ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θέση μάχης Τσίπρας-Μητσοτάκης

«Θερμός Ιανουάριος» στο πολιτικό σκηνικό

Θέσεις μάχης για τις δύο συγκρούσεις της πολιτικής περιόδου παίρνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς όλα δείχνουν πως το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, όπως και οι διεργασίες για την επίλυση του Μακεδονικού θα υψώσουν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο.

Ήδη από χθες, η ραστώνη των χριστουγεννιάτικων Εορτών έδωσε τη θέση της στην φορτωμένη πολιτική επικαιρότητα. Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δώσει σύνθημα εκκίνησης της νέας πολιτικής περιόδου, συγκάλεσε χθες το υπουργικό συμβούλιο και κάλεσε τους υπουργούς του να πατήσουν «γκάζι» σε όλες τις κυβερνητικές εκκρεμότητες, ώστε να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα. Ταυτοχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως το 2018 η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα χρονιά ως έτος-καμπή για την Ελλάδα.

Με το όπλο παρά πόδα

Ωστόσο, το γάντι της πολιτικής κινητοποίησης σηκώνει και η ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα το συντονιστικό όργανο των τομεαρχών, δηλαδή τη δική του «σκιώδη κυβέρνηση» και σκοπεύει να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εφ’ όλης της ύλης. Η επίθεση δε θα αφορά μόνο τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, αλλά κυρίως την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. Ήδη από χθες, η ΝΔ επιχείρησε να αποδομήσει το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς επιπλέον μέτρα, επικαλούμενη στοιχεία του προϋπολογισμού όπως η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων για τριτέκνους-πολυτέκνους, αλλά και η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, όπως και η ένταξη όλων των νησιών σε καθεστώς υψηλού ΦΠΑ.

Η μάχη για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να συνεχιστεί όλη την εβδομάδα στη Βουλή, καθώς οι «γαλάζιοι» τομεάρχες θα κονταροχτυπηθούν με τους υπουργούς που συνυπογράφουν το πολυνομοσχέδιο. Στόχος της ΝΔ είναι να καταδείξει όλες τις αρνητικές πτυχές του νομοθετήματος και όλα όσα δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου σε ό,τι αφορά τον τρόπο προκήρυξης απεργιών. Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τεθεί και η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς Δημόσιο-Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως και άλλες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου.

Ενημέρωση προς αποφυγήν... εκπλήξεων
Σε κάθε περίπτωση, οι συναρμόδιοι υπουργοί από σήμερα στη Βουλή θα ασχολούνται περισσότερο με τους βουλευτές της συμπολίτευσης, παρά με εκείνους της αντιπολίτευσης. Στόχος είναι να μην υπάρξει κανείς αιφνιδιασμός και να μην βαρύνει το κλίμα, αφού αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στο παρελθόν εκφράσει αντιδράσεις, αντιρρήσεις και διαφωνίες με ορισμένες προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου, που θα πρέπει τώρα να υπερψηφίσουν. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, όσοι υπουργοί υπογράφουν το πολυνομοσχέδιο θα ενημερώσουν σήμερα, στις 5 το απόγευμα, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, από τις οποίες θα «περάσει» το πολυνομοσχέδιο. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες αναμένεται να έχει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για δύο λόγους: πρώτον, επειδή εκείνος κρατά την «μπαγκέτα» του πολυνομοσχεδίου και έχει την υψηλή εποπτεία της εκτέλεσης των μνημονιακών δεσμεύσεων. Και, δεύτερον, ως άτυπος επικεφαλής των «53», έχει περισσότερη επιρροή σε πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.