ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημείο κλειδί ο ρόλος τους

Υπόθεση Novartis: Το μυστήριο των 3 μαρτύρων

Ο ρόλος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis εξελίσσεται σε σημείο - «κλειδί», τόσο για την αξιοπιστία των καταγγελιών όσο και για την σφοδρή πολιτική σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πλευρά της κυβέρνησης αποδίδει ιδιαίτερα σημασία σε αυτές τις μαρτυρίες, οι οποίες είναι και τα μόνα στοιχεία από την ογκώδη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, συγκεκριμένες συναντήσεις τους, δωροδοκίες με συγκεκριμένα ποσά και συναλλαγές με βαλίτσες και μετρητά. Πρόκειται για τους: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αλέξανδρο Λυκουρέντζο, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άδωνι Γεωργιάδη, Σταύρο Σαλμά και Ανδρέα Λοβέρδο.

Από την άλλη πλευρά, οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι πολιτικοί τους χαρακτηρίζουν ως «κουκουλοφόρους», ζητούν την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους, με τους Ε. Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη να απαντούν ή να προαναγγέλλουν μηνύσεις. «Αυτό που είδα έναν φάκελο χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο με 3 μαρτυρίες ανώνυμων μαρτύρων που αναφέρουν δωροδοκίες πρωθυπουργών και υπουργών χωρίς να αναφέρεται πουθενά για ποιόν λόγο λάμβαναν χώρα τα συγκεκριμένα περιστατικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, καταγγέλλοντας απόπειρα πολιτικής "δολοφονίας".

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε το πρωί της Τετάρτης στο "Πρακτορείο FM" ότι "εκείνο που για την ώρα θέλω να διαπιστώσω είναι ότι βλέπω έλλειψη ψυχραιμίας, έναν εκνευρισμό που αποπνέει τελικά μάλλον μία κατάσταση ενοχής. Εκείνο που ζητά ο κόσμος πλέον, και δικαίως, είναι αυτό το μέγα σκάνδαλο να αποκαλυφθεί σε όλες του τις διαστάσεις". Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει κάνει λόγο για "σκάνδαλο μεγαλύτερο από τη Ζήμενς".

Σημειώνεται πως οι τρεις μάρτυρες έχουν καταθέσει με ψευδώνυμα τα οποία είναι «Μάξιμος Σαράφης», «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννης Αναστασίου», ενώ όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, πρόκειται για πρώην στελέχη της φαρμακευτικής εταρείας. Η παραδοχή αυτή ωστόσο γέννησε νέο γύρο πολιτικών αντιδράσεων για το πώς ο κ. υπουργός γνωρίζει όσα γνωρίζει. Το βράδυ της Τετάρτης ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής άδειασε τον κ. Πολάκη λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και είναι εικασία για το ποιοι είναι οι μάρτυρες αυτοί». Την ίδια στιγμή, σφορδρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα με εκατέρωθεν ανακοινώσεις για την υπόθεση.

Τα «γκρίζα» σημεία των καταθέσεων
Το απόγευμα της Τετάρτης, και αφού είχαν λάβει αντίγραφα της δικογραφίας τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, άρχισαν οι πρώτες διαρροές των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων. Οι καταθέσεις πολλές φορές διακόπτονται και συνεχίζονται άλλες ημέρες, ενώ πολλά είναι και τα «γκρίζα» σημεία σε αυτές.

Για παράδειγμα αρκετές φορές οι μάρτυρες κάνουν εκτιμήσεις για το ποσό από τις μίζες που συνάγουν ότι έλαβαν τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία αναφέρονται με φράσεις όπως «πιθανολογώ» ή «θεωρώ ότι... ». Σε άλλη περίπτωση, γίνεται εκτίμηση του ποσού της μίζας που υποστηρίζουν ότι έλαβε ένας υπουργός με βάση η «λογική των πραγμάτων» ή «τα μεγέθη της εταιρίας».

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι κανείς από τους μάρτυρες δεν φέρεται να είναι αυτόπτης μάρτυρας δωροδοκίας.

Διαβάστε αναλυτικά τις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων που είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ

Προβληματισμός στο Μαξίμου, βολές από τη ΝΔ
Πάντως παρά τις πληροφορίες για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για το αν πρέπει και τα δέκα πρόσωπα να παραπεμφθούν σε μια τέτοια επιτροπή, ενώ λαμβάνονται υπόψιν και οι πολιτικές παρενέργειες που αυτό θα έχει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά το πέρας του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείο της ΚΟ την Τετάρτη το μεσημέρι, κυβερνητική πηγή ανέφερε:

«Συνεχίζεται η μελέτη της δικογραφίας καθώς και η προκαταρκτική συζήτηση για διευκρίνιση νομικών ζητημάτων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση του οργάνου. Τις επόμενες μέρες θα λάβουμε τις αποφάσεις μας».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε γίνει διαρροή ότι επίκειται και σύγκληση της ΚΟ το ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Οι βουλευτές του κόμματος ωστόσο ενημερώθηκαν ότι αυτή τελικώς αναβλήθηκε. Τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση ότι προς το παρόν το Μαξίμου ζυγίζει την κατάσταση και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.