ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαιτίας της σπουδής του Μαξίμου για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Ζεσταίνονται» ξανά τα σενάρια ανασχηματισμού

Στο πρωθυπουργικό τραπέζι τίθενται εκ νέου σενάρια διορθωτικών παρεμβάσεων στην κυβέρνηση, προκειμένου οι αρρυθμίες, αλλά και η ανεπάρκεια συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών να μην επηρεάσουν την ολοκλήρωση των συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση.

Μετά τις γερμανικές εκλογές, η κυβέρνηση βιάζεται περισσότερο από πριν να κλείσει όλες τις συζητήσεις, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν πως και κατά την «μεταβατική» περίοδο στη Γερμανία τα πράγματα θα είναι «επικίνδυνα», αλλά και όταν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο μπορεί η κατάσταση να είναι δυσάρεστη.

Συγκεκριμένα, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τους φόβους τους πως το ΔΝΤ θα προβάλει εκ νέου αξιώσεις για νέα μέτρα που θα κινδυνεύσουν να τινάξουν στον αέρα το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων και, άρα, τον σχεδιασμό εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Συν τοις άλλοις, στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι όσο στο Βερολίνο θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η Ελλάδα θα είναι «ανοχύρωτη» απέναντι στις επιθετικές αξιώσεις του Ταμείου, αφού ουδείς άλλος ευρωπαίος εταίρος –πλην ίσως της Γαλλίας- είναι σε θέση να αποτελέσει «αντίβαρο» στις αξιώσεις του ΔΝΤ.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως αν στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, θα τελειώσουν τα βάσανά τους: αντιθέτως, με δεδομένη την προσήλωση των γερμανών Φιλελευθέρων στην ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν αποκλείεται οι απαιτήσεις του Ταμείου να βρουν… φλογερούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. Τότε θα αποτελεί μάλλον «casus belli» η βαθύτερη επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης για «εκδίωξη» του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ταυτοχρόνως η γερμανική Βουλή που θα σχηματιστεί εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων θα έχει πολύ δυσκολότερους συσχετισμούς για να εγκρίνει δόσεις, ελληνικά προγράμματα και, εν γένει, πρωτοβουλίες βοήθειας ή δανειοδότησης προς την Ελλάδα.

Στο στόχαστρο οι δυσλειτουργίες

Όλα τα παραπάνω, άλλωστε, τέθηκαν προχθές και στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ολλανδός κοινοτικός αξιωματούχος, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε σχέση με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, επικαλούμενος την «σταθερότητα» που διέπει την γερμανική πολιτική σκηνή, ανεξαρτήτως των πολιτικών αλλαγών στους συσχετισμούς. Ωστόσο, αν σε κάτι συμφώνησαν ο πρωθυπουργός με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αυτό είναι πως αν η Αθήνα έχει ολοκληρώσει με όλα τα προαπαιτούμενα πριν τα τέλη Νοεμβρίου, τότε όλοι σε όλη την Ευρώπη θα επιδείξουν μία πολιτική βούληση να κλείσουν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις σε χρόνο… ρεκόρ. Μάλιστα, στο σενάριο αυτό, το ΔΝΤ σχεδόν… δε θα προλάβει να θέσει νέα θέματα στο τραπέζι, αφού η μεν ΕΚΤ θα «ξεκόψει» κάθε συζήτηση περί κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, ενώ ο προϋπολογισμός θα εκτελείται κανονικά με υπερβάσεις σε όλους τους στόχους –και, άρα, ουδείς θα «δικαιούται» να ζητήσει νέα μέτρα.

Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου θέλουν να τρέξουν για να προλάβουν εξελίξεις: και πλέον το ερώτημα που κατατρύχει τον πρωθυπουργό είναι αν μπορούν όλοι οι υπουργοί να τρέξουν στο «κατοστάρι» ως τα μέσα Νοεμβρίου ή αν κάποιοι μείνουν πίσω, διακινδυνεύοντας να τιναχτεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης και τα στρατηγικά σχέδια του Αλέξη Τσίπρα…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.