ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις συναντήσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου με Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον

«Βελούδινο διαζύγιο» με το ΔΝΤ θέλει το Μαξίμου

Με σκοπό να ζητήσουν από την Κριστίν Λαγκάρντ να... κουνήσει το μαντίλι από το ελληνικό πρόγραμμα μεταβαίνουν στα τέλη της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, καθώς στο Μαξίμου εκτιμάται ότι οι συνθήκες για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις είναι ώριμες.

Η συγκεκριμένη σκέψη βρισκόταν εδώ και καιρό στην φαρέτρα της κυβέρνησης, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε μετά το προχθεσινό Eurogroup, οπότε και ξεκίνησε η συζήτηση για μετεξέλιξη του ESM σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Οι φόβοι της αξιολόγησης

Στο πλαίσιο αυτό, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αν παράλληλα με την συζήτηση για μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ΕΝΤ ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε η δεύτερη συζήτηση μπορεί να επιταχύνει την πρώτη -κάτι που αποτελεί ιδανικό σενάριο όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Άλλωστε, είναι σαφές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και η Γαλλία προωθούν με ένταση τη σχετική συζήτηση, ενώ και το Βερολίνο δεν είναι αρνητικό, έχοντας πλέον διαπιστώσει την «ασυμβατότητα» των πολιτικών που εισηγείται το ΔΝΤ και των αξιώσεών του με τους εύθραυστους πολιτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Συν τοις άλλοις, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως το ΔΝΤ, παρά την υποχώρησή του στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν δύο εβδομάδες, που εκ των πραγμάτων δημιούργησε σκηνικό απεμπλοκής για τις συζητήσεις, στο τέλος θα θέσει θέματα που θα καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις. Βεβαίως, η εκτέλεση του προϋπολογισμού βαίνει καλώς, ενώ το πλεόνασμα κινείται πάνω από τους στόχους. Ωστόσο, με δεδομένα τα «φέσια» του Δημοσίου αλλά και την μαύρη τρύπα στα έσοδα, δεν αποκλείεται το Ταμείο να χαρακτηρίσει «μη διατηρήσιμες» τις οικονμικές επιδόσεις της Αθήνας, ζητώντας επιτάχυνση εφαρμογής των δυσάρεστων μέτρων που έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020, ήτοι για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και για την μείωση του αφορολόγητου.

Κρίσιμα ραντεβού

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα -ακόμη κι αν πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα, αφού μπορεί κάτι τέτοιο να... τίναζε το πρόγραμμα στον αέρα- θα τεθεί στο τραπέζι στις δύο συναντήσεις που θα έχει τις προσεχείς ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ: το Σάββατο με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Δευτέρα -πιθανότατα- με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Τα δύο αυτά ραντεβού, άλλωστε, θεωρούνται κρίσιμα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δε θα διαπιστώσουν μόνο κατά πόσον μπορεί να «περπατήσει» η σκέψη για «βελούδινο διαζύγιο» της Αθήνας με το ΔΝΤ, αλλά ταυτοχρόνως θα εισπράξουν και το πρώτο στίγμα των προθέσεων της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις απαιτήσεις που θα θέσει το Ταμείο στις 23 του μηνός, οπότε και αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.