ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στην Καλαμάτα

Παππάς: Δεν υπάρχει νομιμοποιητική βάση για περαιτέρω λιτότητα

«Δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα, δεν υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για κάτι τέτοιο» τόνισε σήμερα από την Καλαμάτα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Απαντώντας σε ερώτηση για την δεύτερη αξιολόγηση, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νίκος Παππάς είπε ακόμα, ότι «η χώρα βαδίζει συντεταγμένα προς την ομαλότητα, κερδίζει συμμάχους, πείθει και θα συνεχίσει με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία μπορεί ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα πολιτικής συμφωνίας να γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «η χώρα βρίσκεται στην φάση της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης και αυτό το αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι». Όμως, όπως πρόσθεσε, «αυτό δεν το αναγνωρίζουν μόνο όσοι κινούνται από πολιτική σκοπιμότητα» και εξήγησε:

«Είτε κάποιοι εταίροι μας, οι οποίοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, πως δηλαδή μια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση είναι αυτή που βγάζει την χώρα από την κρίση, είτε κάποιοι εμπαθείς αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι ακόμα και στο εξωτερικό αρνούνται πεισματικά να βάλουν έστω και μία φορά την φανέλα της εθνικής Ελλάδος και φοράνε την φανέλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμα και αν βρίσκονται μέσα σε έναν δημοκρατικό θεσμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «ήταν μία στιγμή λυπηρή για τον αρχηγό και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Όπως είπε ο υπουργός, τη στιγμή που αυξάνονται όσοι παραδέχονται ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά και σε δημοσιονομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, η αξιωματική αντιπολίτευση αναπαράγει μία προσδοκία καταστροφής και μόνο με αυτήν διεκδικεί να έλθει στην διακυβέρνηση της χώρας.

Το έργο της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, ο Νίκος Παππάς είπε ότι για το 2016 η χώρα θα γράψει ανάπτυξη 0,3 ή 0,4% , πλεόνασμα άνω του 2%, την στιγμή που ο στόχος ήταν στο 0,5%. Ακόμα είπε, ότι «από την αρχή του 2015 μέχρι τώρα, έχουμε αύξηση της απασχόλησης έως 240.000 θέσεις εργασίας, η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 2,3%, την στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 0,6%, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 12%, οι επενδύσεις κατά 10% και ο τουρισμός πάει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να έχει αντίστοιχη αύξηση με αυτή που είχαμε πέρυσι».

Οι δημοσκοπήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι «μας απασχολούν όσο λίγο έχουν σχέση με την αλήθεια» και πρόσθεσε ότι «υπερτιμάται η δυνατότητά τους να δημιουργήσουν κλίμα». Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών συμπλήρωσε, «πάνε χέρι-χέρι με αυτού του τύπου, των εντός εισαγωγικών δημοσκοπήσεων, οι οποίες προσπαθούν και νομίζουν ότι θα διαμορφώσουν ένα κλίμα τετελεσμένων».

Σε αυτό το σημείο τόνισε, ότι «δεν είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει πρόωρες εκλογές, γιατί θα υπονομευθεί θεμελιακά το αφήγημά τους ότι αυτή η κυβέρνηση θα κατέστρεφε την χώρα». Όμως, συνέχισε «αυτή η κυβέρνηση είναι που βγάζει την χώρα από την κρίση την οποία την βύθισαν και βεβαίως πρέπει να έχουν και ένα άλλο άγχος, αυτό των μεγάλων υποθέσεων της Novartis, του Κήρυκα Χανίων, της Siemens» και κατέληξε: «Όταν έλθει ή ώρα, θα κάνουμε ταμείο».

H ελληνική «διαστημική υπηρεσία

Απαντώντας σε ερώτηση για το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών, είπε ότι «υπάρχει μία δυνατότητα που μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ζωή των Ελλήνων πολιτών σε πολλές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα της γεωργίας ακριβείας». Αυτή, όπως είπε, «αξιοποιεί προς όφελος του καλλιεργητή, δεδομένα από δορυφόρο και από επίγειους σταθμούς, ώστε να γνωρίζει πότε και που να ποτίσει, πόσο νερό να ρίξει, πότε χρειάζεται το λίπασμα, πόσο έχει μεγαλώσει ο καρπός και αναλόγως να διοχετεύει και τους πόρους». Οι πρώτες ενδείξεις από την πιλοτική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, είπε ο Νίκος Παππάς, μιλούν για μείωση του κόστους παραγωγής έως 30% και θα μπορούσε κατ’ αυτό τον τρόπο να αναζωογονηθεί η ελληνική ύπαιθρος. Μάλιστα, όπως τόνισε, «αυτή η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από όλη την επιστημονική κοινότητα».

Σχετικά με την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών ο Νίκος Παππάς είπε, ότι θα δρομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τους σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Ακόμη είπε, ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες της ρύθμισης σε όλα τα πεδία της ενημέρωσης και σύντομα θα βγει προκήρυξη για την εγκατάσταση γραμμικού κώδικα στις εφημερίδες, ο οποίος, με τον ανάλογο εξοπλισμό, θα έχει την δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης ενός κεντρικού συστήματος, για να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη γύρω από την κυκλοφορία».

Σχετικά με την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, είπε ότι «για πρώτη φορά αναβαθμίστηκε ο ρόλος της εποπτείας της κρατικής διαφήμισης και υποχρεούνται όλοι οι κρατικοί φορείς να στέλνουν τα διαφημιστικά τους πλάνα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για να τα εγκρίνει», προσθέτοντας ότι «έτσι θα είμαστε σε θέση να δούμε εάν τηρείται το ποσοστό κατανομής 70% και 30%».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NMan. 23:30 15/02/2017

    Μαχαιρι στις δαπάνες για πλεόνασμα
    ================================
    «Μαχαίρι» 2,5 δισ. στις δαπάνες, για να σώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα -Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ
    Τον τρόπο με τον οποίο το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς τα έσοδα κατέγραψαν μείωση 1.8% σε επίπεδο 8μηνου, βρήκε το υπουργείο Οικονομικών.
    Όπως προέκυψε από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον Αύγουστο υπήρξε υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών κατά 2,5 δισ. ευρώ, η οποία συνοδεύεται από μεγάλες αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
    Με αυτό το μηχανισμό, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε στο τέλος Αυγούστου πρωτογενές πλεόνασμα 3,756 δισ. ευρώ έναντι στόχου 980 εκατ. ευρώ, γράφουν τα «ΝΕΑ».
    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η υστέρηση εσόδων του ΠΔΕ απόρροια των καθυστερήσεων εισροών κοινοτικών πόρων φτάνει τα 1,048 δισ. ευρώ, ενώ στο σκέλος των δαπανών το γεγονός ότι στο οκτάμηνο οι δαπάνες είναι μόλις 2,172 δισ. ευρώ αναδεικνύει το ορατό ενδεχόμενο περικοπών στο τέλος του έτους, όταν έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες 6,750 δισ. ευρώ.
    Να σημειωθεί ότι σε οκτώ μήνες δεν έχει απορροφηθεί ούτε το ένα τρίτο των προβλεπόμενων ετήσιων δαπανών.

  2. N Bράχος 23:23 15/02/2017

    Φτάνουν συνολικά στα 94 δισ ευρώ
    Κατά 1,4 δισ. «φουσκωμένα» τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Οκτώβριο

    Την πραγματική έκταση των φορολογικών βαρών με τα οποία η κυβέρνηση φόρτωσε πολίτες και επιχειρήσεις, για να βρει 600 εκατ. και να τα δώσει για παροχές σε συνταξιούχους, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.
    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι σε δέκα μήνες, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτα χρέη στην εφορία ύψους 10,067 δισ. ευρώ. Τα χρέη αυτά είναι «φρέσκα», από τρέχοντες φόρους (και όχι από χρέη από Τελωνεία, σε Ασφαλιστικά ταμεία κλπ). Με άλλα λόγια, με όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αν το 2016 οι υπόχρεοι είχαν πληρώσει και αυτά τα 10 δισ. ευρώ σε φόρους, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε στα 12 δισ. ευρώ (αντί 1,9 δισ. που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός) και η υπέρβαση προς διανομή για παροχές θα ήταν δεκαπλάσια από τα 1,032 δισ. που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.
    Έτσι, ενώ 1,6 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα 300-500 ευρώ, από την άγρια υπερφορολόγηση έφτασαν να απειλούνται με κατασχέσεις στην εφορία πάνω από 800.000 φορολογούμενοι -αρκετοί εκ των οποίων θα βρίσκονται ασφαλώς και στις λίστες των οφειλετών που κινδυνεύουν με αναγκαστικά είσπραξης.
    Παρά το «κρεσέντο» των κατασχέσεων, μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτα 1,4 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία (που δημιουργήθηκαν μετά το 2015), που αυξήθηκαν συνολικά από 10,340 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο σε 11,738 δισ. ευρώ.
    Μετά όμως από όσα μπόρεσε το Δημόσιο και εισέπραξε με το «κυνήγι» των οφειλετών, η «καθαρή» αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη από απλήρωτους φόρους περιορίστηκε σε 1 δισ. ευρώ (από 9,035 δισ. τον Σεπτέμβριο σε 10,067 δισ. ευρώ σε ένα μήνα).
    Με τα δεδομένα αυτά, ως τον Οκτώβριο φέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί) σε 803.803 φορολογούμενους, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 100.000 από τις αρχές του χρόνου.

    Παρόλα αυτά, συνολικά τα ληξιπρόθεσμα («παλαιά» προ του 2016 και «νέα» μετά το 2015) έφτασαν στα 93,935 δισ. ευρώ, από 92,8 δισ. τον Σεπτέμβριο, δηλαδή ξεπέρασαν ήδη το 50% του ΑΕΠ της χωρας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.