ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση σχεδιάζει ο Αλ. Τσίπρας

Γιατί καθυστερεί ο ανασχηματισμός

Μπορεί ανώτατη κυβερνητική πηγή να επικαλέστηκε χθες τα περίφημα «μπάνια του λαού» για να δικαιολογήσει την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να μην ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα ο ανασχηματισμός, ωστόσο η πραγματική αιτία της καθυστέρησης αφορά την αλλαγή των σχεδίων του Αλέξη Τσίπρα, που πλέον προσανατολίζεται σε ευρύτερες αλλαγές από εκείνες που αρχικά σχεδίαζε

Σε κάθε περίπτωση, βάσει της συγκεκριμένης κυβερνητικής πηγής, καθίσταται σαφές ότι ως την προσεχή Κυριακή ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει. Βεβαίως, στην κυβέρνηση οι αλλαγές έχουν ήδη προεξοφληθεί και, μάλιστα, αρκετοί παρατηρούν υπουργούς με… «σηκωμένα μολύβια», κάτι που δείχνει πως πλέον ο ανασχηματισμός έχει μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Άλλωστε, ακόμη κι αν καθυστερήσει μερικές ημέρες, η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος είναι βέβαιο ότι θα έχει συντελεστεί ως το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανέβει στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει το «καλάθι» της μεταμνημονιακής εποχής.

Πού «κολλάει» ο σχεδιασμός

Άλλωστε, αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσιζε, σήμερα ή αύριο να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα, το μόνο που θα κατάφερνε σε επικοινωνιακό επίπεδο θα ήταν να «θάψει» την διαγγελματική δήλωση της Ιθάκης και να την οδηγήσει στην λήθη της ιστορίας, σε μία περίοδο που, ούτως ή άλλως, λόγω των διακοπών της πλειονότητας των πολιτών, το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού από το νησί του Οδυσσέα δεν έλαβε την δημοσιότητα και την προσοχή που θα περίμενε κανείς. Ως εκ τούτου, το Μέγαρο Μαξίμου θα αφήσει να περάσουν μερικά 24ωρα ώστε να «χωνευτεί» το πρωθυπουργικό διάγγελμα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο ευρύτερων αλλαγών στην κυβέρνηση.

Αυτές οι αλλαγές, άλλωστε, ήδη μελετώνται από τον κ. Τσίπρα, αφού ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην αρκεστεί απλώς σε ένα ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας. Το βασικό θέμα του ανασχηματισμού είναι κατά πόσον ο Πάνος Σκουρλέτης θα βρεθεί στην Κουμουνδούρου, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Ρήγα στην θέση του γραμματέα του κόμμματος. Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, που έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί από τον πρωθυπουργό χωρίς να έχει δώσει την τελική απάντησή του ακόμη, φέρεται να το σκέφτεται και να το συζητεί. Όμως, μία συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών ακόμη εκκρεμεί –και εκεί θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις. Ταυτοχρόνως, ο νυν γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, στην περίπτωση αυτή, θα αξιοποιηθεί σε κυβερνητικό πόστο, καθώς το Μαξίμου είναι εξαιρετικά ικανοποιημένο από την παρουσία του κ. Ρήγα τόσο στην Κουμουνδούρου, όσο και στα ΜΜΕ.

Κεντροαριστερά και επετηρίδα

Πέραν της προσπάθειας αναβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ και προετοιμασίας του για τις πολιτικές μάχες που έρχονται, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με τον ανασχηματισμό να στείλει κι άλλα πολιτικά μηνύματα –εξ ου και ήδη μελετά προσεκτικά κάθε κίνησή του στην ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδηλωμένη πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ενισχυθεί για μία ακόμη φορά η… διαρκής υπέρβαση της κομματικής επετηρίδας με περαιτέρω αξιοποίηση νέων στελεχών. Οι επιδόσεις και η παρουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Αλέξη Χαρίτση, της Έφης Αχτσιόγλου, του Νάσου Ηλιόπουλου, του Δημήτρη Λιάκου κ.α.. στο κυβερνητικό σχήμα αποτελούν για το Μαξίμου ένα πετυχημένο «προηγούμενο». Στο πλαίσιο αυτό, άλλα στελέχη της νέας γενιάς όπως ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Χρήστος Στάικος βρίσκονται εκ νέου στα «ραντάρ» του πρωθυπουργικού γραφείου προς αξιοποίηση, με πολλούς στην Κουμουνδούρου εξάλλου να έχουν προεξοφλήσει ότι στην συγκεκριμένη γενιά στελεχών «ανήκει το μέλλον».
Πέραν αυτού, βεβαίως, μένει να φανεί κατά πόσον στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας θα αξιοποιηθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Πολιτικοί με την διαδρομή της Λούκας Κατσέλη παραδοσιακά και παγίως εκτιμώνται από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο στην περίπτωση άλλων στελεχών, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, δεν είναι λίγοι όσοι προβληματίζονται μήπως ο πρωθυπουργός κατηγορηθεί για πολιτικές «συναλλαγές», με δεδομένες τις πρόσφατες διαφωνίες που είχαν παρουσιαστεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. === Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΓΕΛΑΣΤΟΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΣ (ΠΑΝΤΑ ΓΕΛΑΣΤΟΣ
    ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ) ΕΠΑΘΕ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ.
    === ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗ
    ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΕΙΣ.
    ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ.
    === ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ
    ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΣΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΠΡΟΕΞΕΧΕΙ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΜΑΡΤΙΑ
    ΝΑ ΜΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΞΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ………..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.