ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο ΑΜΠΕ

Γ. Τούντας: Η μεταρρυθμιστική ορμή της Σοσιαλδημοκρατίας εξασθένησε

Έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε από ένα κόμμα ούτε από αλλοπρόσαλλες και ετερόκλητες κυβερνητικές συνεργασίες υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, μέλος της Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Χρειάζονται εκλογές γιατί μόνο μία άλλη καλύτερη κυβέρνηση θα μπορέσει να μας βγάλει από την κρίση και τα μνημόνια και να μας οδηγήσει στο δρόμο της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τονίζει.

Ο κ. Τούντας επικρίνει την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές που ακολουθεί δεν πρόκειται να υπάρξει γρήγορα δυναμική ανάπτυξη. «Η ανάπτυξη χρειάζεται σταθερό πολιτικό περιβάλλον, δίκαιο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματική δικαιοσύνη και σύγχρονο κράτος. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση», αναφέρει.

Όσον αφορά τους στόχους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά το πρόσφατο συνέδριό της, υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να ηττηθεί μόνο εκλογικά από τη ΝΔ. Θα πρέπει να ηττηθεί και στρατηγικά και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την ενίσχυση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», ενώ θεωρεί μεγάλο βήμα για την ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση της δημοκρατικής παράταξης, το συνέδριο που έγινε.

Επιπλέον παραδέχεται ότι εξασθένησε σταδιακά η μεταρρυθμιστική ορμή της Σοσιαλδημοκρατίας από τον πολύχρονο κυβερνητισμό και «χωρίς νέο αφήγημα προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες». «Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε για να βγούμε από την κρίση είναι δύσκολος και ανηφορικός», λέει και δίνει το στίγμα: «με νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες και με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, όπως επιχειρεί και ο Μακρόν στη Γαλλία, άλλα και με πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης για την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων και των νέων, όπως αυτές που υπόσχεται ο Κόρμπιν».

Η πλήρης συνέντευξη του Γιάννη Τούντα στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Η επόμενη ημέρα μετά το συνέδριο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δείχνει αισιόδοξη για τη συμπόρευση των δυνάμεων του χώρου. Πού πάτε λοιπόν;

Το πρόσφατο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Η μεγάλη συμμετοχή παρά τον καύσωνα, το ενωτικό και ανανεωτικό μήνυμα όλων των ομιλητών, οι θετικές εξελίξεις για τη σύγκλιση των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, η συγκρότηση της Επιτροπής υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο που εγγυάται τη φερεγγυότητα των διαδικασιών για τη συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα και την εκλογή ηγεσίας από τη βάση με αξιόπιστες και δημοκρατικές διαδικασίες, συνιστούν ένα μεγάλο βήμα για την ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα σε λίγους μήνες θα αποτελέσει το μεγάλο άλμα για να καταστεί ξανά η παράταξή μας πρωταγωνιστής των εξελίξεων και εγγυητής ενός καλύτερου μέλλοντος.

Με τον Μακρόν ή τον Κόρμπιν; Ποιο δρόμο θα ακολουθήσετε;

Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία, δεν μπορεί να είναι η Σοσιαλδημοκρατία του χθες. Η Σοσιαλδημοκρατία για χρόνια υπερασπίσθηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων και έχτισε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος. Τεράστια προσφορά για όλη την ανθρωπότητα. Εξασθένησε όμως σταδιακά η μεταρρυθμιστική ορμή της μέσα από τον πολύχρονο κυβερνητισμό και χωρίς νέο αφήγημα προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες. Όπως εξάλλου συνέβη και στη χώρα μας. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να την πούμε στον ελληνικό λαό.

Αυτή τη χαμένη ορμή πρέπει να βρει ξανά η Σοσιαλδημοκρατία του σήμερα και κυρίως η Σοσιαλδημοκρατία του αύριο, για να μπορέσει να απαντήσει στις νέες μεγάλες προκλήσεις των καιρών: της παγκοσμιοποίησης, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της κλιματικής αλλαγής, των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, των κοινωνικών ανισοτήτων, της ευρωπαϊκής ενοποίησης, του δημογραφικού, της τρομοκρατίας, του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της δυσπιστίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων στη πολιτική και στους πολιτικούς.

Ο Μακρόν και ο Κόρμπιν πέτυχαν τους εκλογικούς τους στόχους γιατί προσάρμοσαν το πρόγραμμα τους στις νέες αυτές προκλήσεις, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της χώρας τους.

Όμως, σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, σε μία Ευρώπη που ψάχνεται, αλλού τολμώντας και αλλού οπισθοχωρώντας, και σε μία Ελλάδα που σέρνεται στην ύφεση και στην ανεργία, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές. Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε για να βγούμε από την κρίση είναι δύσκολος και ανηφορικός. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να την πούμε στον ελληνικό λαό.

Και αυτό το δρόμο θα τον διαβούμε με τις δικές μας πολιτικές επιλογές που θα αποσκοπούν στην παραγωγή πλούτου με νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες και με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, όπως επιχειρεί και ο Μακρόν στη Γαλλία, άλλα και με πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης για την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων και των νέων, όπως αυτές που υπόσχεται ο Κόρμπιν. Γιατί πρόοδος σήμερα σημαίνει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη, περισσότερος πλούτος, αλλά και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου. Γιατί χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και χωρίς κοινωνική συνοχή δεν υπάρχει βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη. Αυτή είναι άλλωστε η πιο μεγάλη μας διαφορά από τη συντηρητική παράταξη. Γι΄ αυτό άλλωστε χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική παράταξη.

Το Ποτάμι, η Ώρα Αποφάσεων ενδεχομένως κι άλλες δυνάμεις και παράγοντες του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς παραμένουν έντονα επιφυλακτικές και δύσπιστες. Πώς θα τις πείσετε;

Στον αγώνα αυτό για την Ενότητα και Ανανέωση των προοδευτικών δυνάμεων, που οι Κινήσεις Πολιτών πρωτοστατούν από το 2012, δεν περισσεύει κανείς. Εμείς θέλουμε να συμπορευθούμε και με το Ποτάμι, και με την Ώρα Αποφάσεων, και με τους Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη, και με όλα τα αξιόλογα στελέχη της παράταξης μας. Αλλά πάνω από όλα θέλουμε κοντά μας όλους τους προοδευτικούς πολίτες, γιατί δεν αρκεί η ενότητα στην κορυφή εάν δεν υπάρχει ενότητα στη βάση της παράταξης μας.

Οι προτάσεις που έκανε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο για τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας και για το ιδρυτικό συνέδριο δεν αφήνουν περιθώρια για επιφυλάξεις και δυσπιστίες. Ό.τι μέχρι τώρα ζητούσαν ως εγγυήσεις το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων ικανοποιήθηκαν. Τώρα θα φανεί η ειλικρίνεια των λόγων και των προθέσεων του καθένα.

Ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός ή νέο κόμμα; Ποιος και με ποιο τρόπο θα το αποφασίσει;

Η φυσιογνωμία του νέου κόμματος αποτελεί ένα επίμαχο ζήτημα γιατί υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία υποστηρίζουν τη δημιουργία νέου κόμματος με θεσμοθετημένες τις ιδεολογικοπολιτικές τάσεις, για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί έχει κλείσει κατά τη γνώμη μας ο κύκλος των κομμάτων που συναποτελούν σήμερα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών θέλει ένα νέο κόμμα, αλλά και επειδή ο ομόσπονδος πολυκομματικός φορέας έχει πολλές δυσλειτουργίες με παράλληλα όργανα, όπου αναπόφευκτα υπερισχύει η φωνή του ισχυρότερου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας μία αίσθηση αναπαλαίωσης και όχι υπέρβασης που είναι το αίτημα των καιρών.

Τι αφορά η πρόταση των Κινήσεων μαζί με τη ΔΗΜΑΡ για «διπλή κάλπη»;

Η τελική απόφαση στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να ληφθεί στο ιδρυτικό συνέδριο, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις θέσεις των επιμέρους φορέων που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, αλλά κυρίως τη βούληση της κοινωνικής βάσης της παράταξης μας. Γιατί αυτή είναι η δύναμη μας, γιατί αυτή η βούληση είναι που θα μας καταστήσει όχι τρίτο, αλλά δεύτερο κόμμα στην επόμενη Βουλή. Και η βούληση αυτή μπορεί να καταγραφεί με διαδικασίες δημοψηφίσματος με βάση το νέο αρχείο μελών που θα δημιουργηθεί, είτε ταυτόχρονα με την εκλογή της ηγεσίας είτε ανεξάρτητα εάν χρειαστεί.

Πώς οριοθετήστε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, δεδομένου ότι το δίλλημα της κυβερνητικής συνεργασίας παραμένει;

Στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε ίσες ούτε σταθερές αποστάσεις. Όταν είσαι στην αντιπολίτευση βασικός πολιτικός αντίπαλος είναι το κόμμα ή τα κόμματα που κυβερνούν. Πολύ περισσότερο όταν η σημερινή εθνικολαϊκιστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν πρέπει να ηττηθεί μόνο εκλογικά από τη ΝΔ. Θα πρέπει να ηττηθεί και στρατηγικά και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την ενίσχυση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, προκειμένου να μπορέσει αυτή να ηγεμονεύσει ξανά στο αντιδεξιό φάσμα των πολιτικών δυνάμεων και να αποτελέσει φερέγγυα εναλλακτική λύση στη συντηρητική παράταξη.

Όμως, κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο γίνεται φανερό πως την ανηφόρα αυτή θα τη διανύσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, στοιχισμένες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου σε μια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση, που θα ενώνει, θα εμπνέει και θα εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον. Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε από ένα κόμμα ούτε από αλλοπρόσαλλες και ετερόκλητες κυβερνητικές συνεργασίες, που δεν στηρίζονται σε προγραμματικές συμφωνίες, ούτε από κυβερνήσεις οριακής πλειοψηφίας στη Βουλή και στην κοινωνία, όπως φάνηκε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Ούτε όμως μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν αφήσουμε πίσω μας τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση. Την κρατικοδίαιτη οικονομία, το πελατειακό κράτος, τον κομματοκρατούμενο συνδικαλισμό, τον ψηφοθηρικό λαϊκισμό.

Γι΄ αυτό και εμείς προτείνουμε μετά τις επόμενες εκλογές μία κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής πλειοψηφίας στη Βουλή και στον λαό, που θα συμφωνήσει προγραμματικά σε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση βασισμένο στις αναγκαίες μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, το κράτος και το πολιτικό σύστημα.

Ασκείτε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη διακυβέρνησή της. Παρά ταύτα εκείνοι ισχυρίζονται, όπως και Ευρωπαίοι εταίροι ότι πραγματοποίησαν όλα όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Τι απαντάτε;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σωστά ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησαν όλα όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν κανένα λόγο να πάρουν επιπρόσθετα επίπονα μέτρα, που χρειάστηκαν να παρθούν τα τελευταία 2,5 χρόνια λόγω της καταστροφικής «διαπραγμάτευσης» της εποχής Βαρουφάκη, της απώλειας κάθε κυβερνητικής αξιοπιστίας, των καθυστερήσεων και των παλινωδιών που κόστισαν στη χώρα πάνω από 100 δισ. ευρώ. Η μόνη μεγάλη προσφορά της σημερινής κυβέρνησης είναι η κατάρρευση της αντιμνημονιακής απάτης και αυταπάτης, που με τα ψέματα και τις συκοφαντίες δίχασε τον ελληνικό λαό και εμπόδισε την έγκαιρη έξοδο από την κρίση.

Συμμερίζεσθε ή όχι και γιατί την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι τα Μνημόνια θα τελειώσουν με το τέλος του ισχύοντος προγράμματος, του χρόνου το καλοκαίρι;

Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αισιοδοξεί γιατί διαψεύσθηκε μέχρι σήμερα σε όλες τις προσδοκίες της. Κάθε φορά που έβαζε τον πήχη σε οποιοδήποτε ζήτημα, πέρναγε από κάτω. Τα μνημόνιο θα τελειώσουν όταν η χώρα μπει σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί με αυτή τη κυβέρνηση, ή όποια δεν είναι σε θέση να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού μοντέλου. Η ανάπτυξη χρειάζεται σταθερό πολιτικό περιβάλλον, δίκαιο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματική δικαιοσύνη και σύγχρονο κράτος. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση. Γι? αυτό χρειάζονται εκλογές γιατί μόνο μία άλλη καλύτερη κυβέρνηση θα μπορέσει να μας βγάλει από την κρίση και τα μνημόνια και να μας οδηγήσει στο δρόμο της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.