ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κρίσιμα ραντεβού Τσίπρα που «ψήνονται» στο Μέγαρο Μαξίμου

Από την Λαγκάρντ και τον Πούτιν στον… Τραμπ

Ραντεβού μεγάλης σημασίας και υψηλού συμβολισμού προγραμματίζει το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου για τον πρωθυπουργό, καθώς πέραν της διαπραγμάτευσης για το χρέος που παραμένει ανοιχτή στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η ατζέντα προσέλκυσης επενδύσεων και τα ανοιχτά θέματα εξωτερικής πολιτικής υπαγορεύουν νέες, επείγουσες ανάγκες για την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στα μέσα της εβδομάδας στο Πεκίνο για δεύτερη φορά, με κύριο στόχο την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων Κίνας-Ελλάδας. Ωστόσο, στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ που διοργανώνεται στην κινεζική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει και ραντεβού μεγάλης σημασίας. Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου στην ατζέντα θα τεθούν ενεργειακά θέματα, θα συζητηθεί η «αστάθεια» στη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά και η προσφυγική κρίση που συνεχίζεται λόγω του πολέμου στη Συρία.

Τα ίδια θέματα, με την προσθήκη του «παγωμένου» Κυπριακού θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Πέραν αυτών, βεβαίως, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και για την αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία για μία ακόμη φορά μετατρέπονται σε «πυριτιδαποθήκη» της περιοχής, με την Αθήνα να ανησυχεί ιδιαιτέρως για την πολιτική κρίση στην πΓΔΜ, αλλά και για την «περίεργη» συμπεριφορά των Τιράνων.

Διαπραγμάτευση για το χρέος

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν –χωρίς να έχει «κλειδώσει» τίποτα ακόμη- πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Πεκίνο και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η εν λόγω συνάντηση θα έχει εξαιρετική σημασία για το Μαξίμου, καθώς μπορεί η τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση να έχει κλείσει, ωστόσο η διελκυστίνδα ΔΝΤ-Βερολίνου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, αλλά και για τα πλεονάσματα της Ελλάδας μετά την λήξη του προγράμματος, παραμένει σε πλήρη εξέλιξη. Άλλωστε την περασμένη εβδομάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε με μία σιβυλλική δήλωσή της να βάζει νερό στο κρασί των απαιτήσεών της για το ελληνικό χρέος –και αυτό ανησύχησε το Μαξίμου. «Στο μενού ενός εστιατορίου δεν υπάρχουν μόνο ως επιλογές το κρέας και το ψάρι», είχε υπογραμμίζει η γαλλίδα πρώην πολιτικός, αναφερόμενη στα μέσα και τους τρόπους ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Με Τραμπ στις Βρυξέλλες

Πέραν των επαφών Τσίπρα στο Πεκίνο, σημαντικές επαφές θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 25 Μαΐου στην έδρα της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες. Κατά πληροφορίες αν και ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί το πρόγραμμα των επαφών Τσίπρα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει ένα «τετ α τετ» με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου. Για την Αθήνα μια τέτοια συνάντηση θα έχει εξέχουσα σημασία, αφού οι δύο άνδρες έχουν συνομιλήσει μόνο τηλεφωνικά και η διάνοιξη ενός καναλιού επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και Λευκού Οίκου αποτελεί ύψιστη διπλωματική προτεραιότητα για το κυβερνητικό επιτελείο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Man. 13:54 08/05/2017

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ….

    Που είναι τα λεφτά βρε πολιτικοί απατεώνες ,

    που διαλύσατε την Ελλάδα και από το πρωί μέχρι το βράδυ βρίζατε τον Παπανδρέου που δεν τα ‘’ήθελε’’ ? Ποιος είναι τώρα απατεώνας ρε ΨΕΥΤΗ και συκοφάντη Καμένε? Που είναι ‘’ΤΟ PLAN B!’’ που έλεγες και εξαπατούσες τον κόσμο για να κλέψεις ψήφους και να σκοτώσεις ελπίδες?
    *ΠΟΙΟΣ είναι τώρα ‘’ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ’’ και ποιος μάλιστα πιθανόν και να ευχαριστιέται?

    *Πάνο, πως σου φαίνεται το ..κάτω στα τέσσερα και το ξεφτίλισμα που πάει σύννεφο?
    *Εξαπατούσατε, καίγατε, βρίζατε και καταστρέφατε την Ελλάδα μας, τη δικιά μας πατρίδα, τη δικιά μας γή των γονιών μας και των παιδιών μας, μόνο και μόνο να ‘’πέσει’’ η κυβέρνηση, να φύγει ο κλέφτης , ο ψεύτης, ο προδότης… Παπανδρέου.
    *Κύριε Τσίπρα,
    Είναι απολύτως σίγουρο, ότι ένας από τους λόγους της αποτυχίας σας, της ανυποληψίας σας εκ μέρους των Ευρωπαίων, είναι και το γεμάτο ειρωνεία, κακία και καταστροφή σύντομο διάστημα της πολιτικής σας αβεβαιότητας και ουσιατικά ανυπαρξίας..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.