ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση του εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Αλβανία καταστρατηγεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

Αντέδρασε σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στα όσα διαδραματίζονται στη Χειμάρρα το τελευταίο διάστημα με τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας, συνδέοντας άμεσα την ευρωπαϊκή προσέγγιση της Αλβανίας με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση των τοπικών αρχών της Χειμάρρας ως προς το σχέδιο οικιστικής ανάπλασης, δήλωσε: «Οι αλβανικές αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Ο δήμος της Χειμάρρας σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ένα σχέδιο οικιστικής ανάπλασης του δήμου, όπου δεκάδες οικόπεδα Ελλήνων μειονοτικών πρόκειται να απαλλοτριωθούν, ενώ κτίρια που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας έχουν ξεκινήσει να κατεδαφίζονται.

Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη είχαν γίνει δεκάδες προσαγωγές Ελλήνων μειονοτικών, με στόχο, όπως τονίζουν κύκλοι της μειονότητας, να κάμψουν το ηθικό των κατοίκων. Γεγονός είναι ότι η όλη κατάσταση είναι τεταμένη και τα πνεύματα πολύ οξυμένα.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, κάτοικοι της περιοχής, η Ομόνοια και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν προγραμματίσει για σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.

Στο ανοιχτό κάλεσμα τονίζουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αφορά στην αρπαγή λίγων σπιτιών ή κάποιων κτημάτων αλλά στην αρπαγή της πατρίδας. «Πρόκειται για προσπάθεια αρπαγής όλης της Χιμάρας. Κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Η διατράνωση της αντίστασης μέσω της διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο είναι χρέος όλων μας», σημειώνεται στο ανοιχτό κάλεσμα που απευθύνουν ΚΕΑΔ και Ομόνοια.

Εν τω μεταξύ, φορείς της μειονότητας συγκεντρώνουν υπογραφές σε κοινό υπόμνημα με αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση και με αίτημα να αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα από έξι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χιμάρας που ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ανάπλασης.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα και ύστερα από σειρά προκλητικών ενεργειών και εμπρηστικών δηλώσεων αφαιρέθηκε με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η ελληνική υπηκοότητα από τον δήμαρχο Χιμάρας Γιώργο Γκόρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.