ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση προκαλούν προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμφωνία, καθυστέρηση ή... «δεξιά παρένθεση»

Σε τροχιά συμφωνίας συνεχίζει να... παραμένει η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών για την δεύτερη αξιολόγηση, όπως διαβεβαιώνουν (ξανά και ξανά και ξανά...) αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, με δεδομένες τις δυσκολίες και τις επίμονες απαιτήσεις των δανειστών, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ επανακάμπτουν «εναλλακτικές» εισηγήσεις είτε για «αέναη διαπραγμάτευση» ώσπου... να αλλάξει η Ευρώπη, είτε για προσφυγή σε εκλογές με στόχο την «δεξιά παρένθεση».

Βεβαίως, το Μαξίμου παραμένει αποφασισμένο για συμφωνία, ανεξαρτήτως αν αυτή θα είναι κακή ή... χειρότερη. Εξάλλου, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαιώνουν ότι εφόσον το αφήγημα της κυβέρνησης για κλείσιμο της αξιολόγησης, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και έξοδο στις αγορές τηρηθεί, τότε η κοινωνία και η χώρα θα δουν «άσπρη μέρα». Συν τοις άλλοις, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία διαρκώς επιδεινούμενη εικόνα για την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, ο πρωθυπουργός και ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης παραμένουν πεπεισμένοι ότι αν η χώρα μπει σε τροχιά εξόδου από την κρίση, η ανατροπή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών παραμένει μία πιθανή εξέλιξη.

Δυσκολίες

Ωστόσο, οι δυσκολίες που εμφανίζονται στην διαπραγμάτευση εξαιτίας της επιμονής του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τις επώδυνες παρεμβάσεις που συζητούνται φέρνουν ορισμένους βουλευτές, αλλά και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στα όριά τους. Άλλωστε χθες, όσοι βουλευτές μετείχαν στην ενημέρωση που παρέσχον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου για την πορεία της διαπραγμάτευσης στην Βουλή, αποχώρησαν από την αίθουσα του δεύτερου ορόφου κατηφείς, έχοντας έρθει κατά πρόσωπο με δύσκολα μέτρα που θα κληθούν να στηρίξουν με την ψήφο τους. Ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Εργασίας παραδέχθηκαν ότι υπάρχει χάσμα με το ΔΝΤ στα εργασιακά και πως δεν είναι εφικτός κανένας συμβιβασμός. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε, κατά πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε πολιτικό επίπεδο να παραπεμφθούν γι’ αργότερα τα εργασιακά, προκειμένου να κλείσει τώρα η δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, ακόμη και για τα υπόλοιπα, τα πράγματα είναι δύσκολα: ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τα υπό συζήτηση «αντίμετρα», τα οποία όμως δεν εμφανίζονται προσώρας ικανά να αποτελέσουν αντίβαρο στην υφεσιακή επίπτωση των συζητούμενων μέτρων για το 2019 και το 2020 (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου ορίου).

«Ό,τι πει η Κεντρική Επιτροπή»

Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το matrix24.gr, τάσεις «ανταρσίας» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν. Ακόμη και όσοι βουλευτές παραδέχονται ότι τα περιγραφόμενα ως μέρος της συμφωνίας παραβιάζουν την συνείδησή τους, διαβεβαιώνουν ότι αν η συμφωνία εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, είτε θα την ψηφίσουν πειθαρχώντας στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος είτε θα παραιτηθούν, πηγαίνοντας σπίτι τους, διευκολύνοντας το κυβερνών κόμμα και παραδίδοντας τις έδρες τους.

Εισηγήσεις επί εισηγήσεων

Πάντως, τα «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση έχουν φέρει στο προσκήνιο και εναλλακτικές εισηγήσεις, κάτι που φάνηκε από την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη για ψήφιση της συμφωνίας με ευρύτερη της συμπολίτευσης πλειοψηφία. Πέραν αυτής της πρότασης, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγονται εκ νέου σενάρια για πρόωρες εκλογές ή για «αέναη διαπραγμάτευση». Συγκεκριμένα, ακόμη και κεντρικοί υπουργοί, με πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τις εισηγήσεις τους για μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης τουλάχιστον ως τα τέλη Απριλίου, οπότε και αναμένεται να δώσει το ΔΝΤ μία σαφή απάντηση σχετικά με το αν θέλει να συμμετάσχει -και με ποιον τρόπο- στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, οι εν λόγω εισηγήσεις φτάνουν ακόμη και ως τον... Σεπτέμβριο, παρά τα περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ομολόγων που ωριμάζουν τον Ιούλιο.

Επιπροσθέτως, δεν λείπουν και εκείνοι στον ΣΥΡΙΖΑ που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές, καταγγέλλοντας την «άτεγκτη» στάση του ΔΝΤ και αφήνοντας την... «καυτή πατάτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο σκεπτικό αυτών των στελεχών συμπεριλαμβάνεται η εκτίμηση πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει κι άλλα επώδυνα μέτρα, θα κινδυνεύσει να βρεθεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά και να αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας του ως κόμματος εξουσίας. Παράλληλα, οι υποστηρικτές της κάλπης εκτιμούν ότι η «καυτή πατάτα» που θα έχει να αντιμετωπίσει μία κυβέρνηση ΝΔ θα την οδηγήσει πολύ γρήγορα στην... κάτω βόλτα, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες για μία «δεξιά παρένθεση» υπό το βάρος νέων πολιτικών εξελίξεων. Πάντως, προς το παρόν, όλα τα παραπάνω είναι σενάρια, αφού το σύνθημα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ένα: «συμφωνία».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. FRIDA. 9:40 18/03/2017

    Ο Τσιπρας θα ειναι μια θλιβερη βρωμικη αριστερη παρενθεση.Η ηττα του θα ειναι τεραστια παροτι διορισε σε κατασταση χρεοκοπιας χιλιαδες ρουφιανους, αλητες και κομματοσκυλα της Κουμουνδουρου στο τελειωμενο Ελληνικο Δημοσιο, χωρις καμια αξιοκρατια παρα μονο επειδη ειχαν ενσημα στο πολιτικο μορφωμα του ΣΥΡΙΖΑ.Τελευταια εχει αρχισει και μοιραζει Ελληνικες ταυτοτητες σε αλλοδαπους που η βρωμικη κυβερνηση του εχει προηγουμενως παρανομα Ελληνοποιησει.Τιποτα απο ολα αυτα δεν θα σωσει τον πολιτικο τυχοδιωκτη και απατεωνα Τσιπρα.Ο χειροτερος, ο πιο προδοτης και ο πιο αποτυχημενος ανθελληνας παρα φυση Πρωθυπουργος, που διελυσε την Ελλαδα και τους Ελληνες.Πραγματικη ντροπη για την Ελλαδα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.