ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρειαζόμαστε ένα κράτος-αρωγό, αποτελεσματικό, αξιοκρατικό…

Απαιτείται η «επανάσταση του αυτονόητου»

Στην ανάγκη να γίνει πλέον η «επανάσταση του αυτονόητου», την οποία ευαγγελιζόταν από την περίοδο της διακυβέρνησής του, επιμένει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Στην χώρα μας χρειάζεται η επανάσταση του αυτονόητου», είπε από τα εγκαίνια της τέταρτης έκθεσης μεταφοράς τεχνογνωσίας «Patras IQ», στο Παμπελοποννησιακό στάδιο της Πάτρας. Παρατήρησε, εξάλλου, ότι «μέχρι προ ολίγων χρόνων, όχι μόνο επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε καινοτομία βρισκόταν στο στόχαστρο δομών, κατεστημένων και αντιλήψεων, που δεν ήθελαν τίποτα να αλλάξει» και πως η επιχειρηματικότητα ήταν είτε κυνηγημένη από το ελληνικό κράτος είτε εξαρτημένη από το ελληνικό κράτος. Εξήγησε έτσι και γιατί δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί ως χώρα, πώς δημιουργήθηκαν χρέη και ελλείμματα και φτάσαμε να ζητάμε δανεικά από τρίτους. «Αυτό το πελατειακό κράτος είναι που πληρώνει ο ελληνικός λαός ακόμα και σήμερα και με υπερβολικά βαριές θυσίες», είπε, αναγνωρίζοντας πάντως πως τώρα «δημιουργείται πλέον η απαραίτητη συνείδηση στους ερευνητικούς, παραγωγικούς και κρατικούς φορείς, ώστε η χώρα μας να γίνει ηγέτιδα δύναμη στο χώρο της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, που θα αξιοποιούν την υψηλή τεχνολογία».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών υποστήριξε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει πετύχει αρκετά πράγματα, παρόλα τα προβλήματα του πελατειακού κράτους και την απουσία των αυτονόητων θεσμών και πρακτικών επώασης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Υπερασπιζόμενος το έργο της κυβέρνησής του, ο Γιώργος Παπανδρέου θύμισε ότι «για να λειτουργήσει το κράτος υποβοηθητικά και όχι υπονομευτικά κατά της καινοτομίας, ένα βασικό βήμα που κάναμε μετά το 2009 ήταν η εμπέδωση της πραγματικής αξιοκρατίας στη χρηματοδότηση της έρευνας». Θύμισε επίσης πως ήταν η κυβέρνησή του που ξεκίνησε για πρώτη φορά την ηλεκτρονική υποβολή όλων των αιτήσεων για χρηματοδότηση, ενώ η αξιολόγηση των προτάσεων γινόταν από διεθνείς αξιολογητές, ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα των πελατειακών αλληλοεξυπηρετήσεων. «Για πρώτη φορά δεν υπήρξε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων και της χρηματοδότησης», είπε, για να τονίσει πως για να πάει μπροστά η χώρα, χρειάζονται βασικές ρήξεις.

«Πρέπει να φτιάξουμε το αυτονόητο, δηλαδή ένα κράτος αρωγό, αποτελεσματικό, αξιοκρατικό, διάφανο και αποκεντρωμένο, που να απελευθερώνει δυνάμεις και να δημιουργεί τα απαραίτητα οικοσυστήματα για την επενδυτική δραστηριότητα και την καινοτομία», είπε.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 8:13 10/04/2017

    Μιλάς για το κράτος που κατήργησες και το μετετρεψες σε προτεκτοράτο πολιτική σαβουρα .

    • Θ.Τ. 11:38 10/04/2017

      Ναι μωρέ, ακούς εκεί να κάνει δι@υγεια, opengov, να στείλει τον Ακη, να τους αποσπάσει 110 δις κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

    • είναι πολιτική σαβούρα εσύ είσαι σαβουροψηφοφόρος….

      με ροπή σε σώρρες, καμμένους, τσίπρες κι λοιπούς …σοβαρούς πολιτικούς

    • nikos 13:38 10/04/2017

      dimitrisVlax vol 1..new blood on matrix24!!! η βλακεια δεν εχει ορια,!!!!!!!!!!

      • freeman 15:42 10/04/2017

        ΔΕΝ είναι βλάκας . . . ΣΚΑΤΟ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.