ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Πρόταση Ν. Xριστοδουλάκη για διαχείριση του χρέους

Πρόταση για τη διαχείριση του υψηλού χρέους κατέθεσε ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του ΟΠΑ, Νίκος Χριστοδουλάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε πως πρέπει πλέον τα επιτόκια να καλύπτουν όλους τους πιστωτές και όχι μόνο τον ESM, επισημαίνοντας ότι τα επιτόκια του χρέους των ΕΚΤ και ΔΝΤ εξακολουθούν να είναι υψηλά. Ο ESM έχει τη δυνατότητα να αναλάβει ο ίδιος το χρέος της ελληνικής δημοκρατίας, καθιστώντας έτσι και πιο αξιόπιστη την εικόνα του ελληνικού χρέους, είπε.
Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στη μη ρεαλιστική απαίτηση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και της πολύ χαμηλής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής πρότεινε η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα διατηρεί πλεόνασμα 1,5% την επόμενη δεκαετία και να αφιερώνει 2% σε επενδύσεις με παραγωγικό χαρακτήρα. Με αυτό το μοντέλο, ο καθηγητής εκτιμά ότι το χρέος θα μπει σε τροχιά κάτω από το 100% του ΑΕΠ στη αρχή της επόμενης δεκαετίας.
Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε έωλες τις υποθέσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θεωρεί αυταπάτη την ιδέα ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. "Είναι απολύτως μη ρεαλιστικό για μακρύ χρονικό διάστημα", είπε, προσθέτοντας ότι καμία χώρα του ευρώ δεν πλησιάζει αυτό το επίπεδο και πως η υπόθεση αυτή καθυστερεί μια ουσιαστικότερη συζήτηση.
Παράλληλα, ο καθηγητής θεωρεί υπερβολικά χαμηλό τον ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο σενάριο της Κομισιόν για τα επόμενα έτη. Αυτός θα επωάζει οξυμένα προβλήματα όπως η ανεργία, που θα εμποδίζουν τη δημοσιονομική ανόρθωση και κατ' επέκταση τη διαχείριση του χρέους. Οι συνθήκες χαμηλής ανάπτυξης καθιστούν, επίσης, δύσκολες τις ιδιωτικοποιήσεις, πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστοδουλάκης προτείνει αναθεώρηση των εκτιμήσεων αυτών, καθώς, ακόμη κι αν το σενάριο της ΕΕ για την ανάπτυξη επαληθευτεί και ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 2%, ναι μεν η Ελλάδα θα παρουσιάζει διαχειρίσιμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 15% του ΑΕΠ, ωστόσο θα υπάρχει μεγάλο εύρος αβεβαιότητας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.