ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο ΑΜΠΕ

Μπαργιώτας: Οπισθοδρομικός, ο νέος νόμος για την Υγεία

Eπίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τον νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Υγεία, εξαπολύει μέσα από συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας

Ο κ. Μπαργιώτας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο νόμος αποτελεί οπισθοδρόμηση, λέγοντας ότι «επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σύστημα αμιγώς κρατικό, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς χρονοδιάγραμμα».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ στη συνέντευξη του αναφέρεται και στην πορεία της οικονομίας, αλλά και την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές, σημειώνοντας πως «επιχειρείται από την κυβέρνηση να ταυτιστεί η έξοδος στις αγορές με την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση ο κ. Μπαργιώτας κατηγορεί την κυβέρνηση πως «ολοκληρώνει την κατεδάφιση της μεταρρύθμισης που δρομολόγησε το ΠΑΣΟΚ» σημειώνοντας πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη πιστεύει «σε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό και απαλλαγμένο από τον κρατισμό».

Τέλος ο κ. Μπαργιώτας αναφέρεται και στις ζυμώσεις που γίνονται στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, λέγοντας πως «μετά το συνέδριο της ΔΗΣΥ και την γενναία πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για ανοικτές, αδιάβλητες εκλογές από τη βάση, η συγκρότηση του φορέα έχει απτό χρονοδιάγραμμα και προοπτική». Τονίζει επίσης πως «η κεντροαριστερά έχει το καθήκον να επιβάλει συναινετικές προοδευτικές λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Σκληρή είναι η κριτική σας κ. Μπαργιώτα σχετικά με τον νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ποιες είναι οι διαφωνίες σας;

Το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι γνωστό, θεμελίωσε και εξέλιξε το ΕΣΥ στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Παρά τα προβλήματα και τις αστοχίες, υπήρξε η πολιτική δύναμη που έφερε την Ελλάδα κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα εισάγοντας την έννοια του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Το 2009 παρέλαβε από τις κυβερνήσεις Καραμανλή ένα χρεοκοπημένο σύστημα με παράλογες, ανεξέλεγκτες δαπάνες στο φάρμακο και τις προμήθειες και προσπάθησε μέσα στην κρίση να το νοικοκυρέψει και να το σταθεροποιήσει. Ειδικά στην πρωτοβάθμια, δρομολόγησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση: την ίδρυση του ΕΟΠΠΥ που από ένα κατακερματισμένο τοπίο ταμείων και υπηρεσιών διαφορετικής ποιότητας και αποτελεσματικότητας, οδήγησε στην ενοποίηση των υπηρεσιών και σε ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Με τη νομοθέτηση του ΠΕΔΥ, που καταργείται σήμερα, ο ΕΟΠΠΥ επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα ενιαίο οικοσύστημα παρόχων υπηρεσιών υγείας κρατικών, δημοτικών και ιδιωτικών. Ο νέος νόμος για την Υγεία αποτελεί οπισθοδρόμηση. Αντίθετα σε κάθε ευρωπαϊκή πρακτική, αγνοώντας την οικονομική πραγματικότητα, αλλά και την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σύστημα αμιγώς κρατικό, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς χρονοδιάγραμμα. Στην πραγματικότητα, η μόνη καινοτομία είναι η πρόσληψη συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών. Δυστυχώς, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί τίποτα. Λείπουν χρήματα και ρεαλισμός.

Κυβέρνηση, διεθνείς και εγχώριοι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως η έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές σηματοδοτεί τη σταδιακή επάνοδο της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Πώς εκτιμάτε τις οικονομικές εξελίξεις;

Επιχειρείται από την κυβέρνηση να ταυτιστεί η έξοδος στις αγορές με την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Η επάνοδος στην ουσία εκεί που βρισκόταν η χωρά πριν τις εκλογές του 2015 και την επέλαση του κ. Βαρουφάκη. Αν το σημείο σύγκρισης είναι το καλοκαίρι του 2015 με τα capital controls, είναι όντως μια μεγάλη ανακούφιση. Δυστυχώς, όμως, ο χρόνος που χάθηκε υπήρξε πολύτιμος και το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να είναι υψηλό. Σημειώνω πως η Πορτογαλία δανείζεται πλέον με 1,2-1,4%. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας είναι απαραίτητες. Θα ήταν καλύτερα, αντί να πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση, να σοβαρευτούν. Από ό,τι φαίνεται, γλιτώσαμε όντως από την έξοδο από το ευρώ που προετοίμαζαν κάποιοι το 2015, όμως εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας έναν Γολγοθά. Το στοίχημα δεν έχει κερδηθεί. Η επίτευξη σταθερής ανάπτυξης είναι εξαιρετικά δύσκολη και σε μεγάλο βαθμό έχει υπονομευθεί από τις συμφωνίες της κυβέρνησης για τα πλεονάσματα και τους κόφτες. Προς το παρόν, η κυβέρνηση είναι δέσμια των αντιφάσεών της.

Με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση, η ΔΗΣΥ προχώρησε σε μια δική της πρόταση για την εκπαίδευση. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες αυτής της πρότασης;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο καταλυτικός φορέας που πραγματοποίησε δυο μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Ο ν. 1268 αποτέλεσε τομή εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Τριάντα χρόνια μετά, ο ν. 4009/2011 συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναίνεση στη Βουλή και αποτέλεσε μεγάλη προσπάθεια για τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις διεθνείς εξελίξεις, την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Επιχείρησε να ενισχύσει την αυτοτέλεια, την υιοθέτηση νέων ιδεών καινοτομίας και να εισάγει κανόνες αξιολόγησης του παραγόμενου έργου. Τα επιστημονικά συμβούλια Ιδρύματος συγκέντρωσαν από την πρώτη στιγμή τη μήνιν του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες τριών χρόνων, ολοκληρώνει την κατεδάφιση της μεταρρύθμισης που δρομολόγησε το ΠΑΣΟΚ επιστέφοντας σε παλιές, αποτυχημένες συνταγές, αντιμετωπίζοντας τα πανεπιστήμια ως δημόσιες υπηρεσίες, αυξάνοντας το συγκεντρωτισμό και την κρατική παρέμβαση. Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό και απαλλαγμένο από τον κρατισμό.

Έντονες είναι οι ζυμώσεις και οι διαδικασίες για την συγκρότηση του νέου φορέα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Σε ποια φάση βρισκόμαστε και ποιο είναι το «πολιτικό κενό» που πιστεύετε πως θα καλύψει ο νέος φορέας;

Θεωρώ πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Μετά το συνέδριο της ΔΗΣΥ και την γενναία πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για ανοικτές, αδιάβλητες εκλογές από τη βάση, η συγκρότηση του φορέα έχει απτό χρονοδιάγραμμα και προοπτική. Όλοι πλέον είναι απέναντι στις ευθύνες τους και την πρόκληση να συμμετάσχουν ισότιμα σε μια διαδικασία που επιμόνως ζητούσαν. Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποδυθεί τον ρόλο του εκφραστή της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Αδυνατεί, όμως, να αρθρώσει λόγο πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο. Η κεντροαριστερά έχει το καθήκον να επιβάλει συναινετικές προοδευτικές λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, να εκφράσει την αγωνία των μικρομεσαίων στρωμάτων για το μέλλον της χώρας. Καθώς κλείνει ο κύκλος του οργανωτισμού και της εσωστρέφειας, η πρόκληση είναι μπροστά: η συγκρότηση μιας πραγματικά νέας, ριζοσπαστικής πρότασης ενός νέου εθνικού σχεδίου που θα υπερβεί την κρίση και θα οδηγήσει τη χώρα μπροστά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.