ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη

Δικαστήριο των Χούτι καταδίκασε σε θάνατο δημοσιογράφο με την κατηγορία της "κατασκοπείας" υπέρ της Σαουδικής Αραβίας

Δικαστήριο των σιιτών ανταρτών Χούτι καταδίκασε έναν δημοσιογράφο στην εσχάτη των ποινών για «κατασκοπεία» υπέρ της Σαουδικής Αραβίας, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο των ανταρτών και η ένωση δημοσιογράφων της Υεμένης.
Ο Γιαχία αλ Τζουμπάιχι, 61 ετών, κρίθηκε ένοχος επειδή είχε «επαφές με ξένο κράτος» και επειδή έδωσε σε Σαουδάραβες διπλωμάτες στην πρωτεύουσα Σανάα «πληροφορίες που έβλαψαν την Υεμένη στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά», μετέδωσε το πρακτορείο Saba.
Το πρακτορείο αυτό, που ελέγχεται από τους Χούτι, επεσήμανε ότι ο δημοσιογράφος λάμβανε 4.500 σαουδαραβικά ριάλ (1.125 ευρώ) μηνιαίως από το Ριάντ από το 2010.
Προερχόμενοι από τη σημαντική μειονότητα των ζαϊντιτών που ζουν κυρίως στη βόρεια Υεμένη, οι αντάρτες Χούτι κατέλαβαν τη Σανάα το 2014 με τη βοήθεια στρατιωτικών μονάδων πιστών στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Η Σαουδική Αραβία επενέβη στρατιωτικά στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, επικεφαλής ενός αραβικού συνασπισμού για να στηρίξει την κυβέρνηση, η οποία έχει καταφύγει στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στο νότο.
Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια που παρέμειναν στην πρωτεύουσα λειτουργούν υπό τον έλεγχο των Χούτι, ενώ οι υπόλοιπες μετακινήθηκαν στο Άντεν και λειτουργούν υπό την επίβλεψη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Η ένωση των δημοσιογράφων της Υεμένης κατήγγειλε την «αυθαίρετη» καταδίκη του αλ Τζουμπάιχι κατηγορώντας τους Χούτι ότι «επιτίθενται στην ελευθερία του Τύπου».
Σε ανακοίνωσή της η ένωση υπογραμμίζει ότι ο αλ Τζουμπάιχι είναι «ένας έμπειρος δημοσιογράφος» με «μακρύ επαγγελματικό παρελθόν σε όλη την Υεμένη».
Ο αλ Τζουμπάιχι, που συνελήφθη στο σπίτι του στις 6 Σεπτεμβρίου 2016, έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία. Τη δεκαετία του 1990 εργάστηκε στο γραφείο Τύπου του υπουργικού συμβουλίου.
Το υπουργείο Ενημέρωσης με έδρα το Άντεν χαρακτήρισε τη δίκη του αλ Τζουμπάιχι «φάρσα» και απόπειρα «διευθέτησης πολιτικών λογαριασμών».
Οι αντάρτες Χούτι έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι βάζουν στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους.
Τον Δεκέμβριο ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ αλ Αμπσί, 35 ετών, πέθανε ξαφνικά αφού δημοσιοποίησε πληροφορίες για τη διαφθορά. Η οικογένειά του και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι δηλητηριάστηκε.
Από τον πόλεμο στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άμαχοι, ενώ οκτώ δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2016, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.