συνέχεια στον..Ηρακλή.! Γιατί λοιπόν ο κ.Τσίπρας δεν χρησιμοποιεί το άφθονο ανθρώπινο.. υλικό που έχει στα ..πόδια του, παρά αγωνιά και προκαλεί προβλήματα και στον κ.Πάκη που έχει, ως συνήθως , μπερδέψει την βούρτσα με την… Κυψέλη?

  2. Φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή στον γιο Σκουρλέτη

    Σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο γιος του Πάνου Σκουρλέτη κι άλλοι τρεις νεαροί, για τη συμμετοχή τους σε επεισόδια έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Μαρούσι.
    Οι τέσσερις κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε αντιφασιστική διαδήλωση έξω από τα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης και καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της άρνησης δακτυλοσκόπησης, ενώ, απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών και της διακεκριμένης φθοράς.
    Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ειδικότερα ο γιος του υπουργού τόνισε ότι έκαναν δημόσια παρέμβαση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής με αφορμή πρόσφατη εξόρμησή τους (σ.σ. μελών της ΧΑ) που μοίραζαν το υλικό τους το οποίο περιέχει ρατσιστικά σχόλια.
    Επίσης πρόσθεσε ότι δεν κρατούσε τίποτα στα χέρια και δεν χτύπησε κανέναν. Σημειώνεται πως ο γιος του υπουργού και ένας ακόμα κατηγορούμενος τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής.
    «Είμαι βαθιά υπερήφανος για την αντιναζιστική κι αντιφασιστική συμπεριφορά του γιου μου» δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης.
    Τα παραπάνω είπε απαντώντας στην πολλοστή αναφορά βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην σύλληψη του γιου του για αντιφασιστική παρέμβαση στα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στο Μαρούσι.
    Ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας σημείωσε, μιλώντας στη Βουλή, ότι τόσες μέρες δεν έχει μιλήσει για το περιστατικό από σεβασμό, αν κι όπως τόνισε, γνώριζε ότι πολλά από όσα σχετικά γραφτήκανε στον διαδίκτυο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
    Ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε μόνο ένα σχόλιο, παραπέμποντας στην κατάθεση μάρτυρα στην δίκη για την δολοφονία του Π. Φύσσα, ο οποίος ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της επίθεσης τα μέλη της Χρυσής Αυγής «έκαναν σαν κτήνη».

  3. Mνήμων 16:55 06/02/2017

    Αλέξης:…’’ Μη μετράτε τα ψέματά μου, μετράτε πόσο ηλίθιοι είσαστε ….’’

    Τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει

    Συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο
    Αλέξης Τσίπρας: «Τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει»
    «Θέλουμε έναν ιστορικό θρίαμβο για τον λαό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος τη θέση του για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος στη Βουλή, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

    Στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις θεσμικές υποχρεώσεις τής χώρας έναντι της ΕΕ, αλλά όχι τις πολιτικές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, επικαλούμενος τη λαϊκή ετυμηγορία. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι, μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει βρεθεί λύση, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός θα το κάνει στην Κύπρο.

    Είναι προφανές, είπε ο κ. Τσίπρας, ότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχουν μνημόνια, δεν θα υπάρχει τρόικα. Σημείωσε ότι το plan B της τρόικας είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να υπονομευθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει ότι η αυτοδυναμία δεν είναι μια αλαζονική θέση, αλλά μια αναγκαία συνθήκη για να σταματήσει η καταστροφική πορεία της χώρας.

  4. N Bράχος 16:49 06/02/2017

    ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ( ΜΕΣΩ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ) ..ΛΟΓΩ ΒΛΑΚΕΙΑΣ

    Είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ότι η »ευκαμψία» ορισμένων δικαστών συνεχίζεται όπως και επί Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να συνεχίζουν να αμφιβάλλουν για την απόδοση ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
    Οι εκάστοτε κυβερνώντες( Πλήν Γεωργίου Α. Παπανδρέου) φρόντιζαν για την έγκαιρη »ασυλία» τους και των ‘’ δικαστών »τους».
    Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα παρομοιάζει με τα …φίδια που δαγκώνουν μόνο τους »ΞΥΠΟΛΗΤΟΥΣ» …
    Οι ΕΝΤΙΜΟΙ δικαστές συνήθως, είναι το »κόκκινο» πανί της εκάστοτε επιλεγμένης ηγεσίας.
    Είναι πλήθος τα παραδείγματα όπως περιγράφει ο έντιμος δικαστής Σωτήρης Μπάγιας που υπέστη την εκδικητική αποστροφή της τότε εισαγγελίας του ΑΠ και στο τέλος αθωώθηκε πανηγυρικά .
    Θα ‘’απαλλαγούν’’ λοιπόν, και οι ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου ‘’ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ’’ του σκανδάλου ‘’Αστέρας Βουλιαγμένης’’ της Τράπεζας ‘’ΑΤΤΙΚΗ’’ και πλήθος άλλων… όπως απηλλάγησαν, ουσιαστικά ΛΟΓΩ ΒΛΑΚΕΙΑΣ και οι πολιτικοί-ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου ‘’ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ’’ ? του σκανδάλου των ‘’ΟΜΟΛΟΓΩΝ’’ ? και τόσων ακόμη σκανδάλων του ‘’σκανδαλοποιού’’ ανενεργού της Ραφήνας?
    *Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και κατά των υπευθύνων ΗΘΙΚΩΝ αυτουργών ( Παπάς και…ΣΙΑ )?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.