ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό, ΦΠΑ νησιών και πλειστηριασμοί

Ρήγματα και ανοιχτά μέτωπα τρομάζουν το Μαξίμου

Ένα σχέδιο διαρκών επαφών με όλους τους βουλευτές, αλλά και τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος έχει αρχίσει να ξετυλίγει ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ως βασικό στόχο τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση να μην προκαλέσουν ρήγματα είτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είτε στην Κουμουνδούρου.

Άλλωστε, οι πονοκέφαλοι για το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν είναι και λίγοι: το προσφυγικό έχει αρχίσει να λαμβάνει πάλι ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι ροές από την Τουρκία έχουν αυξηθεί, ο καταυλισμός της Μόριας έχει εκ νέου γεμίσει και ουδείς -ούτε καν ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας- μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποιος πρόσφυγας δε θα χάσει τη ζωή του από το κρύο. Στο πλαίσιο αυτό, χθες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς (Φλαμπουράρης, Τόσκας, Βίτσας, Μουζάλας, Μπαλάφας κ.α.) προκειμένου να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα. Άλλωστε, μετά την άτυπη συμφωνία Τσίπρα-Ερντογάν, υπάρχει τουλάχιστον ένα τέτοιο δεδομένο: ότι ατύπως, χωρίς ανακοινώσεις και επισημότητες, πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά έχουν αρχίσει να μεταφέρονται στην ενδοχώρα πριν εξεταστεί επισήμως η αίτηση ασύλου τους, παρότι αυτό αποτελεί παρέκκλιση από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Συσκέψεις και επαφές

Πέραν του προσφυγικού, πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τους βουλευτές που εκλέγονται στα νησιά του Αιγαίου (Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου, Λέσβου) και τους διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, παρότι στην τελευταία διαπραγμάτευση δεν βγήκε λευκός καπνός για παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν τυχόν οικονομικά «ανταλλάγματα» για τα συγκεκριμένα νησιά και οι μετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν να τα ξαναπούν με τον πρωθυπουργό για το θέμα.

Ο φόβος των πλειστηριασμών

Εντωμεταξύ, αύριο ξεκινούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί και η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνεται. Βεβαίως, στην κυβέρνηση παραμένουν ήσυχοι πως οι τράπεζες θα κρατήσουν την συμφωνία κυρίων και δε θα εκπλειστηριάσουν πρώτη κατοικία λαϊκού νοικοκυριού. Όμως, αυτό μένει να φανεί την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που ζητούν νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Προς το παρόν, η κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει τις παρεμβάσεις του Νίκου Φίλη και των «53» και επιμένει ότι το 70% της πρώτης κατοικίας είναι προστατευμένο. Ωστόσο, η σχετική συζήτηση δύσκολα θα κλείσει, ενώ αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένοι να επιμείνουν. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής θα φέρει άλλη πρόταση στη Βουλή, ώστε να διεξάγονται ηλεκτρονικά όλοι οι πλειστηριασμοί και να μην εμπλέκονται τα Ειρηνοδικεία στην διαδικασία, με απώτερο στόχο να μην παρατηρούνται κάθε Τετάρτη «συρράξεις» μεταξύ των μελών του «κινήματος», των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 10:40 12/12/2017

    Τα ψέματα έχουν κοντά πόδια και με την πάροδο του χρόνου ο κόσμος σιγά σιγά ανακτά τον βηματισμό.
    Αυτά τα λαμογια πίστεψαν οτι το μούδιασμα θα κρατήσει για πάντα επίσης οτι θα τελειώσουν εύκολα με
    τους πλειστηριασμούς αν τους κάνουν ηλεκτρονικούς. Θα διαψευσθούν με πάταγο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.