ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 3 όροι για την αποδοχή συφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση

Δ.Τζανακόπουλος: Αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup, υπάρχει πάντα η Σύνοδος Κορυφής

Σταθερός στη γραμμή της κυβέρνησης περί μεταφοράς της συζήτησης για το ελληνικό χρέος στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αν υπάρξουν περαιτέρω διαφωνίες και ακριβώς επειδή εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν, πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί η συζήτηση μέχρι και τη σύνοδο κορυφής μια εβδομάδα αργότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

Επιμένοντας στη θεωρία περί λύσης στη Συνόδο Κορυφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο λόγος για τον οποίο εφόσον δεν βρεθεί λύση στο προσεχές Eurogroup υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της συζήτησης από τη μια έχει να κάνει με το ότι μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος και από την άλλη έχει να κάνει με το ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα αφορούν το σύνολο της Ευρώπης και παίρνει ξεκαθάρα έναν πολιτικό χαρακτήρα και θα πρέπει να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα πρέπει στο υψηλότερο επίπεδο να πάρουν την πολιτική ευθύνη για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος».

Η Ελλάδα, όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθουν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. «Το Eurogroup οφείλει να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στη συζήτηση για το χρέος καθώς και στις αναγκαίες παρεμβάσεις για το ζήτημα της ανάπτυξης» συμπλήρωσε. Στη συνέχεια περιέγραψε τις τρεις αρχές που θα πρέπει να ισχύουν για το θέμα του χρέους υπογραμμίζοντας ότι μόνο μια τέτοια πρόταση θα γίνει δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει να προσδιορίζονται με μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, θα πρέπει τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους του θεσμούς να προχωρήσουν σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και θα πρέπει να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για ανάπτυξη. «Αυτή η τελευταία παράμετρος αποτελεί το κλειδί για να γεφυρωθούν οι διαφορές» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Το ΔΝΤ υπήρξε εξαιρετικά πιεστικό για μεταρρυθμίσεις λιτότητας ενώ όταν ζητά την άμεση ρύθμιση του χρέους άλλες φορές υποχωρεί και δίνει περισσότερο χρόνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν βοηθάει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», σχολίασε για τη στάση του ΔΝΤ με αφορφή τη συνέντευξη της Κρ. Λαγκάρντ στη Handelsblatt.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.