ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλονίζεται η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., συγκαλεί τα όργανα ο Καμμένος

Το Μακεδονικό διχάζει την κυβέρνηση

Την πλέον σοβαρή κρίση στα 3 χρόνια της κυβερνητικής συνεργασίας τους περνούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς φαίνεται ότι το Μακεδονικό δεν αφήνει περιθώρια κοινής γραμμής και συμπόρευσης στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συγκαλεί σήμερα σε κοινή συνεδρίαση την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, προκειμένου να ζυγίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Πάντως, με δεδομένο ότι στο επιτελείο του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχουν ήδη μία πρώτη εικόνα, όλα δείχνουν ότι μία συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία» (κάτι που θεωρείται δεδομένο και αυτονόητο, αν υπάρξει εν τέλεια αυτή η συμφωνία…) δεν μπορεί να τη σηκώσει το κόμμα Καμμένου.
Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με πολλά στελέχη, βουλευτές και πολιτευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τις τελευταίες τρεις ημέρες, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον μπορεί να ελέγξει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και να διαχειριστεί έναν συμβιβασμό για να επιλυθεί το Μακεδονικό. Πάντως, ως τώρα, όλα δείχνουν πως υπάρχουν δύο λόγοι που σχεδόν αποκλείουν την συναίνεση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε μία σύνθετη ονομασία: πρώτον, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του συγκυβερνώντος κόμματος είναι μεγάλες και μη διαχειρίσιμες από τον ίδιο τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Δεύτερον, όλα δείχνουν ότι και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος δεν είναι διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του, θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελεί την «χαριστική βολή» στη σχέση του κόμματός του με όσους ψηφοφόρους του έχουν απομείνει. Άλλωστε, η φημολογία για ίδρυση νέου δεξιού κόμματος με «πρόπλασμα» τους πολίτες που συμμετέχουν στα «μακεδονικά» συλλαλητήρια δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στον Πάνο Καμμένο, αφού σε μία τέτοια περίπτωση, ένα νέο δεξιό κόμμα –ακόμη κι αν πρόκειται για μία «σοβαρή Χρυσή Αυγή» με κοστούμι και γραβάτα- θα επέφερε μοιραίο πλήγμα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, απορροφώντας αξιοσημείωτα ποσοστά από την εναπομείνασα εκλογική βάση τους.

Χαμηλοί τόνοι

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα εξήγησε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στον Αλέξη Τσίπρα, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, όταν και συναντήθηκαν σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας. Ο πρωθυπουργός, πάντως, φέρεται να ζήτησε από τον Πάνο Καμμένο να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαχείρισης μίας σύνθετης ονομασίας, ενώ η συζήτηση τελείωσε με τους δύο άνδρες να συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα: να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, ώστε η ενδοκυβερνητική διαφωνία να μην δώσει λαβή για εκμετάλλευση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ήδη «πυροβολούν» την κυβέρνηση επειδή δεν έχει ενιαία γραμμή.

Μυρίζει «μπαρούτι»

Ωστόσο, ακόμη κι αν σε προσωπικό –και πολιτικό, ακόμη- επίπεδο καταφέρουν να τα βρουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος και να διαχειριστούν την μεταξύ τους διαφωνία, αν τυχόν έρθει πρόταση λύσης του Μακεδονικού στη Βουλή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίσουν ή αποχωρήσουν από το Κοινοβούλιο, είναι προφανές ότι το τραύμα που θα προκληθεί στην κυβέρνηση δε θα είναι εύκολο να κλείσει. Βεβαίως, η κυβέρνηση δε θα πέσει και ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει, στην περίπτωση αυτή, ότι θα ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης. Όμως, θα έχουν φανεί τα όρια της συνεργασίας των δύο κυβερνητικών εταίρων σε κάθε περίπτωση, ενώ θα επιβαρυνθεί το κλίμα και μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραδεχθεί δημοσίως ότι προκαλεί πρόβλημα η στάση του Πάνου Καμμένου, ενώ ακόμη και ένας υπουργός της κυβέρνησης, ο Πάνος Σκουρλέτης, άσκησε κριτική στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ταυτοχρόνως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος έθεσε θέμα παραμονής του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο του, αν δεν στηρίξει την κυβερνητική γραμμή. Παράλληλα, στελέχη και βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ρίχνουν κι εκείνοι, με τη σειρά τους, λάδι στη φωτιά. Ο Δημήτρης Καμμένος, μάλιστα, με δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες έχει ενοχλήσει βαθιά τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφήνει υπονοούμενα ακόμη και για «φιλοτρομοκρατική» στάση του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, προχθές, κύκλοι της Κουμουνδούρου προέβησαν σε διαρροή κατά του Δημήτρη Καμμένου κάνοντας λόγο για «συστηματικές επιθέσεις» που «προκαλούν ερωτήματα για την σκοπιμότητά τους και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την στάση των ΑΝ.ΕΛ. και το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.