ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκρίνιες και διαφωνίες για την ασυλία στον Καραμανλή

Στα όριά του ο ΣΥΡΙΖΑ με… την «τρίτη συνιστώσα»

Έντονες διαφωνίες, αλλά και εσωκομματικές γκρίνιες καταγράφονται υπογείως στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου εδώ και μία εβδομάδα, καθώς το σκάνδαλο Novartis και η επ’ αυτού συζήτηση φέρνει στην επιφάνεια εκ νέου τις «εκλεκτικές συγγένειες» του ΣΥΡΙΖΑ με την «καραμανλική πτέρυγα» της ΝΔ.

Στο κυβερνών κόμμα, ωστόσο, δεν είναι πολλοί εκείνο που βλέπουν με θετικό μάτι αυτές τις «εκλεκτικές συγγένειες». Κατά πολλούς, μάλιστα, η συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν η αφορμή να εκδηλωθούν έντονες διαφωνίες για την «ασυλία» που συνεχίζει να επιδεικνύει το Μέγαρο Μαξιμου προς τον πρώην πρωθυπουργό και την, καταστροφική για την οικονομία και τη χώρα, πρωθυπουργία του.

Πολιτική ευθύνη

«Ο πρόεδρος μίλησε για πολιτική ευθύνη και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν την ανέλαβαν. Αν φταίει μία φορά ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς που δεν έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, ο… καθ’ ύλην αρμόδιος που άφησε την φαρμακευτική δαπάνη επί των ημερών του να εκτοξευθεί δικαιούται να σιωπά;», διερωτάται προβεβλημένο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Ταυτοχρόνως, στους διαδρόμους της Βουλής, την περασμένη Τετάρτη, αρκετοί βουλευτές ήλπιζαν ότι ο πρωθυπουργός ή, έστω κάποιος αρμόδιος για την πολιτική διαχείριση της συζήτησης, θα απαντούσαν στις αιτιάσεις και τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ανοχή στην «τρίτη συνιστώσα» της κυβέρνησης. Μάλιστα, με τη φράση αυτή κατήγγειλε την «συμπαιγνία» του Μεγάρου Μαξίμου με τον Κώστα Καραμανλή και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκαλώντας αμηχανία και στα έδρανα της ΝΔ, αλλά και στην πλευρά του… ΣΥΡΙΖΑ.

Στο στόχαστρο ο Παπαγγελόπουλος

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι δεν είναι λίγοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην Κουμουνδούρου που βάλλουν ευθέως κατά του –αυτοπροσδιοριζόμενου ως «καραμανλικού»- αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Συγκεκριμένα, χρεώνουν στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Καραμανλή πως με τους χειρισμούς του έδωσε επιχειρήματα στους αντιπάλους να μιλούν για «σκευωρία», καθώς ήταν εκείνος που προεξόφλησε ότι η υπόθεση Novartis είναι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» -όπως χαρακτηριστικά είπε- ενώ πρόσθεσε ότι έχει λάβει… μερική γνώση της δικογραφίας, ως μη όφειλε! Εξάλλου, η φράση ορισμένων «καραμανλικών» για τον Παπαγγελόπουλο («και με τον Καραμανλή και με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται», επαναλαμβάνει διαρκώς ο βουλευτής Σερρών και εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, Κώστας Αχ. Καραμανλής έστω και για… «ξεκάρφωμα») βρίσκει σύμφωνους αρκετούς στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορεί κάποιος υπουργός της κυβέρνησης της Αριστεράς να εγκωμιάζει από το πρωί ως το βράδυ τον Καραμανλή, όλα έχουν τα όριά τους», τονίζει προβεβλημένο στέλεχος της Κουμουνδούρου στο matrix24.gr με εμφανή την ενόχλησή του.

«Αγκάθι» για την «μεγάλη Αριστερά»

Ταυτοχρόνως, πέραν της άποψης που έχουν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι δυνατόν να αθωώνει η Αριστερά τον πρωθυπουργό που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, αρκετά στελέχη επικαλούνται ένα ακόμη επιχείρημα ώστε να σταματήσει αυτή η περίεργη «ασυλία» και «ανοχή» της κυβέρνησης προς τον πρώην πρωθυπουργό: συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ανοχή προς τον Κώστα Καραμανλή, τόσο θα απομακρύνονται οι πιθανότητες διαλόγου και συγχρωτισμού Αριστεράς-Κεντροαριστεράς, καθώς στο ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής, ο Κώστας Καραμανλής όχι απλώς θεωρείται persona non grata, αλλά και ο μέγας υπεύθυνος για την χρεοκοπία της χώρας. Και η ανοχή για τις δραματικές ιστορικές ευθύνες του δεν μπορεί να γίνει ανεκτή…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.