ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάσκεψη Βόννης για το Κλίμα

KINHMA Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων

Αρχίζει σήμερα στη Βόννη η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, με στόχο τη συγκεκριμενοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στην ιστορική Συμφωνία που υπογράφτηκε στο Παρίσι, στις 12 Δεκεμβρίου του 2015. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν 197 χώρες και πάνω από 20.000 ακτιβιστές.

Τη Συμφωνία έχει υπογράψει η Ελλάδα και σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, εκτός από την Ρωσία, την Τουρκία, την Συρία και το Ιράν. Η Κίνα, από την πλευρά της έχει επικυρώσει την Συμφωνία.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η απόφαση του Προέδρου Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία, του μεγαλύτερου ρυπαντή του πλανήτη, τη στιγμή που σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που μόλις δημοσιοποιήθηκε από 13 αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν ήταν στις χώρες που αντέδρασαν στην αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής με την έλευση Τραμπ. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Τσίπρα συντάσσεται με τον Πρόεδρο Τραμπ σε ό,τι αφορά το λιγνίτη, ενώ είναι αυτή που κατήργησε τον όρο «Κλιματικής Αλλαγής» από το ΥΠΕΚΑ, σηματοδοτώντας μία αρνητική αλλαγή πλεύσης από το 2009, όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων μετονομάστηκε σε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Στην Ελλάδα, ο λιγνίτης έχει μερίδιο στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής του διασυνδεδεμένου συστήματος γύρω στο 50% με αποτέλεσμα να ευθύνεται για παραπάνω από το 40% των εκπομπών αερίου φαινομένου του θερμοκηπίου ολόκληρης της χώρας.

Τα τελευταία 115 χρόνια η θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1.8 βαθμούς Φαρενάιτ με αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινόμενων. Γι’ αυτό, η Συμφωνία του Παρισιού είναι ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C και καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την προώθηση της Συμφωνίας και στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τέσσερις στόχους στο πλαίσιο της πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030:

  • Να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990 – στόχος δεσμευτικός σε επίπεδο Ένωσης.
  • Να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές τουλάχιστον το 27% της ενέργειας που θα καταναλώνεται το 2030.
  • Να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση κατά 27% σε σύγκριση με τις προβολές.
  • Να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά ενέργειας με την επίτευξη ενός ελάχιστου στόχου 10% έως το 2020 όσον αφορά τις υφιστάμενες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, τουλάχιστον για τις ενεργειακές νησίδες – ιδίως τα κράτη της Βαλτικής και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με εκθέσεις ελληνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Ελλάδα επιβαρύνεται με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για μη συμμόρφωση σε αποφάσεις του δικαστηρίου της ΕΕ για υποθέσεις παραβίασης του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικαίου, αφού δεν έχει ενσωματώσει την νέα ευρωπαϊκή οδηγία τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ σοβαρό έλλειμμα διαφάνειας χαρακτηρίζει το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Με τη Συμφωνία του Παρισιού, κάθε χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, στο πλαίσιο της Διάσκεψη της Βόννης, να ενημερώσει τους πολίτες για την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την εφαρμογή των εθνικών μας δεσμεύσεων. Χωρίς ευχολόγια και γενικότητες, ξεκινώντας με σχετική ενημέρωση της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ που μοιάζει να αγνοεί την ύπαρξη της Διάσκεψης.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 11:02 07/11/2017

    Όσο συγκρίνω των Οραματιστή Global Γ.Παπανδρέου με τους 9 ιθαγενείς φεουδάρχες καρεκλοθήρες πολιτικάντηδες (που από 10/2011 έως 01/2015 είχαν λουφάξει) , τόσο πιο σίγουρος νοιώθω για την απόφασή μου να τους γράψω την Κυριακή ΕΚΕΙ που τους αξίζει .

  2. dimitris 8:03 07/11/2017

    Εγώ το είπα έσωσε την Ελλάδα τώρα έβαλε μπροστά να σώσει και τον πλανήτη ποιός Τραμπ και ποιος
    Πούτιν . Τιτάνο τεράστιος.

  3. Ιδού το χειροπιαστό παράδειγμα για την διαφορά του ήθους και του ύφους των πολιτικών και των κομμάτων ή, των Κινημάτων στην χώρα μας .
    Ιδού και η συμβολή του Γιώργου Παπανδρέου και των πιστών συνεργατών του που τον ακολουθούν από το μετεριζι του Κινήματος των Δημοκρατών Σοσιαλιστών .
    Σε τέτοια συγκυρία για την ανάδειξη του αρχηγού στην Δημοκρατική Συμπαράταξη τα τρέχοντα ζητήματα του πλανήτη , της πατρίδας και της κοινωνίας μας περνούν σε δεύτερη μοίρα για τους πολλούς .
    Όχι όμως και για το «κίνημα » στο οποίο προεδρεύει ο Γιώργος Παπανδρέου .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.