ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο γάλλος υπουργός Οικονομίας

Ελληνογαλλική συνεννόηση για συμφωνία στο Eurogroup

Την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε μία λύση που θα περιέχει μέτρα για το χρέος, αλλά κυρίως θα προωθεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συμβολίζει η σημερινή επίσκεψη του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ στην Αθήνα. Εξάλλου, σε παρασκηνιακό επίπεδο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, με βασικό στόχο όλων των εμπλεκόμενων μερών να έχουν τελειώσει όλα στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μερικές ημέρες, στο Μαξίμου έχει επικρατήσει η άποψη πως η συμφωνία θα πρέπει να προκύψει στο Eurogroup της Πέμπτης και όχι αργότερα. Μ’ άλλα λόγια, ισχύει μεν στο ακέραιο η «απειλή» του Αλέξη Τσίπρα ότι θα θέσει το θέμα σε Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο και ο ίδιος θα προτιμούσε να μην φτάσει ως εκεί, στις 22 Ιουνίου και να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος για την ελληνική οικονομία.

Με στόχο την ανάπτυξη

Προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, λοιπόν, κινείται η ελληνογαλλική συνεννόηση για κοινή γραμμή Τσακαλώτου-Λεμέρ την ερχόμενη Πέμπτη. Το Παρίσι, εδώ και ημέρες, έχει καταρτίσει μία δική του πρόταση για την ελληνική οικονομία, σε συνεννόηση και με την Αθήνα που έχει να παρουσιάσει και την δική της πρόταση-γέφυρα. Το βασικό κοινό στοιχείο και των δύο προτάσεων είναι η έντονη αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής οικονομίας και φαίνεται ότι αυτή θα είναι και η βασική πλατφόρμα για την επίλυση των διαφορών. Μάλιστα, τόσο η γαλλική όσο και η ελληνική πρόταση συνδέουν την ανάγκη για μέτρα σχετικά με την απομείωση του χρέους με τις προβλέψεις για ανάπτυξη, δίνοντας στο Βερολίνο ως κίνητρο να δεχθεί μια τέτοια συμφωνία το γεγονός ότι αν όντως βοηθηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τότε προφανώς θα χρειαστούν πολύ λιγότερα μέτρα για το χρέος. Άλλωστε, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τζανακόπουλος είχε στείλει σαφές μήνυμα στους δανειστές: όσο μεγαλύτερη η ανάπτυξη, τόσο μικρότερη η ανάγκη για μέτρα διευθέτησης του χρέους, είχε grosso modo υπογραμμίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαμηνύοντας στην Γερμανία πως μάλλον συμφέρει και την ίδια να κάνει αποδεκτή μία τέτοια λύση.

Σε συνεννόηση

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι μία τέτοια συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης θα βόλευε την Ελλάδα πάρα πολύ, διότι πόσο μεγάλη κι αν θεωρείτο μία «νίκη» για το χρέος –αν η κυβέρνηση έπαιρνε όσα ζητούσε- προφανώς αυτό το θέμα δεν είναι κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Αντιθέτως, αν υλοποιηθούν όσα συζητούνται στο παρασκήνιο, τότε υπάρχει σοβαρή περίπτωση να αλλάξει πλήρως το κοινωνικό κλίμα, εφόσον πρώτα αλλάξει το οικονομικό: κατά πληροφορίες, στις δύο προτάσεις που θα συζητηθούν σήμερα μεταξύ του Μπρούνο Λεμέρ, του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα (που θα δεχθεί στη 1.30 στο Μέγαρο Μαξίμου τον γάλλο υπουργό Οικονομίας) θα περιλαμβάνεται η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω του «πακέτου Γιούνκερ» αλλά και η εκμετάλλευση κάθε είδους αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων προς όφελος της Ελλάδας. Ταυτοχρόνως, όλα δείχνουν πως η Αθήνα θα λάβει, άμα τη συμφωνία, και μία « σούπερ-δόση» που θα ξεπερνά κατά 2-2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα 7,4 δισεκατομμύρια που είναι η προβλεπόμενη καταβολή. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως αυτά τα χρήματα θα προωθηθούν στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, την απεμπλοκή πολλών «εφάπαξ» που εκκρεμούν, αλλά και την εκκαθάριση αιτήσεων συνταξιοδότησης που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους για 2 ή και 3 χρόνια…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.