Neo

Νέο, πολυτασικό κόμμα…

Η σύνθεση των διαφορετικών συλλογικοτήτων, των ιστορικών διαδρομών και αντιλήψεων, επιθυμεί να προκύψει από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Κάτι, που -όπως υποστηρίζει- μπορεί να εξασφαλιστεί με ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο, με συμφωνία πάνω στις αρχές λειτουργίας της σημερινής ομοσπονδιακής δομής της Συμπαράταξης, με νέο κοινό σύμβολο και συλλογικά όργανα.

Όσο για το ποιος πρέπει να είναι ο τελικός στόχος; «Η Κεντροαριστερά θα τα καταφέρει αν προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα που εγκριθεί στο συνέδριο και στο τέλος του έχει την διαμόρφωση ενός νέου, πολυτασικού κόμματος με υπέρβαση των σημερινών κομματικών δομών και ιστορικών αναφορών», είπε στον Σκάι, υποστηρίζοντας στην πραγματικότητα ότι σταδιακά, αλλά πάντως όχι πολύ μακριά χρονικά, αφού στη ΔΗΜΑΡ ζητούν ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή αρχηγού μέσα στο 2017, θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν τα υφιστάμενα κόμματα που συναποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τέτοια…

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Οι πρώην σύντροφοι του Τσίπρα και των Συριζαίων από τις εποχές μπαξέ της «ανανεωτικής αριστεράς» (ΚΚΕ εσ., Ε.ΑΡ., ΣΥΝ κτλ.) μάστορες της ίντριγκας και των διασπάσεων, νουθετούν και έχουν και λόγο για την κεντροαριστερά (δηλαδή το πρώην ΠΑΣΟΚ) που αποτελούσε διαχρονικά, για δεκαετίες, τον μόνο και ουσιαστικό πολιτικό τους στόχο (με τις πλάτες της δεξιάς πάντοτε). Ό,τι λένε και κάνουν γίνεται από ανιδιοτέλεια και χωρίς υστεροβουλία φαντάζομαι…

    • Θάθελα να σου υπενθυμίσω ότι η συλλογικότητα καμιά φορά καταφέρνει πολύ πιο πολλά από την ισχύ ενός και μόνου ανδρός ή γυναικός .´
      Παραδειγματιζόμαστε από την απλή και δημοκρατικότατα στάση του ΓΑΠ με τους μεγαλύτερους και σπουδειτερους τίτλους και επιτεύγματα που εντούτοις προσερχεαι σαν ίσος προς ίσους και λέει αυτά που χρειάζεται ν´ακουστούν .

      • Συμφωνώ μαζί σας απολύτως. Η κριτική μου αφορά την απαίτηση «να προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα που (θα) εγκριθεί στο συνέδριο και στο τέλος του έχει την διαμόρφωση ενός νέου, πολυτασικού κόμματος με υπέρβαση των σημερινών κομματικών δομών και ιστορικών αναφορών» την οποία επί λέξει διατυπώνει ο κ. Θ.Μ.
        Πιστεύω ότι ακριβώς το αντίθετο είναι το σόφρον. Πρέπει να υπάρχουν ιστορικές αναφορές (η κεντροαριστερά ντρέπεται για το παρελθόν της και το έργο της στην Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία; Τότε οι πολιτικοί αντίπαλοι τι πρέπει να κάνουν;) πρέπει τα υφιστάμενα κόμματα και σχηματισμοί να χρησιμοποιήσουν ισότιμα τις ιδέες και τα στελέχη τους και κυρίως τις προτάσεις τους για το μέλλον της χώρας και της παράταξης. Ακριβώς δηλαδή ότι έχει κάνει ως τώρα ο ΓΑΠ και το ΚΙΝΗΜΑ. Τα χρονοδιαγράμματα, οι πολυτασικότητες του νέου κόμματος και οι απαιτήσεις για αυτοδιάλυση είναι τακτικισμοί ή αφορούν εκλογικές και προσωπικές σκοπιμότητες για θέσεις και αξιώματα στο νέο φορέα. Η ηγεσία και ο αρχηγός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορούν να αναδειχθούν με άμεση εκλογή από τα μέλη και τους φίλους, δηλαδή τη βάση των υφιστάμενων κομματικών δομών. Έτσι θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση. Η ισότητα δεν αναιρεί το σεβασμό, ίσα ίσα και τα δύο αποτελούν προϋπόθεση της συλλογικότητας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.