ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσο πλησιάζει η αποπληρωμή των ομολόγων

Reuters: Οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενο «ατύχημα» στην Ελλάδα

Μάλιστα ενόψει των πληρωμών του καλοκαιριού και μπροστά στον κίνδυνο να μην καταβληθεί η επόμενη δόση στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, επενδυτές, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters εκφράζουν φόβους για τον κίνδυνο του ελληνικού «ατυχήματος».

Ενδεικτική του κλίματος αβεβαιότητας, είναι η πορεία του κόστους ασφάλισης έναντι μίας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας (CDs), το οποίο βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά.

Στα ύψη βρίσκονται, και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με το 2ετές ομόλογο να κυμαίνεται κοντά στο 10% και το 10ετές ομόλογο κοντά στο 8%.

H κύρια ανησυχία για τους επενδυτές είναι αν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση έως τις αρχές Ιουλίου η Αθήνα δεν θα λάβει την επόμενη δόση του προγράμματος και επομένως δεν θα έχει τα χρήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή των ομολόγων συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ που οφείλονται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Υπάρχει μία μικρή ανησυχία, αλλά αναμένουμε πως η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά» τονίζει ο διαχειριστής του γερμανικού fund LBB-Invest, που κατέχει περίπου 3 εκατ. ευρώ του ομολόγου. Ενα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί, αναφέρει μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ωστόσο περιμένουμε η αποπληρωμή από την Ελλάδα θα γίνει κανονικά.

«Εάν γίνει κάποιο ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές ζημιές και από αυτή την άποψη, θα θέλει να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο» σπεύδει να προσθέσει.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 22:05 08/02/2017

    Το τελευταίο ψέμα

    Και ο Αλέξης Τσίπρας που στο μεταξύ έχει αρχίσει να περιφέρεται στην Ελλάδα και να μοιράζει αντίδωρα και υποσχέσεις προσπάθησε για μια ακόμη φορά προστρέχοντας… go back madame να κλάψει στον ώμο της και να της ζητήσει βοήθεια όπως κάθε καλός άσωτος γιος.

    Όμως, η κυρία δημοσίως του είπε nein. Και όχι μόνο αυτό, υποχρεώθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τους λεονταρισμούς του τύπου «δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να μοιράσουμε το πλεόνασμα» και άλλα πολλά τέτοια να ζητήσει συγγνώμη από τους Γερμανούς βουλευτές που δεν είχε ενημερώσει τους θεσμούς.
    Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν στις προθέσεις του είναι οι εκλογές εντός του προσεχούς τριμήνου και μάλιστα με λίστα αντί για σταυρό προτίμησης. Έχει να μετρήσει πολλά και κυρίως να υπολογίσει τις πιθανότητες για την μικρότερη προσωπική ζημιά.

    Πολλοί πιστεύουν ότι απλώς παίζει για μια ακόμη φορά την ίδια σκηνή του έργου προετοιμάζοντας την τελική του υποχώρηση και την υπογραφή επίσης για μια ακόμη φορά όλων όσα του επιβάλλουν οι δανειστές μας.

    Άλλοι υποστηρίζουν ότι έφτασε πλέον στο όριό του και ότι απλώς προετοιμάζεται για τις εκλογές επιχειρώντας μια ηρωική έξοδο που θα του ανεβάσει λίγο τα ποσοστά του και να του επιτρέψει να παραμείνει επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ημέρα.

    Η ουσία είναι ότι όσες φορές ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να παράξει πολιτικό έργο και όχι απλώς να διαχειριστεί καταστάσεις, ηττήθηκε μεγαλοπρεπώς.

    Το ζητούμενο πλέον είναι να μετριαστούν οι συνέπειες της διακυβέρνησής του τόσο στην οικονομία, όσο κυρίως στα εθνικά θέματα που κάθε βλάβη μπορεί να αποδειχθεί ανήκεστος.

    Ο ίδιος καταγγέλλει την αντιπολίτευση ως πρόθυμη, αλλά δυστυχώς προθυμότερος όλων έχει αποδειχθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Και όχι μόνον απέναντι στους ξένους δανειστές μας αλλά και στους εγχώριους στυλοβάτες του.

  2. NMan. 22:02 08/02/2017

    Ο Πάνος Καμμένος στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συντρόφισσες και σύντροφοι…»

    «Συντρόφισσες και σύντροφοι» προσφώνησε τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος κατά τον χαιρετισμό του, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα και τα γέλια τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα.
    «Βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που είχε αποφασίσει να παραδώσει τη χώρα, βρεθήκαμε μαζί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μαζί κυβερνάμε, χτίσαμε μαζί ένα νέο Γοργοπόταμο, αποδείξαμε μαζί ότι μπορούμε να ενώσουμε τους Έλληνες», επισήμανε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απευθύνθηκε στους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση «σύντροφοι και συντρόφισσες» και τόνισε με έμφαση ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί απρόσκοπτα «μέχρι να ελευθερωθεί η χώρα, μέχρι να φύγουν οι δανειστές».
    Τότε θα ξαναδούν και «τις πολιτικές τους διαφορές», ανέφερε και σημείωσε ότι αυτές είναι απολύτως σεβαστές και από τις δύο πλευρές, όπως και οι «κόκκινες γραμμές».
    «Τέλειωσαν οι νταβατζήδες και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα», τόνισε ο κ. Καμμένος. Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ παρατήρησε: «Μπορεί να κερδίζουν στις δημοσκοπήσεις, όμως εμείς κερδίζουμε στις εκλογές. Είμαι με τον Αλέξη και με εσάς γιατί ξέρω ότι δεν χρωστάει σε κανέναν, δε χρωστάμε σε κανέναν».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.