ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μικροσκόπιο η ψηφοφορία για την προανακριτική

Διαρροές στην κυβέρνηση ή… άκυρα ψηφοδέλτια;

Ένας… μικρός συναγερμός ήχησε αργά χθες τη νύχτα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή εμφανίστηκε να έχει πολλές διαρροές σε σχέση με την πρόταση της ΝΔ για παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και της νυν πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη.

Συγκεκριμένα, παρότι η κυβερνητική πλειοψηφία μετρά 154 βουλευτές, τον πήχυ των 151 της δεδηλωμένης κατάφερε να φτάσει μόνο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού ακριβώς τόσοι βουλευτές «μπλόκαραν» την παραπομπή του σε προανακριτική, που ήθελε η ΝΔ. Ωστόσο, για τον υπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή του, δεν βρέθηκαν ούτε 150 βουλευτές να ψηφίσουν κατά της παραπομπής τους, γεγονός που δημιούργησε την αίσθηση ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει «διαρροές». Μάλιστα, υπήρξαν και σενάρια που ήθελαν τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να είναι «χλιαροί» ως προς την παραπομπή της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε προανακριτική επιτροπή.

Τα αποτελέσματα

Συγκεκριμένα, για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές . Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 238. 'Ακυρα ψηφοδέλτια 29. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 151. Παρών ψήφισαν 1. Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επίσης ψήφισαν 267 συνολικά βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 234. 'Ακυρα 33 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88. Κατά της πρότασης ψήφισαν 145 . Παρών ψήφισαν 1. Τέλος, για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 236. 'Ακυρα ψηφοδέλτια 31. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 149. Παρών ψήφισαν 1. Σημειώνεται πως υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν η ΝΔ και η ΧΑ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Λάθη και άκυρα

Ωστόσο, τα σενάρια ήρθαν να φρενάρουν, χθες βράδυ, κοινοβουλευτικές πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες, επικαλούμενες τα νούμερα της ψηφοφορίας, ισχυρίστηκαν πως τα αποτελέσματα δεν δείχνουν διαρροές, αλλά ότι ορισμένοι βουλευτές ψήφισαν σε… λάθος κάλπη, πολλαπλασιάζοντας τα άκυρα ψηφοδέλτια. «Αναφορικά με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, είναι προφανές ότι αρκετοί βουλευτέςς έριξαν τη ψήφο τους σε λάθος κάλπη», τόνιζαν οι εν λόγω πηγές, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα αυτού του λάθος ήταν «κάποιες ψήφοι να βρεθούν σε άλλες κάλπες και να εκληφθούν ως άκυρες». Σύμφωνα, μάλιστα, με τις κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «στην κάλπη Κουρουμπλή βρέθηκαν 29 άκυρα από τα οποία τα 9 αφορούσαν ψηφοδέλτια για τους υπουργούς Ξανθό και Πολάκη», «στην κάλπη Ξανθού βρέθηκαν 33 άκυρα, από τα οποία τα 12 αφορούσαν ψηφοδέλτια για τους υπουργούς Κουρουμπλή και Πολάκη», ενώ «στην κάλπη Πολάκη βρέθηκαν 31 άκυρα, από τα οποία 9 αφορούσαν ψηφοδέλτια για τους Κουρουμπλή και Ξανθό».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.