ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενόψει του ντιμπέιτ της Δευτέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ–Μόνο στο Matrix24.gr: Οι θέσεις πέντε υποψηφίων αρχηγών της Κεντροαριστεράς

Σε τέσσερα βασικά ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν ενόψει του πρώτου τηλεοπτικού ντιμπέιτ της Επιτροπής Αλιβιζάτου, οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, το μοντέλο του φορέα που επιθυμούν (σ.σ. πολυκομματικό ή ενιαίο), τις μελλοντικές συνεργασίες, το κατά πόσον επιφυλάσσουν ρόλο στους συνυποψηφίους τους την επομένη των εκλογών και το ‘γιατί να προτιμήσει εκείνους ο πολίτης.

Οι ‘επικρατέστεροι’, δε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διαφοροποιούνται μεταξύ τους μόνο στις …λεπτομέρειες.

Για έναν φορέα που θα λειτουργεί ως ενιαίος, με παράλληλη λειτουργία των κομμάτων σε πρώτη φάση, μιλάει η Φώφη Γεννηματά, που θέτοντας ως στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις επόμενες εκλογές, εκτιμά ότι την επομένη θα είναι σε θέση να απευθυνθεί και στους δύο άλλους πόλους με τις προοδευτικές της προτάσεις και από ενισχυμένη θέση πλέον να στοχεύει με κάποιες αξιώσεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Η ίδια δείχνει να σέβεται απολύτως τους συνυποψηφίους της, παράλληλα όμως στέλνει το μήνυμα ότι την επόμενη ηγετική ομάδα θα αναδείξουν τα μέλη του νέου φορέα, εκλέγοντας τους εκπροσώπους τους και αυτοί με τη σειρά τους τα όργανα. Όσο για το συγκριτικό της πλεονέκτημα, το επιτελείο της θυμίζει με νόημα πως απέδειξε την αποτελεσματικότητά της όταν πήρε τον χώρο από την ‘ανυποληψία’ και τον ανέβασε και πάλι ψηλά. «Εκείνη είναι που μπορεί να τον ξανακάνει και πρωταγωνιστή», λένε.

«Τα κόμματα δεν θα διαλυθούν ως τις εθνικές εκλογές, απλά θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα», είναι το μήνυμα που στέλνουν και στο επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη, εκτιμώντας ακριβώς για αυτόν τον λόγο ως ‘ηρωική’ την κίνηση των δύο αρχηγών κομμάτων να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. «Τώρα ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί τη σπουδαιότητα και την μοναδικότητα αυτής της αναμέτρησης. Δεν είναι ένα κόμμα που στήνει κάλπες. Δεν είναι μόνο το Ποτάμι, δεν είναι μόνο η Δημοκρατική Συμπαράταξη ή το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε όλοι μαζί. Η κοινωνία θα επιλέξει τον αρχηγό και μετά θα δημιουργήσουμε το νέο κόμμα. Και μπορούν να ψηφίσουν βέβαια όλοι οι προοδευτικοί πολίτες, πέραν από πολιτικά κόμματα», λέει ο ίδιος ο αρχηγός του Ποταμιού. Μιλώντας δε για το νέο κόμμα, συνεργάτες του αρχηγού του Ποταμιού εκτιμούν ότι θα πρέπει να είναι ισχυρό για να σταματήσει να ετεροπροσδιορίζεται και να δέχεται ερωτήσεις τύπου με ποιον θα συγκυβερνήσει. Μιλούν για ένα ‘ισχυρό Κέντρο’, που θα μπορεί να αναγεννήσει την Οικονομία, την Μεσαία Τάξη και τελικά να διεκδικήσει εκ νέου εκείνο την εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στέλνουν το μήνυμα ότι «η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη». Όσο για τον ρόλο που θα έχουν οι συνυποψήφιοι του Σταύρου Θεοδωράκη στο κόμμα, εφόσον επικρατήσει εκείνος, οι συνεργάτες του είναι σαφείς και ο κάθε υποψήφιος θα έχει έκφραση στα όργανα ανάλογα με τα ποσοστά στο νέο κόμμα. Όσο για το ‘γιατί’ να προτιμήσει κάποιος τον Σταύρο Θεοδωράκη, θυμίζουν με νόημα πως αυτό που γίνεται τώρα, είναι από τους αρχικούς του στόχους, όταν από το Συνέδριο του Ποταμιού στο Περιστέρι μιλούσε για το Κοινοβούλιο του Κέντρου. Αναφέρονται δε στον αρχηγό του Ποταμιού ως να είναι η ‘φωνή της λογικής’ και κάνουν μνεία στο έργο του και την επιμονή του σε ένα ‘πραγματικό Κέντρο’ που θα χωρά από Σοσιαλιστές και Μεταρρυθμιστές, ως Φιλελεύθερους, Κεντρώους, Κεντροαριστερούς, Σοσιαλδημοκράτες και Οικολόγους.

Ενιαίο, πολυτασικό φορέα θέλει από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης, που παραπέμπει πάντως στα ίδια τα κόμματα για να πάρουν απόφαση σχετικά με το μέλλον τους το καθένα. Ο δήμαρχος Αθηναίων εξάλλου υποστηρίζει ότι δεν μπορεί κανείς να σταματήσει με διάταγμα, θεσμούς που έχουν πίσω τους κόσμο. Όσον αφορά στις συνεργασίες, συνηθίζει να λέει «όχι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τη συντήρηση της ΝΔ», θέτοντας ως προσωπικό στόχο μία παράταξη που στο τέλος το δίλημμα αν θα συνεργαστούν μαζί της θα το έχουν οι άλλοι. «Θέλουμε μία παράταξη που δεν θα είναι το χρήσιμο συμπλήρωμα, δεν θα μπαίνει εκείνη σε δίλημμα για το ‘με ποιον’ θα συνεργαστεί, αλλά οι άλλοι θα μπαίνουν σε δίλημμα για το αν θα συνεργαστούν μαζί της», συνηθίζει να λέει σε συνεργάτες του. Οι τελευταίοι εξάλλου επιμένουν ότι ο Γιώργος Καμίνης μπορεί να ενώσει και να μεγαλώσει την παράταξη, ώστε το ‘μπαλάκι’ να μεταφερθεί στους άλλους. Αυτό εκτιμούν ότι είναι και το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Στο ερώτημα ‘γιατί κάποιος να ψηφίσει Καμίνη’, απαντούν ότι εξασφαλίζει προοπτική για τον χώρο, αφού την επομένη μπορεί να ενώσει όλα τα επιμέρους κομμάτια που δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι όλοι μαζί αν επικρατήσει άλλος υποψήφιος. Δημιουργεί, δε, προσδοκίες -λένε- για μία παράταξη ξανά πλειοψηφική στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, εξηγούν ότι την επομένη των εκλογών στην Κεντροαριστερά θα έχουν όλοι ρόλο στον νέο φορέα. «Θα υπάρχει δουλειά και ρόλοι για όλους», λέει σε συνομιλητές του, τονίζοντας πάντως την ανάγκη μίας δημοκρατικής δομής στο κόμμα που θα αποφασίζει για τους ρόλους.

Άποψη υπέρ ενός ενιαίου φορέα είχε εξ αρχής ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από τη στιγμή όμως που ελήφθη απόφαση για πολυκομματικό φορέα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά στο συνέδριο να εκλεγεί ενιαίος φορέας χωρίς ποσοστώσεις. Ως εκ τούτου, τα κόμματα μπορεί να μη διαλύονται σε πρώτη φάση, δεν θα είναι όμως σε καμία περίπτωση κόμματα-φέουδα, όπως διαβεβαιώνουν στο περιβάλλον του. Όταν ερωτάται για τις μελλοντικές συνεργασίες του νέου φορέα, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι λακωνικός, όσο και σαφής : «Αν ο λαός μα τιμήσει και υπάρξει προγραμματική συμφωνία με κόμμα του δημοκρατικού τόξου, ευχαρίστως. Διαφορετικά θα μείνουμε στην αντιπολίτευση», λέει. Για τον ευρωβουλευτή, απόλυτη προτεραιότητα είναι να καταλυθεί το αρχηγικό κόμμα. Εφόσον αυτό επιτευχθεί και δημιουργηθεί ένα συλλογικό κόμμα, τότε όλοι θα έχουν ρόλο, ανεξάρτητα από το αν είναι υποψήφιοι ή όχι. Όσο για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει κάποιος να τον επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων, συνεργάτες του λένε πως «με αλλαγή γενιάς και αλλαγή νοοτροπιών, καθώς και με σύγχρονο ιδεολογικό στόχο, ο  Νίκος Ανδρουλάκης  θα διευρύνει τα όρια της παράταξης».

Για έναν νέο, ενιαίο, πολυτασικό φορέα, με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων, με μετεξέλιξη αλλά χωρίς ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη, μιλά ο Γιάννης Μανιάτης, που αντιδρά κάθετα πάντως σε όποιον θέτει θέμα συνεργασιών από τώρα. «Όποιος παρασύρεται σε μελλοντολογικές συζητήσεις περί συνεργασιών ή συναινέσεων, γίνεται στην πραγματικότητα διακινητής της πολιτικής ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα ή του Κυριάκου Μητσοτάκη», λέει, εκτιμώντας πως «και οι δύο τους θέλουν τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη ως συμπλήρωμα και όχι ως εναλλακτική λύση στη διακυβέρνηση της χώρας». Αντίθετα, ο ίδιος παλεύει για να γίνει η παράταξή του ‘ηγεμονούσα δύναμη’ στο προοδευτικό στρατόπεδο, με αποδυνάμωση και στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα με ανακοπή της ‘καταστροφικής αυτοδυναμίας’ της ΝΔ, για την οποία –όπως λέει- ο «χρυσός χορηγός» είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται στους συνομιλητές του ότι οι πρώτες του ηγετικές προτεραιότητες θα είναι η ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και η προκήρυξη ιδρυτικού συνεδρίου του νέου ενιαίου κινήματος που θα εκλέξει κεντρικά (αλλά και τα ισχυρά περιφερειακά) όργανα. Όσο για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει κανείς να τον επιλέξει, οι συνεργάτες του Γιάννη Μανιάτη, μιλούν για μία «ηγεσία που θα ανατρέψει την σημερινή στασιμότητα του 7-8%, ηγεσία σύγχρονη, μα καθαρή πολιτική ταυτότητα, με ένσημα δουλειάς, αναπτυξιακό όραμα και ταυτόχρονα σφυγμό κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.