ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά η «μάχη» στη Βουλή

Το χρονοδιάγραμμα της λύσης του «ελληνικού δράματος»

Με την έναρξη της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής σήμερα ξεκινά και επισήμως η διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με το Μαξίμου να προσδοκά πως η λύση του ελληνικού δράματος βρίσκεται πολύ κοντά. Εξάλλου, με αντίστοιχες διαβεβαιώσεις φαίνεται πως αποχώρησε από το Πεκίνο και ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και την κινεζική ηγεσία…

Το Μαξίμου ήδη «εφοδιάζει» τους βουλευτές με όλα τα επιχειρήματα που θα χρειαστούν κατά την τετραήμερη συζήτηση στη Βουλή, ως την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Εξάλλου, έχει ήδη δρομολογηθεί η σχετική κινητοποίηση, προκειμένου την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν κορυφαίοι υπουργοί, προβάλλοντας όλη την κυβερνητική επιχειρηματολογία που καταρτίζει το «αφήγημα» της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση: από την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας ως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κι από εκεί στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και στο άνοιγμα της πρόσβασης της χώρας στις αγορές.

Θετικά σημάδια

Ταυτόχρονα, τα θετικά σημάδια που εμφανίζονται στην οικονομία αναμένεται να επιστρατεύσει και στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τεκμηριώσει το επιχείρημα της κυβέρνησης για τα μέτρα που έχουν κατατεθεί στη Βουλή: ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται για… άλλη μία δέσμη μέτρων, αλλά για την τελευταία που επισφραγίζει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Προς τούτο, το Μαξίμου έχει μια σειρά επιχειρημάτων στη φαρέτρα του: από την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την υπερίσχυση –για πρώτη φορά εδώ και χρόνια- των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης έναντι των ελαστικών μορφών εργασίας ως την ταχύτατη άνοδο του Χρηματιστηρίου και την ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να δείξει πως «κάτι αλλάζει» -και ως προς τούτο θα παρουσιάσει αναλυτικά και το πλήθος των επενδυτικών συμφωνιών που συνομολογήθηκαν στο Πεκίνο το περασμένο πενθήμερο.
Συν τοις άλλοις, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων αυξάνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, την ώρα που ο πρωθυπουργός φέρεται να γυρίσει από το Πεκίνο έχοντας στις αποσκευές του διαβεβαιώσεις της κινεζικής ηγεσίας πως η Κίνα θα στηρίξει εμπράκτως τις πρώτες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

Ως τις 15 Ιουνίου

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει κι άλλον έναν λόγο –όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές- να επιστρέφει στην Αθήνα ικανοποιημένος: τη σαφή διαβεβαίωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο δενπρόκειται να κάνει πίσω ως προς την απαίτησή του να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πέραν αυτής της δημόσιας διαβεβαίωσης της κ. Λαγκάρντ, όλα δείχνουν πως η εικόνα που αποκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας από την συνομιλήτριά του είναι πως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος είναι αρκετά προχωρημένη –μάλιστα, φαίνεται πως στην Σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας υπήρξαν συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση αυτή στο «παζάρι» μεταξύ της ίδιας και του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ως εκ τούτων, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την απροβλημάτιστη ψήφιση των μέτρων την ερχόμενη Πέμπτη, ούτως ώστε να συμπληρωθεί άλλο ένα κομμάτι του παζλ της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Η ικανοποίηση των δανειστών για τα μέτρα που ήρθαν στη Βουλή αναμένεται να πιστοποιηθεί και σήμερα, στην συνεδρίαση του Euroworking Group, ενώ το επόμενο ορόσημο θα είναι το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Εκεί, η κυβέρνηση αναμένει συνολική συμφωνία κι ακόμη κι αν δεν υπάρξει, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως ως την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 15 Ιουνίου, «θα έχουν τελειώσει όλα». Μερικές ημέρες νωρίτερα, στις 8 Ιουνίου, το Μαξίμου προσδοκά πως η συνεδρίαση των εκτελεστικών διευθυντών της ΕΚΤ θα έχει πάρει απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, ανοίγοντας επί της ουσίας τον δρόμο της Ελλάδας για τις αγορές. Όπως λένε και πολλοί στο Μέγαρο Μαξίμου, «αυτός ο Ιούνιος θα είναι ιστορικής σημασίας και θα σφραγίσει τις εξελίξεις». Αρκεί, βεβαίως, να μην υπάρξει κάποιο «πισωγύρισμα» της τελευταίας στιγμής…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.