ΚΟΣΜΟΣ

Αιτήσεις σε πολλές χώρες για εξετάσεις πριν τον γάμο

Τέλος τα τεστ παρθενίας στο Βέλγιο

Tέλος στην αμφιλεγόμενη πρακτική των «πιστοποιητικών παρθενίας» επιθυμεί να βάλει το Βέλγιο.

Το Εθνικό Συμβούλιο του βελγικού Ιατρικού Συλλόγου, σε γνωμοδότησή του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, αποφάνθηκε ότι είναι «περιττά για την υγεία» και "στερούνται επιστημονικής σημασίας».

Η γνωμοδότηση με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου, έρχεται λίγους μήνες μετά από σχετική δήλωση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2018 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την οποία συνυπέγραφε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο βραχίονας των γυναικών του ΟΗΕ. Στόχος της γνωμοδότησης είναι να μπει τέλος στα τεστ παρθενίας τα οποία ελέγχουν μία γυναίκα αν είναι παρθένα πριν από τον γάμο, συχνά για θρησκευτικούς λόγους.

«Μπορούν να βιωθούν ως μια επίθεση» και "πηγή διακρίσεων μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, οι σεξουαλικές σχέσεις των οποίων δεν υπόκεινται σε καμία εκτίμηση αυτού του είδους», προσθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος. Επίσης σημειώνει ότι «οι εξετάσεις αυτές ζητούνται συνήθως από τρίτους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική ζωή και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή του ατόμου που αφορούν».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η εφαρμογή της πρακτικής αυτής πραγματοποιείται στο Αφγανιστάν, τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράν, το Ιράκ, την Τζαμάικα, την Ιορδανία, τη Λιβύη, το Μαλάουι, το Μαρόκο, την Παλαιστίνη, την Νότια Αφρική, την Σρι Λάνκα, την Σουαζιλάνδη, την Τουρκία, τη Βρετανία και την Ζιμπάμπουε. Αιτήσεις για εξετάσεις αυτού του είδους γίνονται επίσης στον Καναδά, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία και μέχρι τώρα στο Βέλγιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.