ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με Αναστασιάδη και Αλ Σίσι

Με «βαριά ατζέντα» η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Από το Κυπριακό και την συνέχιση των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ ως την κατασκευή της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ θα εκτείνεται η «βαριά ατζέντα» των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου στρατηγό Αλ Σίσι κατά τη σημερινή, 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στην Ελούντα της Κρήτης.

Το γεγονός ότι η ατζέντα των συζητήσεων θα είναι πολυθεματική –όπως και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν- φαίνεται και από την πολυπληθή κυβερνητική αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης,  ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης και ο Υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

 

 

Το πρόγραμμα και τα θέματα

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές, έχουν κανονιστεί από τις 10:00 μέχρι τις 11:30 τρεις διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Αναστασιάδη και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου στρατηγού Αλ Σίσι.

Κατά τις ίδιες πηγές, «η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα εστιάσει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου». «Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ», σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Βάσει προγραμματισμού, στις 11.3 οι επικεφαλής των τριών αποστολών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, θα διεξάγονται παραλλήλως διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας. Επίσης, θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών το οποίο θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.

 

Η σημασία

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου «αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή».

 

Οι συμφωνίες

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή, 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν τα εξής κείμενα:

1.      Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου

2.      Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI  Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα

3.      Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης

4.      Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας  στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας

5.      Τριμερές Μνημόνιο   Συνεργασίας  με αντικείμενο  την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων

6.      Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.